fb
Не пропускайтеПанаирът

„Аз чета“ препоръчва: Young Adult

8 мин.

През изминалата година прочетохме толкова много хубави книги, че е невъзможно да ги поберем в един, два или дори три списъка! Затова допълваме препоръките за Пролетния базар на книгата с някои от любимите ни Young Adult заглавия, в които се надяваме и вие да се влюбите.

Лейди Полунощ (изд. „Ибис“) е вълнуващото и обещаващо начало на новата поредица на Касандра Клеър – „Тъмни съзаклятия“. Книгата отново ни пренася в света на ловците на сенки, но главните герои вече не са Клеъри и Джейс, а Ема Карстерс и Джулиън Блекторн. В образите им няма да разпознаете малките деца от „Град на небесен огън“. Години по-късно двамата парабатаи чувстват нещо повече от приятелска обич, което, разбира се, е напълно забранено. Ако още не сте я прочели, препоръчвам ви да го направите, както и всичко останало на Касандра Клеър, защото си заслужава.

Илумине: Досието Illuminae_01 (изд. „Егмонт България“)  е първата част от уникалната трилогия на Ейми Кауфман и Джей Кристоф. Написана по много необикновен начин, книгата грабва и успява да задържи вниманието, въпреки че цялото действие се разказва чрез имейли, съобщения и системни известия.

Годината е 2575, Езра и Кейди живяет на незаконната колония Керенза IV и за Кейди раздялата им изглежда като най-тежкото решение, което е взимала в живота си. Но когато часове по-късно планетата им попада между две воюващи мегакорпорации, те са принудени да си спасяват кожите заедно. Керенза е малка и незначителна планета накрай света, която има злощастието да предизвика интерес у БайТек.

Алена кралица“ от Виктория Айвярд (изд. „Ciela“) е обещаващо начало на антиутoпичната поредица. В света на Мер Бароу винаги са съществували два вида хора – Червени и Сребърни, а това, което ги определя е цветът на кръвта им. Сребърният елит притежава различни специални способности, с които превъзхожда обикновените хора с червена кръг. Но Мер не принадлежи на нито една от двете групи, тъй като, въпреки червената си кръв, е способна да произвежда електричество. Тази способност я изправя пред много изпитания и приключения, след които може да не оцелее.

Гондолата на времето“ от Ева Фьолер (изд. „Ибис„) дава прекрасно начало на една нова поредица за пътуване във времето. Ана е на почивка с родителите си във Венеция, но по никакъв начин не показва интерес към града и историята му. Котешка маска и червена гондола променят това, като я отвеждат на тайнствено пътешествие през 1499г. Ана се оказва една от малкото, призвани да спасят историята, като успява и да се влюби междувременно.

Tseluvka za Ana Stefani ParkinsЦелувка за Ана“ от Стефани Пъркинс (изд. „Егмонт България“) грабва още с първата страница.  Ана НЕ иска да учи в Париж. Кое нормално момиче не иска да учи в града на любовта? Това се променя след като се среща с очарователния Етиен Сен Клер, който много бързо се превръща в най-добрия й приятел. И въпреки че между двамата прехвърчат искри още от началото, минава много време, изпълнено с необичайни ситуации и тънки намеци, докато се съберат.

Звезди за Лола“ от Стефани Пъркинс (изд. „Егмонт България“) не отстъпва на първата книга на авторката. Лола има три мечти – да отиде на зимния бал облечена като Мария Антоанета, родителите й да приемат гаджето й и никога повече да не вижда близнаците Бел. Уви, само една от тях се осъществява. Крикет Бел се връща в живота й и макар тя да го мрази, не успява да устои на чара му и много скоро отново се оказва влюбена в момчето от съседната къща.

Спасяването на Франческа“ от Мелина Маркета (изд. „Милениум„) е една от книгите, в които всеки може да намери нещо за себе си. Франческа има идеалния живот – идеалните родители, изумителен брат и голямо весело семейство. Но тя не възприема нещата по този начин, а вместо това избира да се фокусира върху негативните неща в живота си, докато един ден всичко се променя…

izborut keira kasПоредицата „Изборът“ от Кийра Кас (изд. „Егмонт България“) е за всяко момиче, което някога е мечтаело да стане принцеса.

