fb
10, които...Специални

10 съвременни български книги, вдъхновени от фолклора

6 мин.

Почти всеки от нас започва читателския си път с приказки – най-често за златни ябълки и смели момци, които трябва да преминат през девет планини в десета, за да преборят ламята, да спасят красивата девойка и да заживеят щастливи до края на дните си… Израснали сме с тези приключения и със скритите между редовете поуки. Но истинската магия се крие във факта, че те са вдъхновени от живота, от разказите вечер край огнището, от обичаите, предавани през поколенията, и песните, които те връщат назад във времето. Специално за Седмицата на българската литература подбрахме няколко съвременни заглавия, които са уловили този дух и помагат да го възродим дори в днешния технологичен свят.

 

1. „Отлъчване“ от Николай Терзийски

Роман приказка, проследяващ историите на множество интересни герои по време на различни периоди от българското минало. Сюжетните линии постепенно се преплитат, за да покажат, че всички ние сме част от нещо по-голямо. „Отлъчване“ (изд. „Жанет 45“) ни кара да се върнем назад към корените си, да се вгледаме в чудесата около нас и да си припомним, че животът е една магия, на която трябва да се отдадем, следвайки сърцето си.

 

 

 

2. „Бабо, разкажи ми спомен“ от Ивинела Самуилова

Романът на Ивинела Самуилова събира сред страниците си колоритни герои, интересни истории за българските традиции и фолклор, донякъде философски размисли за важни сакрални истини и връзката с Бог. Тази пъстра палитра от образи и събития е поднесена с много хумор, който превръща „Бабо, разкажи ми спомен“ (изд. „Хермес“) в едно увлекателно, топло и разтоварващо четиво.

 

 

3. „Селото на самодивата“ от Антон Борисов

Елементи на мистерия и преследване се преплитат с легенди и суеверия, които са се запазили през годините благодарение на страха от непознатото и склонността на човешкия ум да запълва с фантазия празните места, оставени от незнанието. „Селото на самодивата“ (изд. „Жанет 45“) обръща внимание на промяната, която може да настъпи, когато човек е принуден да предизвика себе си и разбиранията си за света.

 

 

4. „Български народни приказки“

Сборник под съставителството на Слави Ганев и с чудесна корица от Христо Чуков. В книгата намираме всички елементи от приказките, с които сме израснали – смелите герои, впускащи се в чудни приключения, момите, окичени със златни накити, и дълбоките пещери, криещи несметни съкровища и страшни змейове. Различното в този сборник обаче е, че приказките идват от региони от цяла България. По този начин съставителят създава една своеобразна карта на страната ни, но не с географски понятия и похвати, а с безсмъртни истории и вълшебни думи.

 

 

5. „Стопанката на Господ“ от Розмари Де Мео 

Книга, която предизвика множество противоречия и поляризира читателите през изминалата година. Докато част от тях се радват на възможността да научат повече за българските обичаи, други подлагат на съмнение истинността на събраните в нея обреди и приказки. Ако обаче сте сред онези, които просто обичат фолклора и се интересуват от българските традиции, със сигурност ще намерите нещо интересно в това издание.

 

 

6. „Алтъна“ от Ивелина Никова

Новелата на Ивелина Никова пренася читателя сред магията на Родопите, приканва ни да забравим различията си и да обърнем поглед към природата, към планината и към доброто, което грее в душата на всеки от нас. Историята на Алтъна се развива в земята на траките и Орфей и е съхранила както тяхната мистична атмосфера, така и топлината и светостта на традициите от старо време.

 

 

 

7. „Самодива“ от Краси Зуркова 

В дебютния роман на Краси Зуркова, нашумял в САЩ, се преплитат български фолклор и старогръцка митология. Именно тайнствата на самодивите стават причина за неочакваните приключения, в които се впуска младата Тея, когато заминава да учи в Принстън. Но освен фантастичната фолклорна линия, „Самодива“ (изд. „Егмонт“) обхваща и множество други теми – за любовта, емигрантството, арогантността на властимащите… Въпреки мрачната атмосфера историята е увлекателна, с умело пресъздадени свръхестествени елементи и оригинален сюжет.

 

 

8. „Откраднато“ от Искра Урумова

Първият роман от трилогията на Искра Урумова е вдъхновена от древни тайнства и митове. Символиката и българският фолклор са основата, върху която авторката гради увлекателната история за шестнайсетгодишната самодива Неда. „Откраднато“ (изд. „Думите“) потапя читателя в един свят на границата между реалност и фантазия. Постепенно се изгубваш във водовъртежа от приключения, любов и самодивски мистерии, а накрая оставаш в нетърпеливо очакване на следващата книга от вълнуващата поредица.

 

 

legenda-za-parviya-kuker9. „Легенда за първия кукер“

Младите ентусиасти от „Студио Змей“ спечелиха сърцата на публиката още с първите кадри от анимационния сериал „Златната ябълка“, които споделиха онлайн. Като част от това приключение те създадоха и книгата „Легенда за първия кукер“ (изд. „Егмонт“). Историята в нея разказва за вълнуващи приключения, самодиви и техните магически песни, караконджули и всички останали същества, с предания за които сме израснали. Нещо повече, изданието е пример за това как трябва да се създава мост между поколенията, защото съчетава мотиви от родния фолклор с възхитителни, разчупени илюстрации.

 

10. „Да пробудиш драконче“ от Николай Теллалов

Кратка история за безбройните приключения, до които може да доведе една целувка. В романа има от всичко по малко – магия, драконка с непредвидим характер, комичен сблъсък с реалността, сълзи. Накратко, това е може би леко позабравена книга, на която със сигурност си заслужава да отделите час-два, най-малкото, за да научите какво ви чака, ако планирате да събудите някое драконче. В крайна сметка, най-важното в една приказка е поуката, нали?

 

 

Изображение на публикацията: „Студио Змей“

Можете да вземете всяка от тези книги с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!