fb
Как четешСпециални

Как четеш: Мими Захариева

6 мин.

Мими Захариева е на 28 години, завършила е бизнес администрация и предприемачество и мениджмънт, а също и Fundamental програмата на SoftUni. Професионалните ѝ интереси са в сферата на дигиталния маркетинг. В момента преминава курсовете на HubSpot Academy за придобиване на сертификат, а прилага знанията си на практика, като се занимава с дигитален маркетинг в политическа организация. Интересува се от политика, литература и журналистика. Има зад гърба си 8 операции поради рядко генетично заболяване, но това само я прави още по-мотивирана да гледа ведро на живота, да се развива и да бъде полезна в различни сфери. Една от най-важните каузи, на които се е посветила, е каузата за достъпна среда и промяна на обществените нагласи към хората с увреждания.

Мими е страстен читател и повече от всичко обича да си купува книги. Тя има собствена страница, на която споделя впечатленията си от прочетеното – mimi_bookclub. За препоръки следи любими подкасти, споделени мнения на приятелите си в социалните мрежи и разбира се, сайта „Аз чета“. Нямахме търпение да научим повече за книжните ѝ навици и предпочитания. Вижте какво сподели Мими в нашата рубрика.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
Една от книгите, които най-силно са ми повлияли, е „Чернобилска молитва“ на Светлана Алексиевич. За първи път се разплаках, когато я четох.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
Да, някое сладко изкушение през следобедните часове.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Вода.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
Не, не обичам да драскам по книгите си. Ако ме впечатли силно даден момент от произведението, предпочитам да си го запиша в тетрадка например, защото голяма част от книгите ги продавам или подарявам след това и искам да са запазени за следващите читатели.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Напоследък книгоразделителят е винаги до мен. Когато бях дете, обичах да прегъвам листа отдолу, не обръщах много внимание на състоянието на книгите, които заемам от библиотека или са мое притежание. Но през последните години съм по-прилежна в това отношение. В краен случай, оставям книгата отворена.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
Художествена литература – това бих отговорила преди няколко години. Но в последно време попадам на много стойностна нехудожествена литература в областта на маркетинга и личностното развитие, например. Затова вече предпочитам и двете – художествена и нехудожествена литература.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Да си призная, никога не съм чела аудиокниги. Винаги съм си мислила, че не е за мен това предизвикателство. Аз се разсейвам бързо и нечий чужд глас няма да ми даде възможност да запомня дадена история. Но мисля да пробвам съвсем скоро, може и да ми хареса. Предпочитам книгите на хартиен носител, но много често прибягвам към електронен четец, когато пътувам и нямам възможност да нося книга в себе си.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
Правя всичко възможно да завърша главата, преди да оставя книгата или поне да довърша страницата.

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
Досега не ми се е налагало да захвърля дадена книга. Животът е кратък, а книгите са много, затова винаги правя предварително проучване за съответния автор или произведение, преди да реша дали да се насоча към книгата – чета мнения в Goodreads, ревюта в „Аз чета“ или коментарите в „Какво четеш“.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Да, всичко зависи от сюжета на романа. Ако главните герои ме дразнят, това е знак, че дадената книга ме е развълнувала по някакъв начин и авторът си е свършил работата.

Какво четеш в момента?
През месеците февруари и март съм се насочила към Джеймс Клавел. Имам големи пропуски по отношение на световните класики и се опитвам да наваксам с голямото литературно богатство. В момента чета „Шогун“.

Коя е последната книга, която си купи?
Новите издания на „Война и мир“ на Лев Толстой с илюстрациите на Теодор Ушев.

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Винаги съм завиждала на хората, които четат по няколко книги наведнъж. Аз не мога. Чета по една, затова накрая на годината не мога да си изпълня предизвикателството на Goodreads, защото чета бавно.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Любимото ми място за четене е у дома, под завивките. През последните месеци имам една рутина, свързана с времето на четене – вечер преди лягане прочитам поне по 40-50 страници, зависи от книгата.

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
И двете. Обожавам поредицата за Хари Потър, но имам и много любими самостоятелни издания.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Труден въпрос. Много са, зависи от предпочитанията на читателя – Стивън Кинг, Джеймс Клавел, Джордж Оруел и др.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
Поради липсата на време не съм обръщала внимание на подредбата на книгите в библиотеката си. Поставям ги според датата на закупуване или датата на прочитане. Мисля да поправя тази грешка скоро.

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta22q1. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.

[ + ]