fb
СпециалниСуперКнигите на...

5 СУПЕРкниги за вдъхновяващи личности

6 мин.

Понякога на човек му трябва съвсем малко подкрепа, стимул или достатъчно щура мечта, за да повярва, че притежава силата да надскочи себе си. Когато това е съчетано с правилната комбинация от находчивост, красив ум и необходимото количество вдъхновение, дори звездите на небето изглеждат съвсем лесни за покоряване. Затова и в тази статия от рубриката ни със СуперХостинг.бг избрахме 5 истории на невероятни хора, които не само имат силата да ни карат да повярваме в себе си, а и напълно да им се доверим, че светът е голям и възможности дебнат отвсякъде.   

Вижте препоръките, които подбрахме за вас по-долу, а ако имате нужда от услугите на най-голямата хостинг компания у нас, имаме добри новини за вас – СуперХостинг. БГ ви подаряват 10% отстъпка с код AZCHETA10.

Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще от Ашли Ванс

изд. „Кръгозор“, преводач: Николай Тодоров

Илън Мъск е човекът зад PayPal, Tesla Motors, SpaceX, SolarCity, Hyperloop и идеята за глобална комуникационна мрежа, гениалният визионер, най-дръзкият предприемач на Силициевата долина, прагматикът и фантастът, който подготвя човечеството за колонизация на Марс. И това, ако не е вдъхновяващо?! Как е стигнал до тук и къде иска да насочи силата на иновациите разказва единствената официална биография. Книгата проследява пътя от нелекото детство на Илън Мъск в ЮАР до върховете на световния бизнес. Авторът Ашли Ванс разказва историите на компаниите на Мъск, които променят света, и живота на човека, който, независимо дали е обичан, или мразен, възхваляван или отричан, създава едно невероятно бъдеще.

„Няма връщане назад“ от Мелинда Гейтс

изд. „Обсидиан“, преводач Надежда Розова

В тази книга Мелинда Гейтс – съпруга на Бил Гейтс и основателка на благотворителната фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ – разказва за своята мисия да помогне на жените да развият потенциала си. Преминавайки през различните проекти, с които фондацията ѝ се е занимавала през годините, трудностите, които са срещали и уроците, които са научили, Мелинда Гейтс ни дава ясен поглед към съдбата на съвременната жена. Тя споделя и примери от личния си живот като дъщеря, съпруга, майка и бизнес дама. Стряскащите статистики, които цитира по повод проектите на фондацията, може да отблъснат някои читатели, но е важно да бъдат чути и обмислени. Освен това авторката представя информацията от различни гледни точки и подкрепя всичко с конкретни факти. А накрая ни оставя вдъхновени и мотивирани да направим своите собствени крачки към едно по-добро бъдеще за всички.

“По-високо от върха” от Дариуш Кортко и Марчин Петрашевски

Изд. “Вакон”, преводач Крум Крумов

Биографичната книга разказва достойната за удивление история на легендарния полски хималаист Йежи Кукучка. Изкачил всички четиринайсет осемхилядника на Земята и завършил Хималайската корона за осем години, Кукучка доказва, че пределите на човешката физическа и психическа издръжливост могат да бъдат изтласкани много отвъд възможното. Книгата е вдъхновяваща и ще ви накара да предизвикате себе си, дори да не сте планинари. Отдадеността на кауза, на която сме сигурни, че принадлежим, може да ни даде сили да превъзмогнем страховете и слабостите си, да намерим начин да постигнем мечтите си и в сурови условия. И Йежи Кукучка е пример за това. 

„Моята история“ от Мишел Обама

Изд. „Софтпрес“, преводач Марин Загорчев

Първото нещо, което изненадва читателите в книгата на Мишел Обама, е колко интригуващо е написана. По изключително сладкодумен начин бившата първа дама на САЩ разказва своята история – от детството си, през ролята на съпруга и майка, до Белия дом. Автобиографията на Барак Обама също е интересно четиво, но за разлика от него, Мишел не задълбава в политически теми, а се придържа към общочовешките послания. Но не се притеснява да разкрие както триумфите, така и разочарованията, които е изживяла. Може би книгата привлича читателя заради името и лицето на корицата, но след първите страници решаваме да останем заради стила на писане и остроумието на разказвачката. А накрая не можем да спрем да говорим за нейната история.

Ревю за книгата можете да прочетете тук.

 „Искрици в мрака“ от Шарън Камерън

Изд. „Хермес“, преводач Камелия Кучер

Романът на американската писателка разказва за истинската съдба на една млада жена – Стефания Подгорска. По време на Втората световна война тя спасява тринадесет евреи, като ги укрива в дома си и междувременно се грижи сама за невръстната си сестра. Изключителната ѝ смелост буди възхищение у читателя и въпреки тежките сцени, накрая оставаме с усещането, че човек притежава вътрешната сила да се справи с всяка трудност. Шарън Камерън се вдъхновява за романа след като гледа документален филм за Стефания Подгорска, както и нейното запомнящо се интервю в „Шоуто на Опра Уинфри“. След това получава личните записки на младата жена от нейните наследници, посещава родното ѝ място и така създава един автентичен, трогателен и впечатляващ текст.

Ако харесвате романизираните биографии, може да разгледате и колекция „Музи“ на изд. „Емас“ или романите “Единствената жена в стаята” от Мери Бенедикт (изд. “Обсидиан”) и „Пеги Гугенхайм и мечтата за щастие“ от Софи Вияр (изд. „Лемур“).


СуперХостинг.БГ ти подаряват 10% отстъпка с код AZCHETA10 за нови хостинг планове СуперСтарт, СуперПро и СуперХостинг, както и за домейни от областта .com, .org, .info, .net. Промо кодът се въвежда в последната стъпка от поръчката.

„Суперкниги“ е рубрика, подготвяна с подкрепата на СуперХостинг.БГ – най-голямата хостинг компания в България. Вече 16 години СуперХостинг.БГ осигурява надежден и сигурен дом на над 200 000 сайта, сред които е и „Аз чета“. Рубриката „Суперкниги“ ще ви помогне да откриете ценни и полезни четива, с които да изградите успешен бизнес, да развивате знанията и уменията си и да се забавлявате. Други полезни материали ще откриете в блога на СуперХостинг.БГ.

Прочетете още:

5 СУПЕРкниги, с които да опознаеш необятния космос

5 СУПЕРкниги, които ще ти помогнат да развиеш бизнеса си

5 СУПЕРкниги за силата на човешкия дух по време на криза

5 СУПЕРкниги за красотата на науката

5 СУПЕРкниги, с които смехът е гарантиран

5 СУПЕРкниги за любителите на криминални загадки

5 СУПЕРкниги за пътешественици

5 СУПЕРкниги за вдъхновяваща есен


Тези и още много книги с отстъпки ще намерите в Ozone.bg.