fb
БългарияНовини

Крумовград, Странджево и Караманци посрещнаха детски автори по програмата „Забавно лято, грижовна есен”

2 мин.

Крумовград, Странджево и Караманци са поредните три населени места, които посрещнаха детски автори в рамките на програмата „Забавно лято, грижовна есен” по покана на „Аз чета“ и фондация BCause. Никола Райков и Радостина Николова отделиха по няколко часа от времето си, за да се срещнат с ученици от местни училища.

Никола Райков гостува в Крумовград за втори път в рамките на лятната фаза на инициативата, след участието си през 2017 г. Той разказа за новите си проекти от изминалия период – приказката-игра „Приказка от два свята“ и настолната игра „Таласъмски истории“, след което всички се присъединиха към „настолните“ приключения на таласъмчетата. Самата игра толкова много се хареса на малчуганите, че те устроиха импровизирано интервю на открито с писателя в двора на училището.

Радостина Николова показа на учениците в Странджево и Караманци упражнения за трениране на въображението. Заедно те създаваха приказки с герои, вдъхновени от различни мелодии, и правиха йога за трениране на въображението.

„Детските писатели и децата имат нещо общо – една супер сила. Това е въображението, което много възрастни забравят да използват, защото почти не го тренират. А тренировките може да са много забавни и аз ще ви покажа. Ще видите, че въображението ви ще порасне поне с няколко сантиметра след всички упражнения, които ще направим. При това накрая вие ще влезете в ролята на писателите, защото всички заедно ще създадете своя приказка. Ето тук и сега, обещавам ви!“, каза на децата създателката на мотовете.

Последното гостуване на автор в рамките на програмата „Забавно лято, грижовна есен” е следващата седмица. На 29 август Никола Райков ще посети хасковското село Стамболово, където ще се срещне с ученици от 4 до 7 клас.

От стартирането на инициативата през 2015-а година до сега в „Забавно лято, грижовна есен” са се включили общо над 7000 души – близо 2 000 деца, 5 000 възрастни и над 200 местни предприемачи. През годините са осъществени над 75 летни академии за деца, над 8 000 специализирани медицински прегледи за възрастни хора и над 150 консултации за стартиране на бизнес по места. Програмата се осъществява от Фондация BCause в сътрудничество с Фондация „Направи добро – Александровска“, и Народно читалище „Бъдеще сега“ и „Аз чета“ с финансовата подкрепа на „Филип Морис България“. Програмата е пример за устойчивост в корпоративната социална отговорност, като всяка година финансирането за инициативите нараства и за 5-те години, общо, достига близо 1 милион лв.

[ + ]