35 момичета, събрани в един дворец, един принц, една корона и само една бъдеща принцеса. Америка Сингър дори не иска да участва в надпреварата. Записва се само защото любимият й я кара, а остава, за да помогне на семейството си. Тя не харесва двореца, не иска да става принцеса и все още е влюбена в Аспен Лежър. Държи се грубо с принца, успява да забърка каша от национален мащаб и все пак да се влюби в Максън Шрийв – бъдещият наследник на трона.

Проклятието на тигъра“ от Колийн Хоук (изд. „Intense„) е една различна YA книга. Древно индийско проклятие, един бял тигър и стажантка в цирк правят една незабравима смесица, различна от всичко, което сте чели. Келси Хейс се впуска презглава в опасно приключение, изпълнено с много екшън, без дори да го осъзнава. За щастие неин верен спътник е прокълнатия Рен, в когото се влюбва безнадеждно.

Скълдъгъри Плезънт“ от Дерек Ланди (изд. „Artline Studios„) е много неща, но не и обикновен. Той е бивш магьосник, който след смъртта си е възкръснал и е ами… скелет, а понастоящем се подвизава и като частен детектив. Когато един от най-добрите му приятели умира, той се запознава с непокорната дванайсетгодишна Стефани Еджли, която е решена да стане негов спътник в откриването на мистерии и не приема „не“ за отговор. Така двамата преминават през множество приключения в опит да разгадаят поредната загадка в продължение на цели девет книги.

Обсидиан“ от Дженифър Арментраут (изд. „Егмонт България“) е леко четиво, което се поглъща за няколко часа. Когато Кейти се мести, не подозира, че съседите й са извънземни и остава доста време в неведение. До момента, в който Деймънд спира кола с мисълта си, за да не я блъсне, и му се налага да й обясни всичко. Постепенно двамата се сближават и се влюбват.

Но историята е далеч от любовна идилия, защото всеки път, когато Кейти се намира в близост до извънземния си съсед и той използва способностите си, върху нея остава мистериозна следа. Това я превръща в магнит за лошите, които я преследват, за да я убият.

Двор от мъгла и ярост“ от Сара Дж. Маас (изд. „Егмонт България“) е втората част на историята на Фейра. Продължението е много по-вълнуващо от първата част и ще промени мнението ви за много от героите. Изпълнена с много обрати, нови дворове, сродни души, надежди и мечти, книгата запленява още с първите няколко страници и отговаря на много възникнали в първата част въпроси, както и на няколко други, които гъделичкат любопитството ни във втората.

Поредицата „Стъкленият трон“ (изд. „Егмонт България“) е другото попадение на Сара Дж. Маас, което разказва историята на Селена Сардотиен – най-способния асасин в цялата страна. След като прекарва година в солните мини на Ендовиер, принцът я измъква, за да бъде негов шампион, състезаващ се в турнира за кралски шампион. В различните части на поредицата Селена се сблъсква с най-големите си страхове и няколко ужасяващи роднини, разкрива истината за себе си и успява да се влюби няколко пъти.

Изтръгнати от корен“ от Наоми Новик (изд. „Екслибрис„) е една от любимите книги в екипа ни и има защо. Славянският фолклор се преплита с нови елементи, които създават една още по-неповторима история. От селото на Агнешка на всеки 10 години Змеят избира по едно момиче, което да отведе със себе си. И макар Агнешка да не е най-красивата, нито най-прилежната, именно тя попада в ръцете на магьосника, защото се оказва единствената, надарена със способността да прави магии. Голяма заплаха е надвиснала над света им и Агнешка и Змеят са единствените, които могат да я победят.

Дива вещица” (изд. „Емас„) от Лене Кобербьол е чудесна история за порастването и вярата в собствените сили. Когато дванадесетгодишната Клара разбира, че е дива вещица пред нея се разкриват чудесата и опасностите на природата. Тя ще поеме по път, който ще й разкрие повече не само за света около нея, но и за себе си.

Всичко, всичко” (изд. „Ибис„) от Никола Юн е една от най-трогателните тийн истории за любовта, които съм чела. Мади има тежък комбиниран имунодефицит (ТКИД), който я е обрекъл да живее в стерилна среда, но срещата с Оли променя живота й. Двамата откриват, че човек е готов на всичко, всичко за любовта! Красиво написана история за първата любов, за избора да живееш предвидимо или да поемеш рискове.

Изтегли списъка в подходящ за принтиране PDF с указания къде можеш да намериш всяка от книгите от този линк.

[ + ]