fb
Ревюта

„Връзка“, работа, деца и жълт телефон с кабел

2 мин.

връзка - рейнбоу роуълДжорджи и Нийл са женени от петнайсет години, имат две малки дъщери и… връзката им се е засилила към тунел без изход, спирачките са сериозно повредени и сблъсъкът със стена от съжаления, огорчение и премълчавания е много вероятен.

„Връзка“ на Рейнбоу Роуъл (изд. „Егмонт България“) е необичаен янг адълт роман, защото главните му герои са възрастни хора, което доказва разнообразието на литературата за младежи. Ролите в семейството са различни от традиционните. Тя работи, постоянно е заета и често кариерата й е приоритет, а той се грижи за децата, но не харесва града, в който е домът им.

Компромисът е сложна маневра в семейните отношения и когато неговата везна натежава повече на едната страна… не е добре. За никого.

Обичам те – каза й той. – Обичам те повече, отколкото мразя всичко останало.

Раздялата настъпва много неочаквано и дори неосъзнато, но тя се случва за втори път след петнайсет години. Тогава Джорджи тръгва по стъпките си в миналото и се спира на всички ключови спомени от живота си с Нийл, с любовта.

Един точен момент свързва минало и бъдеще, а като истинска машина на времето се проявява откачен вълшебен телефон! Защото всяка връзка има нужда от капчици вълшебство – как иначе би се получила магията?

Нийл от 1998 г. и Джорджи от 2013 г. са идеални един за друг, защото тя е по-мъдра, а той – по-наивен. Но чувството да си влюбен в някого никога не е „просто“. Има ли сценарий, в който любовта не е достатъчна?

Дали е достатъчно, или не. Как въобще човек разбира кога любовта е достатъчна? Самият въпрос е абсурден. Ако се влюбиш, ако имаш късмета да срещнеш сродна душа, с какво право можеш да се питаш дали това е достатъчно, за да бъдеш щастлив?

Джорджи търси смисъла на това изпитание и се пита може ли един огромен жест да компенсира натрупаните разочарования? Колко е трудно да бъдеш себе си и как само влюбеният в теб е достатъчно великодушен, за да ти го позволи… Да влезеш в нечий живот и да останеш там. Да присъстваш. Да бъдеш.

Прочетете ревюта и за другите романи на Рейнбоу Роуъл – „Елинор и Парк“ и „Фенка“

[ + ]