fb
НовиниОт издателствата

„Жената днес“ празнува 75-ата си годишнина с книга

3 мин.
Advertorial

„Жената днес“ вече е достолепна дама, но все още младежки жизнена, с остър ум и перо, с натрупания опит и мъдрост, които ѝ дават право да пише мемоари. А какъв по-хубав начин да отпразнува своята 75-а годишнина от това да подари на читателите си нова книга?  

„Ябълка на разбора“ излиза с логото на AVA Books – издателство, посветено на жените, на тяхната многопластова същност и сила. Книгата събира 75 статии от някои от най-добрите авторки, публикувани на страниците на списанието през новото хилядолетие. Искрени вълнуващи изповеди от и за женската душа. Всяка жена може да открие нещо за себе си в морето от вечните теми – любовта, обичта, секса, брака, децата, раздялата, ревността, изневярата, насилието, свободата, парите, остаряването…  

Ябълката е плодът на познанието. На търсенето и откриването – на истини, мъдрост, радост и печал. Затова е и „Ябълка на разбора“. Повечето текстове са излизали в рубриката „Монолози на вагината“, чието име е „заето“ от епохалната пиеса на Ева Енслър „Монолози за вагината“, вдъхновила и световното движение за спиране на насилието срещу жени V-Day

Писането е терапия. Помага ни да извадим емоциите и мислите си, да преработим преживяванията, да лекуваме душите си. Безценно е и като читател да разпознаеш ситуации и емоции от собствения си живот в чуждите изповеди и това да ти помогне по пътя. Днешната интелигентна жена показва, че е над табутата и свободно разголва душата си. И това ѝ носи още свобода.

„Жената днес“ е най-старото българско списание, излизало без прекъсване от октомври 1945 г. до ден днешен. Превърнало се в списание институция, близка приятелка и довереник за поколения българки, формирало общественото мнение в различните периоди и събрало произведения на големи интелектуалци като Йордан Радичков, Николай Хайтов, Блага Димитрова, Дора Габе, Стефан Продев, Дончо Цончев, Здравка Евтимова и много други през XX век, и днес то остава едно от любимите четива на българите. През XXI век сред авторите му са много от най-добрите журналисти, публицисти и писатели в България.

Автори в „Ябълка на разбора“: Ава Гаел, Адриана Антонова, Александра Божимирова, Ана Клисарска, Белла Добрева, Бойка Трифонова, Борислава Ангелова, Буря Кайсиева, Виктория Блейз , Габриела Николова, Десислава Христозова, Диляна Ценова-Гогова, Ела Никодимова, Емилия Антова, Иглика Петрова, Йоана Гъндовска, Калояна Славова, Капка Тодорова, Катерина Славчева, Катя Атанасова, Кремена Николова, Лилия Попова, Лидия Симеонова, Магдалена Гигова, Мария Иванова, Мария Касимова-Моасе, Мария Тонева, Мира Баджева, Михаела Петрова, Наталия Вучкова, Нина Рич, Пепа Витанова, Пролет Йорданова, Радина Ралчева, Светла Тодорова, Соня Петрова, Соня Момчилова, Станислава Петкова, Таня Русева.

Този текст е част от програмата на „Аз чета“ в подкрепа на стартиращи издателства. Научете повече за нея тук.

Откъс от книгата можете да прочетете тук.