fb
НовиниПо света

Елизабет Асеведо и Джаки Морис са тазгодишните носителки на медалите „Карнеги“ и „Кейт Грийнауей“

3 мин.

Американската поетеса Елизабет Асеведо спечели медала „Карнеги“ за 2019 г. с романа си в стихове The Poet X. Британката Джаки Морис пък грабна медала „Кейт Грийнауей“ за най-добра илюстрована детска книга с The Lost Words, съобщава The Bookseller. Председателката на журито Алисън Бръмуел коментира, че и двете отличени заглавия предлагат „богато, многопластово читателски изживяване“, както и „неизчерпаема сила да вдъхновяват“.

The Poet X разказва за момиче с доминикански корени, чиито родители ѝ забраняват да общува с момчета, преди да се е омъжила. Съученикът ѝ Аман обаче я привлича все по-силно и я кара да се пита какво наистина означава да бъдеш тийнейджърка. Междувременно героинята се включва в училищния поетичен клуб, където започва да изразява себе си по нов начин. Бръумел описва книгата така:

[…] силен роман във всяко едно отношение: живо пресъздава квартал в Харлем, препятствията, разочарованията, любовта на майчинството, често е насочена в погрешната посока, както и интимният поглед към вътрешния свят на една млада жена, са разголени пред читателя.

За The Lost Words Бръмуел споделя:

Илюстрациите предизвикват нашата проницателност и ни карат да се замислим много по-дълбоко за мащаба, цветовете и пропорциите, както и за представянето на загубата и отсъствието. Приканени сме да „четем“ на повече от едно ниво и да размишляваме за свят, в който промяната би могла да доведе до непоправими загуби, като и да опустоши едновременно езика и околната среда. Удивителна книга, която заслужава най-високите почести.


Четиринайсет библиотекари избраха победителките сред 254 номинирани. Всяка от тях ще получи премия за книги на стойност 500 лири, които да дари на библиотека по свой избор, специално изработен златен медал и парична награда в размер на 5 000 лири.

Асеведо и Морис също така бяха излъчени като лауреатки и на първата Shadowers’ Choice Award, за която са гласували 4 500 читателски групи от цялата страна.

В речта си Асеведо, която е първата чернокожа жена, спечелила медала „Карнеги“, поднесе благодарностите си на една конкретна ученичка, вдъхновила я да напише книгата си:

Имам чувството, че тази ученичка ми постави предизвикателство, или поне ми даде позволение да поема щафетата. Тя ми позволи да напиша история за младежите с осезаемо присъствие, които не се подценяват и научават каква сила притежават думите им.

Морис пък използва възможността, за да призове художниците, писателите и музикантите да казват истината за естествения свят и климатичните промени:

Няма Планета Б, а сме достигнали критичната точка. А и, преди да сме направили каквото и да било, първо трябва да си го представим. Като писатели и илюстратори, които творят за деца, ние отглеждаме читателите и мислителите на бъдещето.

Наградата за детска литература „Андрю Карнеги“ се връчва от 1936 г., а тази за илюстрации на детска книга „Кейт Грийнауей“ – от 1955 г., което ги прави едни от най-дългогодишните във Великобритания. Победителите сред номинираните заглавия се избират от детските библиотекари, което прави отличията особено желани от детските автори и илюстратори. Златните призове се връчват всяка година от библиотечната организация CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals). Сред лауреатите са К. С. Луис (1956 г.), Филип Пулман (1995 г.), Патрик Нес (2012 г.) и Нийл Геймън (2012 г.) при писателите, а при илюстраторите – Куентин Блейк (1980 г.), Хелън Купър (1996 и 1998 г.) и Лорън Чайлд (2000 г.).

Снимка на публикацията: Katariina Jarvinen

[ + ]