fb
Ревюта

Когато „Летяща закуска в атака се впуска“, но дилемата е „Хапещ нападател или нов приятел“

4 мин.

За тези от вас, които чак сега се включват в приключението „Заек и Мечка“ (изд. „Timelines“) на Джулиан Гоф и Джим Фийлд, ще обобщя: пропуснали сте две книжки със страхотно забавни истории и илюстрации, които пълнят въображението и се вливат направо в сърцето. НО няма страшно! Наваксва се.

Какво се случи дотук? В „Заешки вредни навици дребни“ начумереният Заек успя някак да се сприятели с Мечката, двамата си имаха неприятности с вълк и разбрахме, че зайците похапват собственото си ако (както дочух, последното възмути и на моменти разгневи някои майки пуританки, но така и не се разбра какви мерки успяха да вземат те срещу… природата. Но поспри, сърце). Във „Вредител в нашата обител“ се запознахме с нов герой – чудноватата Кълвачка, която даде важните уроци на Заека – за силата на споделянето, емпатията и другата гледна точка, и може би го направи една идея по-спокоен (Едва ли.)

Всичко беше забъркано с много смях.

И докато вие се чудехте какво да е следващото ви четиво, на пазара излязоха още две книжки от поредицата. (Ура!)

„Летяща закуска в атака се впуска“ започва като „най-хубавия ден въобще“, който е белязан от мистериозно профучаване на някакво непознато същество. Освен че си е позволило да нахлуе в лятното спокойствие на Заека, то има и наглостта да си спи съвсем невъзмутимо и най-вече непробудно.

Заекът няма да остави нещата така, ще проведе разследване и ще разбули мистерията…
Разбира се, той не изневерява на своя характер – начумерва се, изпада в нервна криза, защото вярва на всяка мисъл, която преминава през главата му, и вдига на тревога цялата гора. Добре че е Мечката, че да внесе малко чист разум.

„Летяща закуска в атака се впуска“ е очарователна история за предразсъдъците, които са ни втълпени или вродени, за страха от неизвестното, силата на приятелството и искрено изреченото „съжалявам“. Сигурна съм, че продължението на темата за акото ще зарадва още много майки.

Четвъртата книжка от поредица се нарича „Хапещ нападател или нов приятел“. Препоръчвам да я четете много бавно и внимателно, защото има опасност от задавяне от смях. Обърнете специално внимание на новата карта в началото.

Какъв му е проблемът на Заека сега, може би ще се запитате? Аз пък ще ви изненадам, като ви кажа, че този път той има основание за огромните си притеснения. Дърветата в гората методично изчезват. ЧУДОВИЩА, ДРАКОНИ, ВЕЛИКАНИ или ХОРА са виновни за това?

Канаденсис, Кастор Канаденсис, на вашите услуги!

В гората се е появило ново животно, което е обсебено от идеята за подобрения, напредък и успех. То има план, от чието осъществяване ще спечелят всички… хм, без един – Заека.

Може би се досещате, че Кастор е бобър, който иска да промени цялата гора с неуморен труд. В усилената си работа обаче, той не вижда, че пропуска малките радости в живота. Всъщност пропуска всички радости. Изпуснал е даже всички синоними на думата „радост“… дори всички думи от синонимното ѝ гнездо…

Дали нашите приятели ще му помогнат и ще го приобщят към своята група?

От „Хапещ нападател или нов приятел“ ще научим, че не всичко във взаимоотношенията е логично и понятно, а чувствата рядко се поддават на гласа на разума. Че животът е динамичен и всеки ден крие изненади, но дали само ще се страхуваме от тях, или ще ги използваме като нова възможност, зависи от нас.

В предишното си ревю пропуснах да ви спомена, че всяка книжка си има цвят и сезон. „Заешки вредни навици дребни“ е зима и синьо, „Вредител в нашата обител“ е пролет и зелено, „Летяща закуска в атака се впуска“ е лято и жълто, а „Хапещ нападател или нов приятел“ – есен и оранжево. Тази концепция, наред с остроумните истории и живите илюстрации, ги прави толкова специални.

Ще се повторя, а сигурно и потретя, като ви препоръчам тази поредица от цялото си сърце. Посмейте се на чудноватите герои, вземете си от простата им мъдрост и не забравяйте, че начините за правене на бели и добро са… безброй.

Прочетете и ревютата ни за „Заешки вредни навици дребни“ и „Вредител в нашата обител“.

Можете да вземете книгите от поредицата „Заек и мечка“ с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!