fb
БългарияНовини

Българската „Златна книга на песните“ отива в Сорбоната

2 мин.

Със съдействието на ЮНЕСКО и френския президент Еманюел Макрон, златното четиристишие на Христо Ботев от баладата „Хаджи Димитър“ ще бъде представено в Сорбоната. На 3 март 2022 г. своето достойно място ще заеме ръчно изработеното у нас копие на „Златната книга на песните“, съобщава БТА.

Уникалното българско издание на „Златна книга на песните” ще е достъпно за масовия посетител, за разлика от книгата, която се пази в архивите на парижката Сорбона.

Оригиналът на „Златна книга на песните“ е създаден в началото на ХХ век по инициатива на ръководството на Сорбоната. Съхранява се в архива на този световноизвестен университет в Париж. Представени са едни от най-известните философи, драматурзи, писатели и поети от цял свят – Шекспир, Верлен, Бодлер, Толстой, Пушкин и други. Сред тях е и Христо Ботев.

Зад българското издание стоят имената на историка Иван Тренев и проф. Евгений Сачев, а майстор резбар е Николай Веселинов. В книгата са вписвани със златни букви гениални върхове на световната литература и култура. В нея има извадки от стихове и цитати на Христо Ботев, Георги Раковски, Никола Вапцаров, Пейо Яворов, Александър Пушкин, Пол Елюар, Луи Арагон и други световни автори.

„Чрез тази златна книга възстановяваме линията на литературните и културни връзки между България и Франция. Така се потвърждава монолитността на европейската цивилизация, която от древни времена тръгва от балканите и по-конкретно от древната история на старобългарския език. Подобна книга има в университет Сорбоната в Париж, в която са вписвани със златни букви гениални върхове на световната литература и култура, включително великото световно четиристишие на Христо Ботев от баладата Хаджи Димитър. Тази книга създава благородната възможност до нея да се докосне всеки заинтересован човек!“, пише българското издателство „Нитон“, изработило книгата. Уникалното издание ще бъде подарено на университет Сорбона. Върху книгата има и златно перо с мастилница. Надписите, както отвън, така и вътре – са от 23-каратово злато.

„Златна книга на песните“ е заснета и във филма „Ботйов отвъд понятното…“, чиято втора серия гледаме премиерно на 15 февруари, от 21:00 часа, по телевизия „Евроком“. Филмът ще представи малко известни и неизвестни факти за поета революционер.