fb
Ревюта

„Warcross“ – виртуалната реалност, която подобрените ни версии обитават

3 мин.
warcross

Ако фантастиката от миналото предвиждаше близкото бъдеще да е белязано от колонизация на други планети и развитие на роботиката, то действителността се оказа малко по-различна. Все по-ясно става, че човечеството е насочило взор към видоизменяне и допълване на своето битие. Такава се оказва и визията на романа „Warcross“ (изд. „Прозорец“) от Мари Лу.

Младият гений Хидео Танака е изобретил перфектната виртуална реалност Warcross – слагаш си очила и се пренасяш в подобрена версия на света. За миг или за часове се откъсваш от собствената си действителност и можеш да изживееш неща, които няма как да ти се случат иначе. Но Warcross е също така и игра – най-добрите успяват да вляза в отбори и да участват в ежегодния световен шампионат. Забравете еуфорията около всички други видове спортове, Warcross е всеобщата мания.

Емика Чан е талантлива хакерка, която си изкарва прехраната с лов на играчите, които правят незаконни залози в Warcross. Съществуването й е от ден за ден и на ръба на фалита. В търсене на решение за финансовите си проблеми тя решава да пробва хак в деня на откриването на международния Warcross шампионат, но е разкрита. Докато очаква санкциите, с изненада разбира че Хидео Танака иска да я наеме.

Когато заминава за Япония, Хидео й разкрива, че някой се опитва да саботира Warcross. Момичето е внедрено в един от отборите в шампионата, за да издири виновника. Започва преследване на котка и мишка между нея и Нула – човека, стоящ зад бъговете в Warcross. Скоро Емика разбира, че плановете на противника са много по-грандиозни, отколкото е предполагала първоначално.

Изключително много харесах трилогията „Легендата“ на Мари Лу, но „Warcross“ ме спечели напълно. Тук отново имаме сложни образи и нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед, само че този път историята е фокусирана върху доста по-реални проблеми.

Уморителни са ми всички романи, чието действие се развива в постапокалиптично бъдещо, подчинено на някаква форма на диктатура. Радвам се, че Мари Лу е избрала да заложи на по-мирен сюжет, който обаче задава интересни и щекотливи въпроси. Коя реалност бихме избрали – по-обикновената и скучната или онази, която ни превръща в подобрени версии на себе си, но не е истинска? По-важната дилема в основата на романа също е доста интересна, но е свързана с ключов обрат в действието и няма как да я разкрия тук. Самата тема вече е експлоатирана, но е от онези, върху които винаги има поле за размисъл.

Що се отнася до персонажите, Емика и Хидео са пълнокръвни герои, които успяват да се харесат на читателя, така че той да им симпатизира, а любовните взаимоотношения помежду им добавят щипката романтика, която да направи историята по-нежна.

„Warcross“ e перфектният избор, ако търсите книга с фантастичен сюжет и неочаквани разкрития. Нямам търпение за следващата част, която ще излезе тази есен, и се надявам издателство „Прозорец“ да я преведат бързо на български.

Още едно ревю за романа може да прочететe в „LadyBug’s Page“.

Можете да вземете книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!