fb
Ревюта

Трепетна искреност в „Любов“ на Исабел Алиенде

4 мин.
Lyubov-isabel-aliende

Lyubov-isabel-aliende

Пробвали ли сте да четете роман с еротичен привкус на обществено място? Дори да използвате електронно устройство или да сте в чужбина и никой да не разбира езика ви (или поне така да си мислите), бузите на лицето ви пак порозовяват и се оглеждате като престъпник. Е, тази седмица сме свалили гарда и си говорим за любовна и еротична литература, без да ни е срам, че четем еротика и на обществени места. Успях да се почувствам така с новия роман на Исабел Алиенде „Любов”, който „Colibri“ издават специално за днешния ден на влюбените. Ден, в който задръжките трябва да паднат и да се обичаме искрено и отдадено, с порозовели бузи.

„Любов” представлява интересен експеримент, съчетаващ белетристика и любовни откъси от романите на чилийската писателка Исабел Алиенде. Книгата е разделена на глави, отразяващи различните любовни фази в живота на човек „Събуждането” на сексуалността, първите любовни ласки и копнежи в „Първа любов”, изпепеляващата „Страст”, още по-изпепеляващата „Ревност”, мъчните „Попарени любови”, веселата и закачлива нотка във всяка любовна история в „Хумор и Ерос”, „Любовна магия”, „Дълговечна любов” и накрая най-трудната – любовта „В зрелостта”, преди края на живота. Така авторката проследява живота на любовта в различните му стадии и изменения – от първата любов, която като „едра шарка – оставя следи завинаги”, след преживяното „влакче на ужасите от емоции” до остаряващата любов, носеща „отпечатани по лицето болки и загуби от миналото”. Алиенде проследява развитието на любовта не само в рамките на човешкия живот, но и историческото развитие на идеята за нея през епохите – от „католическо, консервативно и моралистко общество през 60-те години” до промените по време на сексуалната революция и последвалите я събития, а и след това.

Isabel_Allende

Конструкцията на романа е специфична. Всяка глава започва с кратка крилата мисъл и продължава с няколко страници размисли на Алиенде. След което са поместени еротични и любовни откъси от книгите й, свързани с тематиката на съответната глава. Интересна подредба, която определено провокира желанието за четене. Сред произведенията в книгата попадат откъси от „Къщата на духовете” „Афродита”, „Инес, моя душа”, „Портрет в сепия”, „Сборът на дните” , „Ева Луна”, „Зоро”, „ За любовта и сянката”, „Безкрайният план” и още от творбите на Исабел Алиенде. Избрани са най-треперливите, горещи и прекрасни еротични и любовни моменти от романите на чилийската писателка. С толкова много образи и различни съдби няма как да ви е скучно! Ако не сте чели произведенията й, ще ви се приисква да намерите по-скоро книгите й и да разберете цялата история на героите, за които разказва в откъсите си. Ако пък сте ги чели, ще пожелаете да научите повече за писателката, да разберете докъде се простира въображението и реалния опит, който влага в книгите си.

За мен „Любов” е изумителен експеримент, какъвто не бях чела досега. Размислите на писателката и кратките споделени моменти в началото на всяка глава ми въздействаха най-силно. Искреността и духовитостта, с които разказва случки от собствения си живот, ме изпълниха с възхищение. Както отбелязва тя: „Нищо не се губи, всичко може да се рециклира за литературата.”, като така Алиенде черпи от личния си живот за книгите си, но и сама признава, че често го доразвива, изменя героите, ситуациите и чувствата, провокирана от въображението си.

Така чрез писане Исабел Алиенде „прогонва собствените си демони” и изживява не една, а хиляди любови посредством своите герои. Както споделя авторката:

„Вълшебството на моя занаят ми позволява да съпреживявам живота на героите си и удоволствието да описвам бавно и грижливо една любовна среща надвишава многократно удоволствието да я изживея.”

Книгата „Любов” на Исабел Алиенде ни запраща във вихър от размисли и чувства. След парещата искреност и пипереливите въздишки „Любов” ни оставя жадни за още, с почервенели бузи, копнеещи за някого, който да ни сгрее с топлината си. Книгата зарежда емоционално, а стилът на Алиенде ви кара да съжалявате, че сте пропуснали някои от романите й. Може би сега е времето да наваксате?

Трейлърът на книгата можете да гледате тук: