fb
БиблиотекитеНовини

Библиотека на работното място: ПроКредит Банк

2 мин.
prokredit bank biblioteka
biblioteka za sluzhiteli prokredit

Библиотеката Централно управление, София

Продължаваме разходката си из библиотеките на социално отговорни компании, които подаряват възможност за четене на своите служители. Следващата ни спирка е ПроКредит, чиято библиотека в централата разполага с над 400 заглавия.

В продължение на няколко години служителите в Централно управление на ПроКредит Банк разменят книги помежду си, обсъждат ги и с интерес следят новите заглавия, събития и актуалните автори. Така постепенно назрява идеята за една обща библиотека на работното място, в която да съберат всичките си любими книги и която да се превърне в любимо място за отдих. През 2013 г. библиотеката става факт.

В момента библиотеката за служители в София разполага с над 420 заглавия. От класически романи като „Престъпление и наказание“ и „Портретът на Дориан Грей“ до „Мръсна хаванска трилогия“ на Педро Хуан Гутиерес и „Физика на тъгата“ на Георги Господинов; също много исторически книги, поезия и трудове на модерни философи като Майкъл Сандел.

varna prokredit

Библиотеката в клона на банката във Варна

Постепенно инициативата се харесва и се разраства – в Пловдив, Варна, Шумен също са обособени служебни библиотеки.

Книгите се набавят по два начина: банката инвестира, като по този начин насърчава четенето и личностното развитие, или служителите даряват книги, които препоръчват, защото са ги впечатлили.

Четенето на книги от тази библиотека е обвързано и с допълнителна емоция. Всеки, който заеме книга, дарява 1 лв. за „ПРОтегни ръка“ –  фонд на служителите на ПроКредит Банк, който подпомага лечението на деца от социално слаби семейства или сираци.

Системата за заемане е опростена – служителят трябва само да изпрати имейл при взимане и връщане на конкретна книга.

varna biblioteka za sluzhiteli

Библиотеката в клона на банката във Варна

Най-предпочитаните заглавия са книгите на Марио Варгас Льоса, Милан Кундера и Елиф Шафак. Изключително търсени са и съвременните българска автори като Радослав Парушев, Георги Господинов и Захари Карабашлиев.

В библиотеката е обособен кът със специализирана икономическа литература, която служителите могат да използват като допълнителен източник на информация.

Библиотеката разполага с редки заглавия, които отдавна не са преиздавани и са закупени от антикварни книжарници. Такъв пример е „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес, но подобни ценни книги също могат да се взимат за вкъщи.

Вижте още библиотеката за служители на фармацевтична компания „Софарма“ и на PR агенцията AMI Communications.

Ако и вашата компания има такава библиотека, пишете ни на editors@azcheta.com