fb
БългарияНовини

Доника Ризова, Пирина Воденичарова и „Детски книги“ с номинации за „Златна ябълка“

2 мин.

Творци и вдъхновители от книжния свят са сред номинираните за „Златна ябълка“ на Национална мрежа за децата. Тази година наградите ще бъдат връчени за дванадесети пореден път и се присъждат за положителни примери в следните шест категории – Герой на децата, Училище и детска градина, Журналист, Община, Благотворител, Детска организация.

Пирина Воденичарова

Сред Герой на децата откриваме името на Пирина Воденичарова. Тя е създател на „Нито ден без книжки“ – общност на родители и деца, които имат афинитет към детската литература и ежедневно повдигат темата за важността от четенето и запознаването на децата с всякакви важни и забавни теми. Заедно с нея в категорията са доброволците на фондация „Подарете книга“ и „Така започна всичко“ – издателите на детски книги по деликатната тема за осиновяването.

Доника Ризова

В направление „Журналист“ е включена номинацията на Доника Ризова – журналист и експерт в сферата на комуникациите с над двадесетгодишен опит, ангажирана с темите за децата. Доника Ризова е автор на детската книга „Дракончето Ринти“ (изд. „Мармот“), която е сред номинираните за наградата „Бисерче вълшебно“

За „Златна ябълка“ в направление Детска организация ще се бори Фондация „Детски книги“, която е отличена заради приноса си към подобряване читателската култура на младите хора. Неин приоритет е подкрепа на родители и възпитатели в отглеждането на по-грамотни, емоционално интелигентни деца, които имат широк хоризонт, будно съзнание, неуморно любопитство и способност на емпатия.

Изборът на победители за категориите Герой на децата и Детска организация ще бъде направен след онлайн гласуване. Победителите в останалите категории ще бъдат избрани от експертно жури и ще бъдат обявени в навечерието на Деня на детето – 1 юни.

Наградата „Златна ябълка“ отличава приноса на публични личности, обикновени хора и организации, които с работата си са допринесли към подобряване на живота и благосъстоянието на българските деца.

Целта на наградите е да популяризира необходимостта от специално внимание към децата и спазването на техните права на всички обществени равнища, както и да поощрява добрите практики във всички сфери на детския живот и благосъстояние.