fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Детски книги

7 мин.
Паралелно с тазгодишния Пролетен базар на книгата в НДК се провежда и второто издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи. На 1 юни пък отбелязваме Международния ден на детето – два прекрасни повода да поставим специален акцент върху препоръките ни за малките читатели. Признаваме без капка срам, че тези истории забавляват чудесно и нас, възрастните :)

 

Вероника Вълева препоръчва:

„Уилям Уентън и крадецът на луридий“ (изд. „Емас“) от Боби Перс – шеметно приключение с роботи, технологии и разбиване на кодове, което започва от малък град в Норвегия и достига до подземията на Лондон. Уилям Уентън е гений в решаването на всякакъв вид пъзели и главоблъсканици, но родителите му настояват да крие таланта си. Когато обаче разрешава най-сложния ребус в света, Уилям е забелязан от научен института в сферата на роботиката и технологиите, където му предстои да научи повече за изчезналия си дядо, собствените си способности, както и за опасния метал луридий. Сюжетът е изпълнен с мистерии, напрежение и обрати, и макар някои от развръзките да са по-предвидими от други, книгата все пак е писана за по-малки читатели и смятам, че с лекота ще задържи вниманието им до последната страница.

 

 

Габриела Кожухарова препоръчва:

„Доброто яйце“ (изд. „Таралеж“) от Джон Джори и Пийт Осуалд – считам, че съм прочела доста детски книжки, но никога досега не бях попадала на история с такова послание. Американският писател Джон Джори и очарователните илюстрации на Пийт Осуалд ни разказват за едно изключително мило, любезно и услужливо яйчице, което все гледа да помогне на околните. С други думи: „От каквото и да се нуждаеш, той е твоето яйце“. Докато братята и сестрите му правят бели и си правят каквото си знаят, доброто яйчице винаги се стреми да е перфектно, докато един ден сияйната му черупка не се пропуква – буквално и преносно. Тази прекрасна история учи децата, а смея да кажа и възрастните, че колкото и да искаме да сме съвършени пред себе си и в очите на другите, понякога по-важното е да сме щастливи и да не пренебрегваме вътрешните си потребности.

 

Мартина Ламбова препоръчва:

„Мортина: История, от която да умреш от смях“ и „Мортина и омразният братовчед“ (изд. „Кибеа“) от Барбара Кантини – историите за моята полуадашка, илюстрирани и разказани от италианската анимационна художничка Барбара Кантини, са ми абсолютно любими! Смятам, че е страхотно и у нас да има по-разчупена и различна поредица, която да привлича младите читатели. Мортина е зомби, което обаче разсъждава и чувства като всяко друго малко момиченце, иска да има приятели и страшно се радва, че другар в игрите ѝ е зомби кучето Скръбен. Историите в „Мортина: История, от която да умреш от смях“ и „Мортина и омразният братовчед“ са поучителни, същевременно забавни и изключително детайлно, цветно и живо (макар в случая това да не е най-подходящата дума…) илюстрирани.

 

Милена Ташева препоръчва:

„Шантавия до шия“ (изд. „Мармот“) от Радостина Николова – роман за летата на село. Нещо, което като възрастни обожаваме да си спомняме, но като деца невинаги сме харесвали. Лина и Нико попадат в точно такава ситуация – на родителите им им хрумва безумната идея да си купят къща в провинцията и да принудят клетите си деца да изоставят всичките си приятели и планове за лятото, за да се пренесат в новото семейно жилище. Всъщност на Нико не му пука чак толкова, защото експерименти може да прави навсякъде, но сърцето на Лина наистина е разбито. Докато не среща съседката Стефания Шиева, която може би е магьосница, а може би е просто досадна бабичка. Понякога всичко, от което имаш нужда за вълшебно лято, е подходящ противник и бурканче сладко.

 

 

„Сбогом, дневнико“ (изд. „Хермес“) от Ненко Генов – забавен детски роман за приключенията на един петокласник и неговия (липсващ) iPhone. Забавна, чистосърдечна и малко наивна, тази книга е чудесно българско допълнение към световната тенденция за пакостливи истории, илюстрирани в комиксов стил. Добавената стойност (важна за родителите) са препратките към „Уча.се“ и „Зелени балкани“, както и урокът, че най-скъпите неща всъщност не се измерват с пари. А, и че момичетата могат да те ступат здраво на Fortnite!

 

 

 

 

 

Преслава Колева препоръчва:

lisko-lis-i-priyateli-v-edna-sardita-istoriya-30„Сърдита история“ (изд. „Рибка“) от Слави Стоев – книжка, която моето дете си избра в книжарницата и четохме неколкократно. Независимо дали ще се спрете на нея, или другите две истории с приключенията на Лиско Лис и приятели („Черно-бяла история“ и „История с дупка“), няма да сбъркате. Лиско Лис, Щрих и Йо ни напомнят, че светът не се върти около нас и странното поведение на наш приятел понякога си има съвсем логично обяснение. Ето защо е най-добре да поговорим и да спрем да предполагаме. Няма как да пропусна, че книгата е със страхотните илюстрации на Мила Лозанова – ако можех, щях да си ги окача на стената за красота. Огромният успех на детски поредици като „Франклин“ и „Пепа Пиг“ се дължи на факта, че те поставят своите герои в ежедневни ситуации, в които всяко едно дете попада. Смея да твърдя, че Слави Стоев се е справил блестящо с тази задача и Лиско Лис ще забавлява и предаде поука на малките читатели.

 

Цветомира Дукова препоръчва:

Поредицата „Заек и Мечка“ (изд. „Timelines“) от Джулиан Гоф и Джим Фийлд – идеална за запалване на интереса към книгите и четенето в ранна детска възраст. Илюстрациите са красиви, хартията е луксозна, историята е завладяваща и много забавна! Тези две книжки побират мъдрост, без да са скучни, не затварят очите ни за реалността, но същевременно държат на красотата на взаимоотношенията и хармонията в света. Ако искате да направите подарък за себе си и малчуганите около вас, не се колебайте да посегнете към „Заешки вредни навици дребни“ и „Вредител в нашата обител“ – ще се смеете много (Внимание! Опасност от бръчки от смях!), ще научите или ще се подсетите за някои „малки неща“, и ще се сдобиете с нови приятели в игрите – един Заек и една Мечка.

 

 

„Пчелите“ (изд. „Дакелче“) от Пьотр Соха – чудесната детска енциклопедия на полския илюстратор Пьотр Соха възпитава любов към природата и по много лесен и достъпен начин говори за равновесието в нея. Интересните факти за пчелите обхващат различни области на човешката дейност и познание, за да представят една максимално широка картина на пчелните семейства и взаимодействието им с хората. Книгата е подходяща за любознателни читатели с афинитет към нехудожествената литература и според мен има потенциала да бъде разпердушинена от препрочитане, въпреки че ще е трудно, с оглед на дебелите корици и впечатляващата луксозна хартия. Но съм сигурна, че „Пчелите“ е издание, което няма да стои мирно в библиотеката ви.

 

 

Възползвай се от „Онлайн панаир на книгата“ в Ozone.bg, където те очакват големи намаления на книги от избрани издателства, а с всяка първа поръчка получаваш специален книжен подарък – „Зората на българската книжовност“. Кампанията ще продължи до 2 юни или до изчерпване на количествата.
Ако пък книгата, която искаш, не влиза в промоцията, използвай код azcheta, за да я вземеш с 10% отстъпка и безплатна доставка!

Снимка на публикацията: Ben White