fb
От издателстватаСпециални

Александър Чобанов се включва в инициативата „Заедно четем една книга“ в Бургас

2 мин.

Писателя и сценарист Александър Чобанов участва в седмото издание на инициативата „Заедно четем една книга“, организирана от бургаското читалище „Изгрев 1909“ и издателство „Хермес“. Тематичното събитие ще се проведе на 23 април, когато отбелязваме Световния ден на книгата и авторското право, и в рамките на програмата „110 години народно читалище „Изгрев 1909“.

Над 2000 бургазлии, пътуващи в този ден в автобусите по линии Б1, Б2, 11 и 12, ще получат от доброволци книжка с разказа „Калинката“ на Александър Чобанов и посланието му:

Ако миналото бъде умишлено подменяно, маскирано и прикривано, сянката му остава да броди в настоящето и в бъдещето  превръща се в НЕОТМИНАЛО.

Целта е в този ден да си припомним, че четенето може да бъде споделено приятно преживяване и всяко място и всяко време е подходящо за книгите.

От 16:00 ч. в зала „П. Дубарова“ на КЦ „Морско казино“ ще започне пресконференция по повод седмото издание на „Заедно четем една книга“. От 18:00 ч. Александър Чобанов ще бъде представен пред публика от Валентин Георгиев, програмен директор на „Хермес“, и ученици по актьорско майсторство на НУМСИ „Проф. П. Владигеров“ с преподавател Даниела Георгиева-Стоянова.

Идеята в един ден един град да чете една книга датира от 1998 г. За първи път се реализира в Сиатъл. Моделът One City, One Book е познат в Германия, Англия и Ирландия. По-рано през април в Холандия също се проведе подобна инициатива, с която страната отбеляза националната си Седмица на книгата.

През 2013 г. народно читалище „Изгрев 1909“ за първи път прилага тази добра практика и представя младия писател Явор Веселинов, последван от авторите Керана Ангелова, Радослав Гизгинджиев, Янчо Чолаков, Радко Пенев и Георги Бърдаров.

[ + ]