fb
БългарияНовини

Захари Карабашлиев: Дали любовта ще победи над всичко е голямата борба в романа „Опашката“

4 мин.

Дали любовта на главните герои Павел и Невена ще победи над всичко останало е голямата борба в романа. И ако успее, то на цената на какво и как точно. Главният герой е изправен пред възможността да влезе в политиката и да променя света или да остане с любовта на живота си, защото двете някак не са съвместими. Това беше движещата сила на въпросите, които даваха посоката и на романа, разказа писателят Захари Карабашлиев при представянето на новата си книга „Опашката“ в издание 16 на съвместната кампания на „Аз чета“ и Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца – #ВкъщиСъмИЧета.

Карабашлиев разкри, че вече работи и по нов роман, който ще разказва лична и семейна история по време на Първата световна война, подробностите обаче запази в тайна.

В онлайн срещата с директора на библиотеката – Силвия Павлова, авторът допълни, че темите за любовта, политиката, свободата и покварата присъстват много силно в книгата, а кое всъщност ще надделее читателите ще разберат, когато стигнат до самия финал.

Писателят разказа още, че идеята за опашката върху тялото на красивата жена се появила преди много време, при разговор със съпругата му Вера. След това се развила и цялата история.

„Има една приказка „от главата към опашката“, но този роман започна от опашката към главата“, шеговито допълни Захари Карабашлиев. „Романът не е фантасмагоричен. Освен опашката всичко друго е съвсем реалистично. И с разгръщането на цялата тази история влизаме в едни въпроси, които са колкото философски, толкова и ежедневни. Например имаме ли право да кажем, че сме свободни – с тази нагласа към търсенето на свободата върви и главният ми герой. Той самият пише роман, който се казва се „Свобода“ и явно това го вълнува през цялото време. Свободни сме били, ала не сме го знаели – това е първото изречение, което и главният ми герой търси много дълго време. То си оказва първо и за романа „Опашката“, каза още авторът.

Според него жените са тези, които по-лесно приемат различията. „Оказва се, че жените са по-толерантни към различността на мъжа, неговите прищевки и приумици. И това не се отнася само за балканския тип, а за всички. Ние сме много по-тесни като визия на света, отколкото жените“, категоричен е Карабашлиев.

Съпругата му е и неговият най-голям критик, който първи чете книгите му. Започнат преди 7 години, романът „Опашката“ е завършен през последните 6 месеца, които се оказали и най-напрегнатите за автора. Това е първата книга, която той пише изцяло на българска територия.

Запис на срещата можете да гледате тук:

Захари Карабашлиев е писател и главен редактор на издателство „Сиела“. Дебютната му книга „18% сиво“ печели наградата „Цветето на Хеликон“ през 2008 г. за най-продаван роман във веригата книжарници. Следва сборникът с разкази „Кратка история на самолета“. Той печели наградата „Хеликон“ за 2009 г. и също е преиздавана многократно. Други негови сборниците са „Откат“ (2010) и „Симетрия“ (2011). Карабашлиев е съставител на две антологии на съвременни български разкази: „Обича ме, не те обича“ (2015) и „Преодоляване“ (2016). През 2017 г. излиза романът му „Хавра“, който е отличен с националната награда „Роман на годината“ на Фонд „13 века България“, наградата за проза „Христо Г. Данов“, а също наградата на фондация „Комунитас“. През 2018 г. излизат две негови книги – сборник с разкази и есета „Не толкова кратка история на самолета“ и повестта „Жажда“. От началото на февруари 2021 г. на пазара и е новият му роман „Опашката“.

Можете да поръчате „Опашката“ и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

Прочетете още:

Захари Карабашлиев: Господин Кошлуков, това е натиск

Захари Карабашлиев и Радостина Николова – най-четени писатели на Столична библиотека за 2019 г.

„Жажда“ за живот белязва новата книга на Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев и Амелия Личева станаха лауреати на награда „Христо Г. Данов“ 2018

„Хавра“ на Захари Карабашлиев стана български роман на годината