fb
БългарияНовини

Епизод 4 на „Книжният подкаст“: Какво ще се промени, ако падне ДДС за книгите?

2 мин.

След кратко прекъсване „Книжният подкаст“ се завръща с четвърти епизод, посветен на една много важна тема – ДДС върху книгите. Алекс разговаря с един от най-добрите експерти по данъчно право у нас – адвокат Димитър Гочев, а поводът беше поредния дебат за отпадането на ДДС върху книгите.

Според адвокат Гочев, дори и да се стигне до намаляване на ДДС за книгите, това не означава автоматично, че ще има и намаляване на цените. „Ако се намали ставката от 20% на 0%, ще има едни 20%, с които евентуално цената на една книга ще може да бъде намалена, но не трябва да забравяме, че цената на книгата включва 3 компонента – пари за издателството, пари за книжарницата и ДДС“, подчерта той.

„Тези 20% могат да отидат за и увеличаване на качеството на книгата, но могат да отидат и за по-добри заплащания за авторите, могат да отидат за по-високи печалби за книжарниците или за правенето на по-големи и по-хубави книжарници в по-малките населени места. Няма как да предвидим какъв ще бъде ефектът, но със сигурност ще има едни свободни пари, които ще отидат някъде в икономиката“, каза още адвокат Гочев.

Според него търсеният ефект в предложението за намаляването на цените на книгите е друг. „Най-вероятно при намаляването на ДДС за книгите ще се търси и намаляване на ДДС на вестниците и периодичните издания, а за разлика от бранша на издаване на книги, браншът на издаване на вестници и периодични издания е силно централизиран, силно консолидиран в няколко души“, коментира той.

Всички ние от екипа на „Аз чета“ се надяваме дебатът за ДДС върху книгите все пак да бъде подновен и най-накрая да бъде взето решение, което да е от полза и за читателите, и за издателите, и за всички останали участници в процеса, а ако този епизод ви е харесал, можете да се абонирате за „Книжният подкаст“ в две от най-големите подкаст платформи – Spotify и Anchor.

Вижте още:

Турция обсъжда премахване на ДДС върху книгите и печатните издания

Европейският съюз одобри намаляването на ДДС за електронните книги