fb
10, които...Специални

7 книги за нощта, с които да посрещнем Нощта на Вси Светии

5 мин.

Малко преди Нощта на Вси Светии, нощта, в която милиони хора по света излизат навън и празнуват Хелоуин, решихме да ви предложим няколко книги, в които нощта и мракът играят своята роля. Ето ги и тях: 

„Ти си нощта“

„Ти си нощта“  (изд. „AMG Publishing“) на Франсеск Миралес разказва историята на студента Рай, който се се оказва впримчен в тайните на никтофилска секта, която се крие от слънчевите лъчи на деня и живее нощем, в мрака.

Действието се развива в Барселона, а романът прави препратки към реални истории на хора, влезли в съприкосновение с мрака – от случаите на страховити клоуни, вилнеещи нощем из САЩ и части от Европа, до чилийските миньори, затрупани под земята в продължение на 69 дни. Миралес е включил и доста информация за връзката между човешкото тяло и тъмнината, така че да образова читателя по темата за никтофилията. Ревю на книгата вижте тук, а ако тя ви е харесала, може да я поръчате тук.

 

„Царицата на нощта“

Алегзандър Чи пише „Царицата на нощта“ (изд. „Еднорог“) цели 15 години, а в книгата ще срещнете и много исторически личности като Джузепе Верди, Жорж Санд, Жорж Бизе, Александър Дюма-син, императрица Йожени и Наполеон III. Действието в книгата започва в края на XIX век.

Романът е изпъстрен с приключения, мистерии, неочаквани обрати, много тайни, мода, война, блясък и мизерия. А в центъра на цялата тази вихрушка е Лилиет Берн с откраднато име и необичаен живот – известно сопрано по цял свят с мощен глас, който й носи пари, слава и обожатели, но и много нещастие и проблеми. Стилът на Алекзандър Чи е много увлекателен, действието се развива с темпове, които не те оставят да изостанеш, и затова на пръв поглед обемният роман всъщност се чете страшно бързо. Ревю на книгата може да прочетете тук, а ако тя ви е харесала, може да я поръчате тук.

 

Noshta na zelenata feia Aifer Tunch„Нощта на зелената фея“

„Нощта на зелената фея“ (изд. „Еднорог“) на Айфер Тунч е книга за всичко противоположно на поетичното в живота – както самата главна героиня казва на едно място: „неправда, измама, зло, омраза, измяна, жестокост, гняв, мъст, алчност, ненавист, ярост, злоба, мъчение, насилие, изтезание, отмъщение, мъка, гнет, разочарование, произвол, болка, бедствие, разруха, дръзкост, презрение, сиромашия, отвращение“.

Това е реалистична книга за света, в който живеем. Свят, в който силните на деня могат да се възползват от парите и положението си, за да мачкат другите, да ги прегазват морално и психически, за да задоволят собствената си извратена потребност да се заблуждават, че са нещо повече от другите. Ревю на книгата може да прочетете тука ако тя ви е харесала, може да я поръчате тук.

 

„Включи нощта“ 

Пресз 1955 година Рей Бредбъри пише „Включи нощта“, за да помогне на децата си да преодолеят страха си от тъмното. Книгата разказва по вълшебен начин историята на едно момче, което не обичало нощта, и неговата среща с момиченцето Тъма, което има тъмни коси и тъмни очи, тъмна рокля и обувки и лице, бяло като Луната.

Книгата се появи на българския пазар през пролетта на 2019 година с логото на „БГ Книг@“ и великолепните илюстрации на Мира Мирославова.Ревю на книгата може да прочетете тук, а ако тя ви е харесала, може да я поръчате тук.

 

Нежна е нощта

Действието в Нежна е нощтана Франсис Скот Фицджералд се развива през двайсетте години на ХХ век във Франция. Книгата разказва за силата на парите, която бавно унищожава личността и подменя истинските стойности, за тъмната страна на брака и болезненото разкриване на недоизказаните думи, за жалкото ново Аз, изгубило всяка прилика с човека, който си бил някога.

Романът проследява историята на младия психиатър Дик и неговата пациентка Никол. Двамата се влюбват,  установяват се на Ривиерата, където безгрижието на охолния живот и безкрайните развлечения ги потапят в свят на привидно щастие. Годините минават и животът им тотално се променя. На българския пазар книгата може да бъде открита с твърди корици – на издателство „A&T Publishing“ и с меки – на издателство „Фама“. Ревю на книгата може да прочетете тук, а ако тя ви е харесала, може да я поръчате тук и тук. 

 

„Странна случка с куче през нощта“

„Странна случка с куче през нощта“ на Марк Хадън е увлекателната история на едно момче, което живее само с баща си. Майка му е починала преди време и сега двамата заедно преодоляват трудностите, породени от тази специфична болест.

Разказът се води от името на Кристофър, който подтикван от любимата си преподавателка, започва да пише книга за една любопитна случка, на която става неволен свидетел – открива съседското куче зверски убито с вила. Това всъщност е книгата, която четем. Воден от аналитичния си ум и вродено любопитство, момчето започва разследване, което ще го доведе до съвсем неподозирани разкрития. Ревю на книгата може да прочетете тук.

 

pateshestvie-do-kraya-na-noshtta„Пътешествие до края на нощта”

“Пътешествие до края на нощта” (изд. „Колибри“) на Луи-Фердинан Селин е смятана за “една от стоте най-велики книги на всички времена”.  В тази книга Селин разказва от първо лице за своя живот или живота на Бардамю. Романът се води автобиография, примесен с фикция. Бардамю не иска да ходи на война, но става доброволец случайно. В крайна сметка той отива в Африка с кораба “Адмирал Дюкен” и така успява да се измъкне от “международната кланица”.

Това е роман за войната, но и за любовта, за нещата от живота, за куртоазията, за човешкото израстване, за свободата. В този роман “има думи, скрити между другите думи, като камъчета. Не изглеждат по-различни, но ето че въпреки това разтърсват целия живот, който притежавате, из основи, и в слабостта, и в силата му…”. Цялото ревю на книгата може да прочетете тук.

Снимка: Pixabay

[ + ]