fb
Книги и киноСпециални

Любимите книги на главните герои от серийния филм на БНТ „Островът на сините птици“ по Александър Секулов

3 мин.

От дълго време в българския ефир не се е появявал приключенски филм за цялото семейство с участието на деца. Носталгията по класически ленти като „Синьо лято“, „С деца на море“, „Войната на таралежите“ вдъхновява заснемането на „Островът на сините птици“ – телевизионната адаптация на романа „Островът“ (изд. „Хермес“) от Александър Секулов

„Всички емоционални картини от детството изплуваха в съзнанието ни, докато се запознавахме със сценария на „Островът на сините птици“ и зареждахме творческите си батерии за бъдещата работа“, споделят режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов, чиято работа е позната на зрителите от едни от най-успешните български филми в последните години – „Урок“ и „Слава“, отличени с множество награди от престижни международни фестивали. 

Зрителите на БНТ1 имат възможност да гледат осемсерийния филм до 22 юни, всяка събота от 19:00 ч. Повторенията на епизодите ще се излъчват по БНТ2 от 15 юни, отново в съботните дни, но от 16:00 ч. Всички епизоди ще могат да бъдат гледани и през официалния YouTube канал на сериала.

Ние пък поканихме малките герои на сериала да ни споделят кои са любимите им книги. Вижте кои заглавия посочиха те :)

 

Деян Профиров (в ролята на Алекс)

Снимка: Емил Грънчаров

Една от любимите ми книги е „Мили бате!… Писма на един дакел“ от Станка Пенчева. В нея ми харесват забавните неща, които се случват на малкия Джери, когато отива с баба на село. Повечето са весели, но има и една много тъжна.

Другата книга е „Пипи Дългото чорапче“ на Астрид Линдгрен. Пипи е страхотна и ми харесва с това, че около нея винаги е весело. От най-скучното нещо тя успява да направи приключение. И държи на приятелите си.

„Хари Потър и Философският камък“ от Дж. К. Роулинг страшно много ми харесва, защото е изпълнена с магии и приключения. Искам да съм като него.

 

Ирина Вълкова (в ролята на Габриела)

Снимка: Калоян Божилов

Много харесвам „Всичко неочаквано“ от Морган Матсън , защото сюжетът е много интересен, историята е разказана по интересен начин и в края на книгата все още невсичко е напълно ясно, което оставя читателя да се вълнува за продължението.

„Историите на Дерек“ от Дженет Тажиян са едни от любимите ми книги, защото в тях се разказва за проблемите на съвременните тийнейджъри, както и за всички неща, които родителите не разбират.

„Нещата, които трябваше да знам“ от Клер Лазебник е сред любимите ми, защото е изключително завладяваща и с неочаквани обрати, когато смяташ, че вече всичко е наред.

 

Снимка: Емил Грънчаров

Калоян Христов (в ролята на Армандо)

„Дневникът на един дръндьо“ от Джеф Кини

„Топ мистериите на България“ от Слави Панайотов – The Clashers

„Марсианецът“ от Анди Уеър

 

 

 

 

 

 

 

 

Антониа Димитрова (в ролята на Зоица)

„Алиса в страната на чудесата“ от Луис Карол

„Хари Потър и стаята на тайните“ от Дж. К. Роулинг

Приказките на Ран Босилек

Забавни и интересни приключения :)

 

Снимка: Емил Грънчаров

Матей Бърнев (в ролята на Ники)

Поредицата за Хари Потър от Дж. К. Роулинг

Поредицата за Пърси Джаксън от Рик Риърдън

„Пътешествие около света за 80 дни“ от Жул Верн