fb
БългарияНовини

Алек Алексиев ще чете на живо „Молитва към морето“ от Халед Хосейни

2 мин.

Актьорът Алек Алексиев ще чете новата книга на Халед Хосейни „Молитва към морето” (изд. „Обсидиан“) на 22 ноември (четвъртък) от 19:00 ч. в новото литературно пространство „Книгата/The Book (София, ул. „Г. С. Раковски“ 193). Организатор на събитието е Агенцията на ООН за бежанците, а сайтът „Аз чета“ е медиен партньор. То е подходящо за родители с деца и ще се излъчва на живо във Facebook.

Алек Алексиев (снимка: Георги Вачев)

Вечерта ще продължи с разказа на актьора от сирийски произход Рикардо Ибрахим. Той живее в България от години, заедно с майка си и сестра си. Семейството води мирен и щастлив живот в Хомс, древен град, станал печално известен в цял свят с нападенията, оставили многобройни жертви и опустошени културни паметници след себе си.

„Молитва към морето“ е създадена в сътрудничество с Агенцията на ООН за бежанците и за първи път излиза под формата на кратък филм, публикуван от The Guardian (можете да го гледате в тази статия). Книгата представлява трогателно писмо на един баща към сина му – думи, прошепнати в детското ухо на брега на морето, в очакване на лодката, с която ще избягат от окупирания си роден град Хомс.

Текстът на Хосейни и илюстрациите на Дан Уилямс се преплитат в танц по страниците и разтърсват читателя. Такива истории трябва да се разказват, защото реалността невинаги е красива, но да си затворим очите пред нея е като да не признаем пред себе си в какъв свят живеем. А погледнем ли болката в очите, можем да отворим сърцето си и да подадем ръка.