fb
Ревюта

„Заек и Мечка“ – перфектните детски книжки

3 мин.

В края на книжната ми 2018 година попаднах на поредицата „Заек и Мечка“ на издателство „Timelines“, която е чудесна изненада за малки и пораснали читатели. Преди време си признах за моята странна привързаност към книги със зайци в заглавието, така че шансът да устоя на поредица с такова име клони към отрицателно число.

Първите две книжки – „Заешки вредни навици дребни“ и „Вредител в нашата обител“, излязоха едновременно на български, затова ще мога да споделя обобщеното си мнение за тях. След като ги прочетох по веднъж и разгледах около двайсет и три пъти, най-отговорно заявявам, че историите, съчинени от Джулиан Гоф и нарисувани от Джим Фийлд, са:

А. Вдъхновяващи и остроумни

Б. Успяват да говорят за сериозни теми с необходимата доза чувство за хумор

В. Поднесени в стилно оформление.

„Заешки вредни навици дребни“ е книжка за приятелството и добрината. Тя е началото на поредицата и проследява запознанството и първото приключение на Заека и Мечката.

Мечката става по-рано от сън, разбудена от крадец на храна. Вижда, че е оставена без никакви запаси. Какво да прави? Когато съдбата ѝ поднася това разочарование, тя избира да го превърне в неочаквана възможност и да направи… снежен човек.

И докато си търкаля снежни топки нагоре (!) по склона, тя се натъква на един много напрегнат сърдитко – Заекът. Той е недоволен, неспокоен и крие няколко странни (и срамни) тайни.

„Вредител в нашата обител“ е втората книжка от поредицата. Поставени в напрегната ситуация, двамата приятели отново показват водещите черти в характерите си. Мечката е спокойна, мъдра и в хармония със себе си, а Заекът е пълна нейна противоположност – хаотичен, изнервен и гневен от всичко и на всички.

Джулиан Гоф ни представя безумно забавна история за приятелството и взаимодействието с околния свят. Разказва ни за неумолимия ход на времето и природата, за това колко вредно е да им се съпротивляваме и колко полезно би било, ако сменим гледната си точка.

Двете книжки са олицетворение на представата ми за перфектното детско четиво – красиви и забавни илюстрации, съчетани с мъдра, интересна и неочаквана история. А за да ви покажа колко прекрасни са наистина, ето и двете ми любими реплики:

Омръзна ми вечерята ми да бяга от мен със сто километра в час.

СПОКОЙСТВИЕ И ТИШИНА! – крещи Заекът. – САМО ТОВА ИСКАМ!

Чувате ли още ехото от смеха ми? Разгърнете някоя от тези книги и ще го чуете. ;)

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]