fb
10, които...Специални

20 съвета за стартъпи от Марк Рандолф

4 мин.
Това никога няма да стане - Марк Рандолф

Марк Рандолф е предприемач и съосновател на стрийминг платформата Netflix, първи изпълнителен директор на компанията, основател и създател на редица успешни стартъпи в Силициевата долина. В книгата “Това никога няма да стане” (изд. “Обсидиан”) той разказва за моментите на несигурност и трудните решения, които съпътстват създаването на една успешна компания, за съмненията, които се крият зад всяка идея, за удовлетворението от реализирането на мечтите. Книгата е поглед в живота на онези, посветили се на осъществяването на невъзможното. В този материал ще намерите 20 съвета от него, които ще ви помогнат, ако сте решили да стартирате собствен бизнес.

“Онова, което научих в месеците преди старта на “Нетфликс”, бе, че работата в стартъп много прилича на преход сред дивата природа, далече извън отъпканите пътеки.”

“Най-добрите идеи рядко се раждат изневиделица, като гръм от ясно небе, който ви поразява на върха на планината. Те се раждат, докато се катерите по склона на планината или докато стоите в подножието й и пъплите зад камион с пясък.”

“Когато на вратата ви почука изгодна възможност, не сте длъжни да отваряте вратата.”

“Вие ще посветите живота си на вашата идея. Нека други й посветят съдържанието на портфейлите си.”

“Ако клиентите искат това, което имате, те ще се справят със сгрешените линкове, ще почукат на вратата ви и ще помолят за още. Ако клиентите не искат това, което имате, промените в сайта няма да се отразят по никакъв начин.”

“Започнете ли да спорите с потенциален инвеститор, каузата ви е загубена.”

“Твърдо вярвам, че добрата фирмена култура на един стартъп е функция от ценностите, изповядвани от основателите на компанията, и взетите от тях решения.”

“Обикновено се отнасям предпазливо към раздаването на титли. На пръв поглед не ви струват нищо, но всъщност излизат далеч по-скъпо, отколкото изглежда, тъй като рездуват един своеобразен балон на назначения и повишения.”

“Културата на свобода и отговорност в съчетание с радикална честност върши чудеса.”

“Хората искат свобода и отговорност. Те искат да вървят в една посока с останалите, но без някой да ги държи за ръка.”

“Смятах, че ако можем да си платим за нещо, вместо да го направим сами, по-добре да си платим. Голяма грешка.”

“Трябва да оставите възможността за случайни хрумвания и щастливи попадения, защото подходящото име може да се появи, ей така, изневиделица, докато още развивате своя продукт и услуга.”

“Когато става въпрос за идея, по-добре да изпробвате десет лоши идеи, отколкото да прекарате деня си в опит да формулирате съвършената.”

“В света на стартъпите, където лесно можете да загубите пари, а времето никога не стига, ежедневното преследване на мечтата може да се стори на страничния наблюдател нездравословно, дори маниакално.”

“В секундата, в която стартирате сайта или услугата, вие се озовавате във вихъра на бойните действия.”

“Разбирате ли, стартъпът е ужасно самотно място. Работите върху нещо, в което никой не вярва. Нещо повече, всички непрекъснато ви повтарят, че това никога няма да стане.”

“Преследването на невъзможното е предпоставка за пречки и спънки, комедия и драма, безпокойство и напрежение. За абсурдни ситуации.”

“Ситуацията сигурно ви изглежда ужасна. Но това е нормално за всеки стартъп, той почти винаги се намира на границата между зрелищния успех и зрелищния провал.”

“Фокусът е задължителен. Дори когато онова, върху което се фокусирате, ви се струва невъзможно, непостижимо.”

“Истината е, че нито един бизнес план не е в състояние да оцелее след сблъсъка с реалния клиент. Номерът се крие в това колкото се може по-скоро да сблъскате идеята с реалността.”

А може би най-мотивиращ е самият финал на книгата “Това никога няма да стане”:

“Аз свърших моята работа. Сега всичко зависи от вас. ”

Ревюто на Алекс прочетете тук. А откъс ще намерите в сайта, посветен на най-хубавото от книгите – тук.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20 при завършване на поръчката си.

[ + ]