fb
Ревюта

„Червените магически свитъци“ – европейска романтика и демонични култове с Магнус и Алек

5 мин.

Винаги поглъщам за броени часове книгите на Касандра Клеър и чакам с нетърпение всяка следваща. „Червените магически свитъци“ (изд. „Ибис“) е последната за света на ловците на сенки, излязла на българския пазар, и е в съавторство с Касандра Клеър и Уесли Чу. Това е първата част от поредицата „Най-древните проклятия“, която се фокусира изцяло върху Магнус Бейн и Александър Лайтууд. Събитията се развиват между тези в „Град от стъкло“ и „Град на паднали ангели“. Помните ли пощенските картички, които Изи получи? Да, те са поместени в началото на тази книга.

След като Валънтайн е победен, Магнус иска само да прекара известно време с новото си гадже. Една нормална среща обаче не би била в негов стил, затова той решава да заведе Алек на европейско пътешествие, което, разбира се, започва от Града на любовта. В Париж Магнус прави всичко по силите си, за да направи пътуването им незабравимо. Кой не би се радвал да вечеря на върха на Айфеловата кула с най-красивия мъж, седнал от другата страна на масата? Но Алек просто не може да се отпусне и да се наслади на първата си почивка, тъй като съзнанието му винаги е нащрек. Все пак Магнус е първото му гадже и той няма представа как трябва да се държи или какво се очаква от него.

Когато Алек забелязва нещо странно над парижките покриви, преминава в ловен режим и иска да помогне на френските си колеги. Той обаче не подозира, че ще замени ваканцията им с разследване на голям култ за почитане на демони, наречен Алената ръка, който е основан от Магнус и най-добрия му приятел Рагнър Фел. Двойката вече не е на почика, но това не означава, че не може да обикаля из Европа, за да попречи на култа да призове някого, когото Магнус никога повече не е иска да види.

В сравнение с другите книги за ловците на сенки, „Червените магически свитъци“ е доста кратка със своите 340 страници. За верните читатели на Касандра Клеър началото не е особено изненадващо. Вече знаем, че двойката е прекарала известно време в Европа, и научихме малко за това пътуване във втората трилогия от „Реликвите на смъртните“. Все пак е хубаво Алек да е в центъра на някой от романите ѝ. Клеър вече написа разкази за различни периоди от живота на Магнус, които включваха и Алек, в Хрониките на Магнус Бейн. Двамата герои се появяват и в Истории от Академията за ловци на сенки и „Призраци от Пазара на сенките“, но всички фенове очакваха с нетърпение поредица, в която те ще са център на вниманието.

Касандра Клеър (снимка: Кели Кембъл)

Перфектният войник, построил високи стени около сърцето си, за да не покаже нито една емоция, всъщност прелива от тях. Алекс се чувства доста срамежлив и несигурен в тази нова ситуация. Той се грижи за дома си – Ню Йорк и Института, както и за семейството и приятелите си. Единственият човек, на когото се доверява напълно – освен на парабатая си Джейс, разбира се – е сестра си Изабел. Ето защо получаваме много красиви братско-сестрински моменти. Възможно е да пуснете сълза, когато се появи името на Макс, и да се разплачете от смях, когато Джейс се бори с Изи за телефона.

Тогава обаче идва и уязвимата страна на Алек. Той обича Магнус с цялото си сърце, но все още не знае много за него и вероятно никога няма да го опознае напълно. Налице е и „проблемът“, че Магнус е доста по-опитен и Алек се чувства изгубен. Магнус, от своя страна, не се притеснява за връзката им, а за култа, който трябва да спре. Той не знае откъде трябва да започне. Не след дълго врагът се оказва много по-личен, а Магнус дори не иска да си представя какво би се случило, ако членовете му успеят да призоват по-важен демон.

Персонаж като Магнус има хиляди истории за разказване. Мисля, че никога няма да ми омръзне да чета за миналото му – кого е срещнал, къде е живял и какви приключения е имал. Това, което прави книгата на Клеър толкова специална, е фактът, че тя никога не забравя да включи някои други обичани герои в историята. От Теса, която ни казва „Здравей“, през Рафаел, Хелън и Алин, до Макс и Рагнър, които само са споменати.

То се знае, че препоръчвам с две ръце „Червените магически свитъци“ на всички почитатели на света на ловците на сенки и очаквам с нетърпение на български да излезе и втората част от поредицата за Алек и Магнус.

Прочетете и ревютата ни за „Град от кости“„Град от небесен огън“„Хрониките на Магнус Бейн“ , „Лейди Полунощ“, „Повелител на сенките“ и „Истории от Академията за ловци на сенки“.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си.