fb
Новини

7 писатели, които ще срещнеш в „Семейство Симпсън“

4 мин.

„Семейство Симпсън“ (The Simpsons) e един от най-дълго излъчваните сериали в света и попкултурен феномен без аналог в модерната телевизионна история. През 2018 г. ще започне неговият 29 сезон. Лиза Симпсън е сред любимите ни телевизионни героини и симпатията ни към нея до голяма степен се дължи на любовта й към книгите и четенето. В епизодите на „Семейство Симпсън“ се появяват известни личности от всякакъв калибър – музиканти, политици, актьори, спортисти и, разбира се, писатели. Представяме ви един неизчерпателен, но забавен списък с автори, които можете да срещнете по време на маратона си с анимационния сериал.

 

1. Томас Пинчън

Неуловимият за медиите и почитaтелите си Томас Пинчън се появява два пъти в сериала. Първата му изява е в епизода Diatribe of a Mad Housewife, когато Мардж решава да напише и публикува любовен роман. Пинчън е помолен да даде блърб за корицата. Анонимността на автора обаче не е разкрита – аниматорите го рисуват с хартиена торба за пазаруване, нахлузена върху главата му. Втората му поява отново е свързана с Мардж – в следващия сезон, след ремонта на кухнята й, Пинчън (заедно с жителите на Спрингфийлд) дава висока оценка на кулинарните умения на госпожа Симпсън.

 

2. Том Кланси

Авторът на шпионски трилъри Том Кланси също е поканен да даде блърб за корицата на любовния роман на Мардж. Въпреки че първоначално отказва, злите пиари на издателството изваждат думите му от контекста и ги преобразяват в положителен рекламен слоган за книгата. Един от любимите ни факти, свързани с появата на Кланси в сериала, е огромната рамкирана снимка на подводница над бюрото му. Ако не сте почитатели на трилърите, подсказваме – може би най-популярният му роман (екранизиран с Шон Конъри в главната роля!) е „Ловът на Червения октомври“, в който се разказва за… подводница.

 

3. Майкъл Шейбон и Джонатан Франзен

Майкъл Шейбон и Джонатан Франзен вървят заедно в този списък, защото и появата им в сериала е обща. На литературна конференция във Върмонт, където пропадналият барман Мо попада като почетен гост благодарение на Лиза, двамата си спретват чуден скандал – Франзен стоварва маса върху главата на Шейбон, а той му връща жеста, подхвърляйки, че удря като Ан Райс.

 

4. Дж. К. Роулинг

През 2003 г. семейство Симпсън посещава Лондон и Лиза среща Дж. К. Роулинг. Тъй като към този момент поредицата все още не е завършена, Лиза естествено пита какъв ще бъде краят й. Отговорът на Роулинг е всичко, което Лиза иска да чуе: „Хари пораства и се жени за теб“. Всички знаем, че нещата не се развиват точно така, но заради обръщението „мъгъл“ сме склонни да простим на анимираната версия на Роулинг. (Никога няма да й простим обаче, че уби Фред.)

 

5. Стивън Кинг

Освен в интрото на един от тематичните хелоуински епизоди Стивън Кинг се поява и в такъв, посветен на Литературния фестивал на Спрингфийлд. Мардж се оказва негова голяма почитателка и остава леко разочарована от факта, че в момента авторът на „Сиянието“ и „Гробище за домашни любимци“ работи не по хорър роман, а над биографията на Бенджамин Франклин… Краткото описание на книгата обаче не оставя и грам съмнение, че тя ще е в типичния за Краля на ужаса стил.

 

6. Нийл Геймън

Нийл Геймън може би е писателят с най-голямо участие в епизод на „Семейство Симпсън“. В „Книжна афера“ (The Book Job) Геймън е част от плана на героите да създадат с общи усилия детска бестселър поредица от измислен автор. Злият им книжен заговор е напът да успее, когато се намесва Лиза. Едно неочаквано предателство обаче преобръща целия сюжет. В епизода има ужасно много хумор и сюжетни обрати, а Геймън е точно такъв, какъвто феновете винаги са си го представяли – изключително забавен и леко зловещ.


В „Семейство Симпсън“ ще видите още Гор Видал, Том Улф, Ейми Тан, Джон Ъпдайк и авторът на комикси и графични романи Алън Мур… Пропускаме ли някого?