fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Трилъри

7 мин.

Може и да копнеем за топлината на летните месеци, но това не означава, че искаме напълно да се лишим от тръпка. Ето защо ви предлагаме няколко романа, които със сигурност ще заситят апетита ви за безсънни нощи, кървави загадки и криминални главоблъсканици. Потърсете ги на Пролетния базар на книгата в НДК!

 

Ася Ангелова препоръчва:

„Убийството е всичко“ (изд. „Еднорог“) от Антъни Хоровиц – Хоровиц има ужасно различен стил, който завладява всеки читател, посегнал към книгите му. „Мозайка от убийства“ обърна представите ми за съвременни мистерии, защото, наред с всичко друго, е прекрасен реверанс към Агата Кристи и всичко, което тя е постигнала в писателската си кариера. Щом разбрах за излизането на новия му роман, просто знаех, че ще го изчета колкото се може по-скоро. Тук границата между фикция и реални факти е толкова тънка, че няма да усетите как се оплитате в сюжета и искате да разберете всичко. Веднага. Жена отива в погребална агенция, за да организира собственото си погребение. Шест часа по-късно е убита. На пръв поглед изглежда като загадка, която има своето логично обяснение, но не е толкова просто. Бившият служител на полицията Хоторн, когото викат само за сложни и неразрешими престъпления, започва работа по случая. Но не е сам. До него през цялото време е самият Хоровиц (да, авторът Хоровиц!). Той слуша, следи и записва всичко, за да публикува книга. Тази книга, която препоръчвам с две ръце.

 

„Двойката от съседната къща“ (изд. „Прозорец“) от Шари Лапена – тази книга може би ме изненада най-приятно от всички, които прочетох от началото на годината. Както обичам да казвам, един трилър е добър, когато през цялото време си правиш догадки какво точно се е случило, а накрая се окаже, че изобщо не си бил прав в преценките си. Най-важното е краят да не е нелогичен и скалъпен, а в цялата книга да е имало подсказки и следи, които да доведат до правилния отговор. За пръв път чета нещо от Шари Лапена, но знам, че няма да е за последен. Шестмесечната дъщеря на Нико и Мей е отвлечена от креватчето си, докато родители ѝ са на гости при съседите. Полицията започва разследване, като след всяка изкопчена информация става все по-подозрителна към младото семейство. Отгоре на всичките си проблеми, изглежда, че Нико и Мей имат немалко мотиви да причинят зло на дъщеричката си. А дали случаят е толкова прост?

 

„Архивът на Стиг Ларшон“ (изд. „Ciela“) от Ян Стокласа – често задаваният въпрос за любимата книга затруднява всеки. Никога не можеш да избереш само една. Моят най-чест отговор (наред с две заглавия на Стивън Кинг) е трилогията „Милениум“ от Стиг Ларшон. Каквото и да кажа за нея, ще е малко – сложно изградени герои, интригуващ сюжет, неочаквани разкрития… За смъртта на шведския писател се носят всякакви слухове. Сигурно никога няма да разберем дали в тях има капка истина, но, за сметка на това, наскоро на пазара излезе книгата на разследващия журналист Ян Стокласа. Тя хвърля светлина върху случая, от който Ларшон е бил обсебен цели двайсет години. Стокласа тръгва по следите на най-голямото неразкрито убийство на политик в Швеция, като изследва архива на Ларшон, прилежно складиран и скрит от чужди очи. Книгата е структурирана изключително интересно, дава ни възможност да надникнем в записките на шведския автор и да разберем какво е намерил той. Ако харесвате трилогията на Ларшон, не я пропускайте.

 

Вероника Вълева препоръчва:

„Сестра ми“ (изд. „Прозорец“) от Мишел Адамс – обтегнатите или несъществуващи семейни отношения винаги са добра основа за психотрилър. Мишел Адамс извлича най-доброто от тази идея в „Сестра ми“. Родителите на Ирини се отказват от нея, когато тя е само на три години, но сестра ѝ, Ел, остава в семейството. През годините, в които са разделени, Ел прави многобройни опити да стане част от живота на сестра си, но всеки от тях има драматични и притеснителни последици. Лишен от кървави убийства или гърмящ екшън, романът успява да запази зловещото напрежение до последната страница, като използва токсичната връзка на двете сестри и оставя читателя през цялото време да се чуди кой всъщност е злодеят в цялата история.

 

 

 

Диляна Денева препоръчва:

„Красива мистерия“ (изд. „Софтпрес“) от Луиз Пени – осмата част от поредицата за инспектор Арман Гамаш и осмата ми любима книга на канадската писателка. Пени продължава да ме впечатлява с умението си да заплита интересен криминален сюжет и същевременно да внася уют в съзнанието ти, докато четеш. В „Красива мистерия“ един от основните акценти е музиката – мистична, загадъчна и способна да замаскира грозното лице на завистта. Героите от селцето Трите бора не присъстват, но пък развитието на образите на главния инспектор и помощника му Жан Ги Бовоар са напълно достатъчни, за да държат читателя в напрежение. Финалът пък е толкова изненадващ и отворен, че вече нямам търпение да прочета и следващата част от поредицата – „Светлина в пукнатините“.

 

 

Мартина Ламбова препоръчва:

„Сушата“ (изд. „Хермес„) от Джейн Харпър – умелият и много успешен дебютен роман на австралийската писателка. Арън Фолк се завръща в родната Киуара, за да погребе бившия си най-добър приятел заедно с жена му и едно от децата им. Вкопчен в примката на хората и мястото, от което е бил прокуден навремето, Фолк прави всичко възможно, за да разбере истината за смъртта на семейство Хедлър. Основната му цел е да изчисти името на Люк, който е обвинен в убийството на близките си. Романът е написан така, че да ти е трудно да го оставиш дори за малко. Джейн Харпър е отделила на всяко събитие нужното внимание, за да опише напрегнатия, тих и бавен живот в Куара. Тя не оставя съмнение у читателя колко е тежко да не можеш да се измъкнеш от обществената догма, независимо дали наистина носиш вина. Защото малките общности наказват строго и не познават закони. Австралия никога преди не е била по-нежелана дестинация, а сушата – толкова поглъщаща, истинска и страшна.

 

Цветомила Димитрова препоръчва:

„Фантом“ (изд. „Обсидиан“) от Стив Кавана – впечатли ме на първо място с начина, по който авторът е успял да заплете сюжета, така че да изненада както читателя, така и героите си. Това е от онези книги, за които не можеш да разказваш много, за да не разкриеш нещо важно. Има опасен убиец, който добре преценява всеки свой ход, има преследване, напрегнато бягство, отмъщение и наказание… и няколко стъписващи изненади. Авторът посвещава доста време на описването на отделните ситуации, вътрешните монолози на персонажите и формулирането на различните стратегии за действие. Този подход прави действието (и четенето) малко по-бавно, отколкото ми се иска. От друга страна пък допринася за психологизма в историята и усилва напрежението, а неочакваните обрати са чудесна награда за търпението на читателя.

 

 

Възползвай се от „Онлайн панаир на книгата“ в Ozone.bg, където те очакват големи намаления на книги от избрани издателства, а с всяка първа поръчка получаваш специален книжен подарък – „Зората на българската книжовност“. Кампанията ще продължи до 2 юни или до изчерпване на количествата.
Ако пък книгата, която искаш, не влиза в промоцията, използвай код azcheta, за да я вземеш с 10% отстъпка и безплатна доставка!

Снимка на публикацията: Brandi Redd