fb
10, които...Специални

11 стаи, в които са написани велики книги

5 мин.

Щом един страстен читател се влюби в някоя книга, изведнъж той иска да узнае всичко за нея, включително къде е била създадена. Има нещо изключително интимно в това да надникнеш в тайните кътчета за писане на големите автори. Сайтът Literary Hub утолява това наше любопитство, като споделя местата, на които са се родили някои от най-обичаните литературни произведения.

 

1. Едит Уортън

Снимка: Connie Hum, Connvoyage

Едит Уортън е известна с това, че пише предимно в леглото, сутрин, на ръка и в компанията на кучетата си. В спалнята ѝ в провинциалния ѝ дом „Планината“ тя сътворява прословутия си роман „Къщата на радостта“, както и „Итън Фром“. Практиката ѝ е да пуска всяка завършена страница на пода, откъдето секретарката ѝ я прибира и впоследствие набира на пишеща машина.

 

2. Ърнест Хемингуей

Снимка: Jana Crowne, Cuba Holidays

Ърнест Хемингуей написва седем книги в кубинската си къща „Финка Вихия“, построена през 1886 г. от каталунския архитект Мигел Паскал и Багуер. Сред тях са романите „За кого бие камбаната“, „Безкраен празник“ и повестта „Старецът и морето“. Хемингуей работи в библиотеката, показана на снимката.

 

3. Агата Кристи

Снимка: Pera Palace

Подобно на Ърнест Хемингуей и Иън Флеминг, Агата Кристи често посещава хотел „Пера Палас“ в Истанбул. Любимата ѝ стая е номер 411 и се смята, че именно в нея Кралицата на мистериите написва бестселъра си „Убийство в Ориент Експрес“. Оттогава помещението е преобзаведено и украсено с творби в духа на Агата Кристи. Днес обаче заклетите ѝ почитатели имат възможността да отседнат в същата стая като любимата си криминална авторка.

 

4. Марк Твен

Снимка: Literary Hub

Макар да израства в Мисури и впоследствие да се мести в Кънектикът, Марк Твен прекарва всяко лято в семейното имение на съпругата си в Елмира, Ню Йорк. В осмоъгълната писателска колиба на територията на имота, която зълвата му построява специално за него, той създава класиките „Приключенията на Том Сойер“, „Приключенията на Хъкълбери Фин“ и „Един янки в двора на крал Артур“, наред с други истории. Понастоящем колибата се намира в кампуса на колежа в Елмира и е отворена за посетители.

 

5. Роалд Дал

Снимка: Literary Hub

Роалд Дал също притежава собствена колиба за писане, вдъхновена от трета такава – тази на Дилън Томас. След като приятелят му Уоли Сандърс я построява през 50-те години на XX век срещу близо 80 000 лири, Дал сътворява там всичките си най-обичани произведения, сред които „Матилда“, „ГДВ“ и „Чарли и шоколадовата фабрика“. Илюстраторът Куентин Блейк също му ходи често на гости.

 

6. Виктор Юго

Снимка: Literary Hub

След като френските власти го изпращат в изгнание, Виктор Юго си купува къща на остров Гърнси в Ла Манша. Той прекарва по-голямата част от времето си в кабинета за писане, наречен Кристалната стая, с гледка към разкошни, озарени от светлина хоризонти. Там класикът сътворява шедьовъра си „Клетниците“.

 

7. Рей Бредбъри

Снимка: Literary Hub

Рей Бредбъри набира „451 градуса по Фаренхайт“ на пишещата си машина в стая под наем в библиотека „Пауъл“ на Калифорнийския университет. През 1950 г. той сътворява там разказа „Пожарникарят“ и три години по-късно се връща на същото място, за да превърне историята в най-знаменития си роман. Макар стаята вече да е преобзаведена и да помещава административни офиси, има табела, която да напомня за случилото се на любопитните читатели.

8. Джеймс Болдуин

Снимка: Literary Hub

Парижките кафета са известни с масите си на открито, от които клиентите могат да наблюдават минувачите, ала американският автор Джеймс Болдуин предпочита уюта и спокойствието на горните помещения на „Кафе дьо Флор“, където написва първата чернова на „От планината възвестявай!“. Разсейват го единствено спорадичните посещения на сервитьора, който му носи още кафе и коняк.

9. Дж. Г. Балард

Снимка: Literary Hub

Дж. Г. Балард работи на бюрото, което виждате на снимката, от 47 години. На него той написва „Катастрофа“, „Империя на слънцето“ и всичките си останали романи. Столът е донесен от Китай, където Балард прекарва детството си. През летните месеци котките на съседа му го навестяват в кабинета, скачат на бюрото му и, разбира се, предизвикват пълен безпорядък. Балард ги нарича „най-свирепите ми критици“. Що се отнася до картината, тя е фалшификат на „Оскверняването“ от Пол Делво, чиято изработка писателят сам поръчва. Балард определя творбата като „мечтата на един мъж“ и споделя, че изобразените на нея мистериозни и красиви жени го вдъхновяват.

 

10. Джулиан Барнс

Снимка: John Spinks, T Magazine

На снимката можете да видите английският писател Джулиан Барнс в стаята му в Северен Лондон, където работи от 30 години. Там създава както отличения си с Man Booker роман „Предчувствие за край“, така и много други свои книги.

 

11. Уилям Фокнър

Снимка: Bob Cummings

Макар да не разполагаме със снимка на конкретната стая, тук можете да видите мястото, в което Уилям Фокнър написва „Докато лежах и умирах“. Това е въглищната централа на университета в Мисисипи и град Оксфорд, където Фокнър работи като надзирател през лятото на 1929 г. За съжаление, сградата на изображението не е същата – старата е съборена от университета през 2016 г.