fb
НовиниПо света

Авторката на „50 нюанса сиво“ – с $95 млн. за година

2 мин.

Е.Л. Джеймс, авторката на еротичната трилогия „50 нюанса сиво„, е най-скъпоплатеният писател за годината според американското сп. „Форбс“. От юни 2012 г. до юни 2013 г. тя е спечелила 95 милиона долара, съобщава dnes.bg. За същия период книгата се превръща в най-бързо продавания бестселър в историята на САЩ. Само за първите 8 месеца са продадани над 20 милиона копия.

Според „Форбс“ огромният успех на Е.Л. Джеймс би бил невъзможен без широкото разпространение на електронните книги. „Благодарение на тях читателите можаха да си купят спокойно книгата, изобилстваща с еротични сцени, и да я четат на обществени места без риск да срещнат осъдителните погледи на околните“, отбелязва престижното издание.

Лидерът в предишната класация, американският писател Джеймс Патерсън, е на втора позиция. За една година той е заработил 91 милиона долара.

На трето място „Форбс“ поставя Сюзан Колинс, авторка на трилогията „Игрите на глада„. Успешната екранизация на творбата й, събрала близо 690 милиона долара, е позволила на писателката да спечели през миналата година 55 милиона долара.

В същата класация Дан Браун, чийто най-нов роман „Ад“ излезе преди няколко месеца, е на девето място с 22 милиона долара, а авторката на поредицата за Хари Потър и излезлият преди няколко месеца роман за възрастни „Вакантен пост“ – Джоан Роулинг заема 15-о място с доход от 13 милиона долара.

Класацията на американското списание „Форбс“ се изготвя всяка година въз основна на данните за продажба, информация от издателствата и други източници в индустрията.

Тук може да видите и първите места в класацията със съответните суми:

Е.Л. Джеймс: $95m
Джеймс Патерсън: $91m
Сюзан Колинс: $55m
Бил О`Райли: $28m
Даниел Стийл: $26m
Джеф Кини: $24m
Джанет Еванович: $24m
Нора Робъртс: $23m
Дан Браун: $22m
Стивън Кинг: $20m
Дийн Кунц: $20m
Джон Гришам: $18m
Дейвид Балдачи: $15m
Рик Риърдън: $14m
Дж. К. Роулинг: $13m
Джордж Р.Р. Мартин: $12m