fb
БългарияНовини

Осем книги номинирани за „Иван Николов“

2 мин.
nagrada ivan nikolov

Ясни са имената на номинираните за Националната награда за поезия „Иван Николов“, връчвана от издателство „Жанет 45“. От издателството споделиха, че поради големия интерес и високото ниво на участниците, журито в състав Надежда Радулова, Здравко Дечев и Дарин Тенев номинира осем автори, които ще се борят за плакет от художника Христо Гочев и парична премия от 10 000 лв.

Имената на номинираните поети и техните книги, изброени по азбучен ред, са:

Албена Тодорова – „Стихотворения“ (самопубликувана, 2014)
Белослава Димитрова – „Дивата природа“ (DEJA BOOK, 2014)
Васил Балев – „Стихотворения“ (ФАКЕЛ ЕКСПРЕС, 2014)
Едвин Сугарев – „Прилив на треви“ (ФОНДАЦИЯ ЛИТЕРАТУРЕН ВЕСТНИК, 2014)
Екатерина Григорова –“Дъска по мокрия пясък“ (ЕРГО, 2014)
Иван Ланджев„Ние според мансардата“ (ЖАНЕТ 45, 2014)
Катерина Стойкова-Клемер„Как наказва Бог“ (ICU, 2014)
Мария Липискова – „Не-снимане“ (ФОНДАЦИЯ ЛИТЕРАТУРЕН ВЕСТНИК, 2013)

Иван Николов 6

Божана Апостолова по време на награждаването през 2013

Името на големия победител ще научим на 17 декември (сряда) от 18.30 часа в Съюз на архитектите в България, ул. „Кракра 11“, София. Преди това всеки ценител на поезията ще може лично да чуе номинираните поети на две специални четения в Пловдив (5 декември, 18.00 ч., Културен център на Радио Пловдив) и София (11 декември, 17.00 ч., НДК, Панаир на книгата).

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от издателство „Жанет 45“ и се връчва ежегодно. Пръв носител на наградата е поетът Христо Фотев. Чрез нея издателството, което през последните двадесет и пет години създаде и наложи най-емблематичните имена на съвременната ни литература, още един път засвидетелства подкрепата си за българската поезия и литература.  Медиен партньор на наградата и тази година е „Аз чета“.

През декември 2013 призът бе поделен между Оля Стоянова (за книгата „Улица Щастие“) и Йордан Ефтимов (за книгата „Сърцето не е създател“). Със специалните „награди на издателя“, връчвани лично от Божана Апостолова, си тръгнаха поетите Крум Филипов и Иво Рафаилов.

[ + ]