fb
СпециалниСуперКнигите на...

5 СУПЕРкниги за силата на човешкия дух по време на криза

6 мин.

Замисляли ли сте се дали съществува човешка способност, която може да ви изкара дори от най-ужасната житейска ситуация? Когато светът е станал абсурдно различен, а всяка ценност и морал са потъпкани за сметка на братоубийствени войни, окупация и световна истерия срещу невидим враг, тогава остава единствено силната ни воля за живот. За тази сила, която винаги може да ни спаси, разказват и книгите в настоящата съвместна статия със СуперХостинг.БГ.  


„Книжарката от Кентъки“ – Ким Мишел Ричардсън

Изд. „Сиела“, преводач: Богдан Русев

Книгата ни представя една история за силата на човешкия дух, който се стреми към красотата дори когато реалността се опитва да го смаже. Действието се развива в Кентъки, по време на Голямата депресия. Деветнайсетгодишната Къси Картър мечтае да избяга от това място и да отиде някъде, където ще я виждат като нещо повече от потенциална съпруга и наследница на мъничко парче земя. Но дългът към болния ѝ баща я заставя да остане. Тогава получава шанс да стане част от програмата на конните библиотекарки – жени, които доставят книги в най-отдалечените райони на щата и насърчават четенето. Новата работа е опасна, но ѝ дава смисъл и удовлетвореност. Книгите, които носи, се превръщат в прозорец към света и в инструмент срещу предразсъдъците и неграмотността. За пръв път в живота си Къси получава шанс да бъде щастлива и свободна. И ще се бори за него, каквото и да ѝ коства.

„Задната къща. Дневникът на Ане Франк“ – Ане Франк

Изд. „Сиела“, преводач: Мария Енчева

Ане Франк си води дневник от 1942 г. до 1944 г., докато се укрива със семейството си и други бегълци от нацистите в една „задна къща“ в Амстердам. Пише писмата единствено за себе си, докато през пролетта на 1944 г. не чува по радио „Оранж“ речта на образователния министър в изгнание Болкестейн. Той призовава след войната да се съберат и публикуват всички документи, свидетелстващи за страданията на нидерландския народ по време на германската окупация. Като пример за такива документи Болкестейн посочва дневниците. Впечатлена от речта му, Ане Франк решава след края на войната да издаде книга. За основа ще ѝ служи дневникът, който си води. Четена и препрочитана от хиляди по цял свят, получила своето заслужено място сред световната класика, „Задната къща. Дневник в писма“ е прослава на силата на човешкия дух. Младостта, любовта и желанието за истински живот, а не просто за оцеляване, хвърлят светлина в един от най-мрачните периоди на миналия век. Дневникът на Ане Франк е историята на всеки млад човек. В условия, които малко хора познават.

„Последната зелена долина“ – Марк Съливан

Изд. „Ера“

Годината е 1944 г. Войските на Сталин нахлуват в Украйна. Емил и Аделине Мартел са сред множеството немски семейства, изправени пред непосилно решение – да останат там с риск да бъдат пратени в Сибир или неохотно да последват нацистите, които презират. Те вече познават ужасяващия режим на Сталин и бягството е единственият им шанс за спасение. Хванати между две огромни воюващи сили, Емил и Аделине преодоляват тежки изпитания в търсене на мирен живот. Пътят им е изпълнен със съкрушителни загуби и трудни решения, но и с непоклатимата надежда, че свободата ги очаква. „Последната зелена долина“ е сърцераздирателен разказ за изумителната сила на любовта, вярата и волята на двама души, решени да оцелеят и да сбъднат мечтите си. Вдъхновяваща, трогателна и героична история, която успява да намери светлината в мрачните дни в края на Втората световна война. Книгата е вдъхновена от истинската история на едно семейство. История за смелост, оцеляване и триумф.

„Аз още броя дните“ – Георги Бърдаров

Изд. „Сиела“

Историята ни отвежда в един от най-кървавите периоди в историята на Балканите – обсадата на Сараево през 1993 г. Обсадата е започнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война между довчерашните съюзни югославски народи. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в мълчание. Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си сред разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава поредното кратко, едва половинчасово затишие, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да достигнат свободата… или да посрещнат смъртта. Книгата на Бърдаров е история за война и любов, преди всичко за любов, която преминава отвъд времето.

„Световна война С-19“ – Санджай Гупта

Изд. „Обсидиан“, преводач: Надежда Розова

Книгата от любимия на цяла Америка здравен кореспондент д-р Санджай Гупта разказва за невидимия враг на човечеството – пандемията. Още от самото начало на глобалното разпространяване на COVID-19, той предава от импровизираното студио в дома си. Черпи информация от най-вътрешните политически и научни кръгове, провежда ексклузивни интервюта с утвърдени експерти по обществено здраве от цял свят и разговаря с учени, които се надпреварват с времето в търсене на лечение. „Световна война C–19“ не само отговаря на огромен брой въпроси за вече преживяното от всички нас, но и посочва как ще се промени светът ни през следващите години. Човечеството трябва да се подготви за нова епоха, през която пандемиите ще бъдат по-често, а вероятно и по-опасно явление. „Световна война C–19“ е книга, изпълнена с надежда и оптимизъм. Тя ще ни направи по-силни и издръжливи, по-уверени в благоприятния изход, по-добри и по-човечни.


СуперХостинг.БГ ти подаряват 10% отстъпка с код AZCHETA10 за нови хостинг планове СуперСтарт, СуперПро и СуперХостинг, както и за домейни от областта .com, .org, .info, .net. Промо кодът се въвежда в последната стъпка от поръчката.

„Суперкниги“ е рубрика, подготвяна с подкрепата на СуперХостинг.БГ – най-голямата хостинг компания в България. Вече 16 години СуперХостинг.БГ осигурява надежден и сигурен дом на над 200 000 сайта, сред които е и „Аз чета“. Рубриката „Суперкниги“ ще ви помогне да откриете ценни и полезни четива, с които да изградите успешен бизнес, да развивате знанията и уменията си и да се забавлявате. Други полезни материали ще откриете в блога на СуперХостинг.БГ.

Прочетете още:

5 СУПЕРкниги за красотата на науката

5 СУПЕРкниги, с които смехът е гарантиран

5 СУПЕРкниги за любителите на криминални загадки

5 СУПЕРкниги за пътешественици

5 СУПЕРкниги за вдъхновяваща есен