fb
СпециалниЧети повече

Кресида Коуел ще бъде първият Посланик на грамотността на британските книжарници Foyles

2 мин.

Английската верига книжарници Foyles обяви, че авторът и илюстратор на поредицата “Как да си дресираш драконКресида Коуел ще бъде първият носител на титлата Посланик на грамотността. Отличието на Foyles ще бъде в сътрудничество с английската благотворителна организация National Literacy Trust, посветена на повишаването на грамотността в Обединеното кралство.

Коуел ще е носител на титлата в продължение на две години и ще вземе участие в няколко детски събития, организирани в книжарниците от веригата в Лондон, Бирмингам, Бристъл и Челмсфорд. Авторката ще изнесе встъпителна лекция през пролетта на 2018 г. и ще бъде жури в конкурс по творческо писане.

Всяка книжарница Foyles ще представя кътче с книжните препоръки на Кресида. Сред тях са “Лоракс” на Доктор Сюс и “Чудо” на Ар Джей Паласио, както и няколко нейни заглавия. В книжарниците ще има и специални стъклени витрини с артикули на Коуел, сред които ексклузивно подписано копие на новата й книга “The Wizards of Once” и много награди.

“Когато мислихме кой би бил подходящ да ни помогне със стартирането на проекта, първият ни избор беше Кресида Коуел. Тя е една от най-обичаните детски писателки, дългогодишен приятел на Foyles, а вече и носител на титлата Посланик на грамотността. Щастливи сме, че тя прие нашата покана”, казва Пол Къри, изпълнителен директор на веригата.

Кроуел ще участва в няколко видеа със съвети за родители, които ще бъдат достъпни в YouTube канала й. На сайта на книжарницата ще има специален отдел, в който ще могат да бъдат намерени препоръките на Коуел и други ексклузивни материали. “Искам да вдъхновявам децата да четат със същото вълнение, с което четях аз, когато бях дете“, казва Кресида Коуел за участието си в новия проект.