fb
НовиниПо света

Полша одобри намаляването на ДДС за електронните книги

2 мин.

Президентът на Полша Анджей Дуда сложи последния подпис върху промените в законодателството, с които се намалява ДДС-то върху електронните книги и аудиокнигите от 23% на 5%, съобщава Publishing Perspectives.

На практика по този начин ДДС-то за електронните и аудиокнигите най-накрая се приравнява на ДДС-то, с което се облагат хартиените книги в Полша.

Промените в законодателството бяха предложени от Министерството на финансите и бяха одобрени през юли с огромно мнозинство от долната камара на парламента. След като „за“ гласуваха 420 от членовете на парламента и само петима бяха против (нямаше въздържали се), текстовете стигнаха до горната камара на парламента. Там бяха направени известни корекции, които обаче не засегнаха намаляването на ДДС-то върху електронните книги. В крайна сметка и горната камара на полския парламент одобри текстовете и те бяха изпратени към президента за финален подпис и намаляването на ДДС-то ще влезе в сила на 1 ноември тази година.

Към закона нямаше приложен анализ за това как намаляването на ДДС-то ще се отрази на всички по веригата, но някои книгоразпространители смятат, че това ще насърчи издателите да пускат на пазара повече електронни книги. По данни от проучване на Националната библиотека от 2018 година, поляците са започнали да четат по-малко.

Само 37% от участниците в анкетата са отговорили, че са прочели поне една книга през предходната година (когато 38% процента от хората са отговорили по този начин). Едва 9% от хората са прочели поне 7 книги. Само 2% от анкетираните са съобщили, че са свалили „поне няколко“ електронни книги миналата година, а 4% са свалили поне едно заглавие през 2018 година.

Вижте още:

Издателите в Латвия искат 5% ДДС върху книгите

Турция обсъжда премахване на ДДС върху книгите и печатните издания

Европейският съюз одобри намаляването на ДДС за електронните книги

Снимка: Pexels