fb
БългарияНовини

Захари Карабашлиев и Амелия Личева станаха лауреати на награда „Христо Г. Данов“ 2018

2 мин.

Захари Карабашлиев спечели награда „Христо Г. Данов“ за българска художествена литература с романа си „Хавра“. В категорията „Представяне на българската книга“ лауреат стана литературният критик Амелия Личева, която се съревноваваше със сайта „Аз чета“ и Фондация „Детски книги“Център за книгата на Нов български университет пък взе статуетката за книгоразпространение.

Церемонията по награжаването се проведе на 15 юни в Къщата музей „Христо Г. Данов“ в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете“ 2018. Почетен гост на събитието беше министърът на културата Боил Банов.

Това е поредно отличие за „Хавра“, която през май беше обявена за български роман на годината от Националният дарителски фонд „13 века България“. Карабашлиев пребори конуренцията на Владимир Левчев и поетичната му книга „Марс“ и на Здравка Евтимова и нейните „Юлски разкази“.

В благодарствената си реч писателят призова към промяна на статута на наградата с цел разделяне на поезията от прозата и на дългата форма от късата:

Да сравняваш поезия с кратки разкази и роман е като да даваш един златен медал за художествена гимнастика, стрелба с лък и маратон. Нека се отнасяме с уважение към труда и смелостта на българските автори.

Големият победител за вечерта се оказа издателство „Лист“. Журито отличи превода на Надежда Розова на „Химера“ от Джон Барт, а в категория „Изкуство на книгата“ – поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“. 

С награда за хуманитаристика си тръгнаха Ина Кирякова и Цочо Бояджиев за превода на „Средновековното мислене“ (изд. „Изток-Запад“) от Умберто Еко. „Лупо и Тумба“ (изд. „Жанет 45“) на Петя Кокудева беше отличена в категорията за детско издание. Столична библиотека грабна статуетката в категория „Библиотеки и библиотечно дело“, а сайтът „Българска илюстрация“ стана лауреат за електронно издание и нови технологии.

Награда за цялостно творчество получи видният български поет Недялко Йорданов.

Цялата церемония можете да гледате тук:

Снимка на публикацията: Вестник „Марица“