fb
Как четешСпециални

Как четеш: Мария Куманова

5 мин.

Мария Куманова е разпознаваем млад автор с публикации в „Литературен вестник“, списание „Следва“, Klaxon Press, Диагоналите на София и Българистика Nuova, както и редовен участник в многоъгълника писателибезкниги (поредица събития, на които неиздавани автори биват прочетени пред публика от свои колеги). Завършва Творческо писане в НБУ – специалност, която й е призвание, а писането – ежедневие. Мария чете много, твори, следи всичко, което се случва на литературния фронт и затова днес именно нея ще разпитам за книжните находки – от Камю до Васил Георгиев!

Мария КумановаКакво са книгите за теб?
Книгите са нещо любимо, което може да добави още и още пластове към характера, чувствителността и опитността ми. Всяка прочетена книга носи по още един малък елемент, който в крайна сметка пасва идеално в цялостната картинка. Книгите разширяват способността за възприемане на живота.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Различни книги са ми повлиявали в различни периоди от живота ми. В бурните 17-18 г. – „Погнусата“, Камю, Достоевски и други. В някакъв момент на 20 и малко ми повлия и „Яж, моли се и обичай“. В някакви други периоди – „Изворът“ и „Непосилната лекота на битието“. Напоследък –„Степния вълк“ и „Одисей“.

Похапваш ли докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Често чета, докато обядвам. Противно на всички правила за здравословно хранене :)

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Каквото и докато не чета – кафе, чай… Алкохол и четене май не ми се случва да комбинирам. Алкохол и писане също не би трябвало, но се случва.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?

Рядко. Не ме ужасява, но не изпитвам необходимост.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Имам няколко любими книгоразделителя – метален и картонени. Откакто ползвам подвързии за книги с включени книгоразделители, се жалвам, че не мога да си ползвам нормалните книгоразделители.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете за баланс. Всякаква.

Eлектронни или хартиени издания? Или и двете?
Повече хартиени. Електронни чета само когато не мога да намеря книгата на хартия – на телефон или компютър. Нямам четец, макар че не съм против идеята.

Държиш ли да прочетеш главата до края, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Идилично ми звучи прочитането на главата до края. Живеем в динамичен свят (смее се).

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Оставям книгата по-скоро ако с текста съвсем сме били в разпра. Като цяло се случва рядко, но не държа задължително да дочитам всичко. Например Холдън Колфийлд малко ме дразнеше, но я прочетох и сега съм с добри чувства към нея. Обаче оставих „Махалото на Фуко“ на 100 страници от края, а със „Сто години самота“ съм се пробвала 2-3 пъти и не ми се получи.

Ако в книгата, която четеш главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти книги?
За дразнене нямам достатъчно примери,  но може главният герой да не ми е особено симпатичен и пак да е чудесна – Ханс Касторп, Йозеф К., знам ли кой още. Не обвързвам това дали лично аз харесвам героя с това дали книгата ми е любима.

Какво четеш в момента?

“Голият обяд“ на Бъроуз, уж за почивка от по-сериозни неща, но май няма да се окаже почивката, на която се надявах.

Коя е последната книга, която си купи?
Последната ми я подариха – „Екс орбита“ на  Васил Георгиев. Преди това си купих „Софийски дует“ на Иван Димитров. Екс орбита - Васил Георгиев

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?

Нямам проблем да чета и по няколко, макар че се стремя да е една. Но например, докато четох „Одисей“, прочетох 78 други книги.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
В идеалния случай бих имала, но на практика най-много чета, докато пътувам в градския транспорт.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?

Нямам претенции.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?

Зависи от приятелите – на различните препоръчвам различни неща. Старая се когато подарявам книга, да е съобразена с вкусовете на получателя. Тази седмица май ще подарявам Кундера, много се надявам да бъде добре приет.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)

Едно време ги организирах по цветовете на дъгата (смее се). Сега имам няколко общи рафта – един с българска литература, един с книги на чужди езици, поредиците са отделно и останалото е горе-долу по жанр. Българската е и по азбучен ред, проза и поезия отделно.

[ + ]