fb
НовиниПо света

Джодж Р. Р. Мартин дава стипендия за писатели фантасти

2 мин.

Джордж Р. Р. Мартин обяви на официалната си фейсбук страница, че ще подкрепя годишно по един начинаещ писател на научна фантастика или фентъзи, като му осигурява шестседмичен интензивен курс в програмата Clarion West Writers Workshop в Сиатъл, САЩ. Стипендията покрива такси, обучение и престой и цели да открие нова звезда в света на фантастичната литература.

Джордж Р. Р. Мартин изтъква значимостта на изграждането на свят с уникална атмосфера и характеристики, за да бъде една фентъзи творба запомняща се и харесвана. Той дава за пример Дж. Р. Р. Толкин и умението му да създава измислена реалност, наречена от него „вторична вселена“:

[…] свят едновременно като нашия, но и различен, със своя собствена богата история, география и обичаи, със свои собствени красота и ужаси. Дж. Р. Р. Толкин няма равен в създаването на светове.

Мартин споделя още, че необходимостта на съвременния свят от чудеса е по-голяма отвсякога и това го е вдъхновило да основе годишната стипендия. Тя ще бъде осигурена на талантлив прохождащ писател независимо от възраст, раса, пол, религия, цвят на кожата, произход или образование. Всяка година жури ще оценява кандидатстващите в анонимен процес, като единствени критерии при избора ще бъдат финансовите възможности и демонстрираният талант за изграждане на „вторична вселена“.

Крайният срок за кандидатстване е 1 март, а повече информация може да намерите тук. Джордж Р. Р. Мартин допълва:

Помня много добре какво е да си начинаещ писател, да се бориш за продажби и да броиш всяко пени. Надявам се стипендията да помогне на следващия велик фантаст по дългия път, който го очаква. Както Толкин сам написа – всяко пътешествие започва с една единствена крачка.

Припомняме ви, че през юли култовият автор разкри, че месеци го делят от завършването на шестата част от поредицата „Песен за огън и лед“, която вероятно ще бъде публикувана през 2018 г. Премиерата на последния, осми сезон на свръхпопулярния „Игра на тронове“ на HBO се очаква през 2019 г.

Снимка: Clarion West Writers Workshop