fb
Ревюта

„Чудото в 5 сутринта“ е вашият билет към успеха

6 мин.
Chudoto v 5 sutrinta Jeff Sanders

Chudoto v 5 sutrinta Jeff Sanders

„Чудото в 5 сутринта“ е царският пищов за изпита „Как нощната сова да стане ранобудна чучулига и да овладее деня преди закуска“.

Джеф Сандърс

Новата година започна, а с нея настъпи и моментът да изпълним всички онези обещания, които мнозина от нас си дадоха през изминалите дни. Нали се сещате за репликата „Нова година, ново Аз“? Може би едно от нещата, които най-често си обещаваме в този период, е да имаме повече време – за любимите си хобита, за близките си хора… Е, Джеф Сандърс е тук, за да ни разкрие как можем да го постигнем с „Чудото в 5 сутринта“ (изд. „Жануа ’98“).

Никога не съм била голяма почитателка на книгите за самоусъвършенстване, но тази ме привлече поради един-единствен факт. Откакто имам втори син, през последните няколко месеци ставането в около 5 сутринта се превърна в навик за мен. Така, по неволя, аз вече бях успяла да постигна „Чудото в 5 сутринта“ :) А сега сериозно. Ранното ставане далеч не значи по-добре оползотворен ден освен ако не си го планирал добре, затова реших, че Джеф Сандърс може да ми помогне в тази насока, и се оказах права.

Авторът е преподавател и треньор по продуктивност, маратонски бегач на дълги разстояния и водещ на подкаста „Чудото в 5 сутринта“. Той хич не обича да се събужда рано и винаги става в последната възможна минута. В един момент се оказва твърде зает за любимия си сутрешен крос, а трескавото му стартиране на деня не му влияе положително. Звучи ли ви познато?

Осъзнал проблема, той се мотивира да пребори хаоса и да си осигури време за всичко без излишно напрежение и негативни емоции. Сам определя тази стъпка като „едно от най-великите лични и професионални решения, които съм вземал някога“. За него е изключително важно и полезно да „овладееш деня си още преди закуска“ и в книгата си той всячески се старае да ни убеди в думите си, след като цели 10 години една от основните му цели е била именно написването ѝ.

Chudoto v 5 sutrinta Jeff SandersВ „Чудото в 5 сутринта“ Сандърс говори в обем от близо 250 страници за предимствата на ранобудните хора. Прави го по изключително организиран начин и с всяка следваща глава добавя нови съвети, стратегии и хитрости. Седемте му стъпки, с които да направим живота си по-здравословен и пълноценен, изглеждат напълно постижими. Най-много ми допаднаха списъците му и всички онези празни полета, в които можеш да си водиш свои собствени бележки. Отбелязах си поне няколко автори, които са вдъхновили Сандърс и самата аз смятам да проуча.

Хареса ми, че Сандърс не изисква от всеки читател непременно да започне да става в 5 още на следващата сутрин. Напротив, той сам казва, че при някои хора този навик ще бъде изграден по-трудно, както и че не е задължително часът да е точно 5 (макар че той силно го препоръчва с доста добри доводи). Може да е половин час по-рано от обичайното, може да е 6 или 7, всеки сам трябва да прецени. Идеята е да скочите ентусиазирано от леглото и да наваксате с важните неща – да потренирате, да организирате деня си, да започнете най-накрая да пишете романа си, да четете Библията (както самият Сандърс е правил) или пък просто да си изпиете на спокойствие чашата кафе, преди децата да са се събудили. С това си начинание вие неизменно постигате сериозен напредък в преследването на целите си и елиминирате стреса, който мнозина от нас изпитват всяка сутрин и който ни пречи да надскочим себе си.

Много ми допадна и че подкастърът директно препоръчва приложения за телефона, които могат да бъдат добри съюзници по новия ви път към личния напредък, като Evernote и focus@will. На финала изрежда също и подходяща литература, с която още повече да подобрите сутрешната си производителност. Ако пък сте от хората, които обичат да разкриват мислите си, Сандърс ви приканва да споделите вашето собствено сутрешно чудо в мрежата с хаштаг #5amMiracle, или #Чудотов5сутринта, и така да станете част от една истински мотивирана общност.

Jeff Sanders

Джеф Сандърс (снимка: Twitter)

Сега се замислете за всички онези популярни и свръхуспешни личности. Ричард Брансън, Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън, Маргарет ТачърБарак Обама, Джордж У. Буш, Тим Кук (главен изпълнителен директор на Apple) и още, и още… Познайте какво е общото помежду им? Всички те стават рано. Някои от тях са на крак в 4:30 сутринта. Е, още ли ви се струва безумна идея и вие да опитате?

Да, знам. Биологичният часовник на някои от вас е настроен така, че да се чувствате по-продуктивни вечер и ставането рано сутрин да ви изглежда невъзможна мисия. Аз обаче категорично смятам, че когато човек има желание, винаги ще намери начин, а когато няма такова, си намира оправдания. Да обърнеш биологичния си часовник не изисква чак толкова усилия. Да напуснеш зоната си на комфорт – това вече е по-трудно, нали?

Сандърс ви предлага едно приключение, предизвикателство. Забравете за новогодишните обещания. По-добре си създайте полезни и могъщи навици за цял живот, ежедневни ритуали, които ще трансформират ума, тялото и душата ви. Проектирайте ги. Планирайте ги. Реализирайте ги. И бъдете постоянни, дисциплинирани и издръжливи.

„Чудото в 5 сутринта“ може да бъде едно наистина добро начало да промените живота си, да подредите правилно приоритетите си и да се научите как сами да отразявате и отбелязвате всичките си изключителни постижения, за да се мотивирате още повече. Прочитането на тази книга е едва първата стъпка. Направете я! Мога само да добавя, че и най-малкото усилие си заслужава. Aко „Чудото в 5 сутринта“ е вашият билет към успеха, по-добре платете цената му, новото ви Аз едва ли ще ви се разсърди.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!
[ + ]