fb
НовиниПо света

Macmillan с ново ембарго на електронни книги за библиотеките

3 мин.
снимка: Pexels

Американското издателство Macmillan ще наложи двумесечно ембарго на електронни книги от всички свои импринтове за библиотеките, съобщава Publishers Weekly. Решението идва година след тестовото ембарго за период от четири месеца на нови електронни книги от импринта на Macmillan, Tor

снимка: Publishers Weekly

Според новите условия за продажба на дигитални издания на издателството, които влизат в сила на 1 ноември, библиотеките ще имат право да закупят на половин цена ($30) само едно копие с постоянен достъп от всяко ново заглавие на Macmillan през първите осем седмици от издаването му. След този период допълнителни копия ще бъдат налични за поръчка на редовна цена (обикновено $60 за нови издания). Всички останали условия остават непроменени: лицензите за електронни книги продължават да се изчисляват за две години или 52 заемания, което от двете бъде изпълнено по-рано, на модел едно копие за потребител.  

Представител на Macmillan потвърди, че едно копие с неограничен достъп ще бъде налично само за нови издания в първите осем седмици след публикуването им, след което възможността за закупуване на неограничен достъп изтича. Офертата не е налична за предишни издания. Няма да има промени при аудиокнигите на издателството

Macmillan е четвъртото издателство от Голямата петорка (петте най-големи издателски къщи в света Hachette Book Group, HarperCollins, Macmillan Publishers, Penguin Random House и Simon and Schuster), което променя условията си за разпространение на дигитално съдържание в библиотеките през последните месеци. Мерките, предприети от Macmillan, както и мнението на изпълнителния директор на издателството Джон Саржант, са едни от най-противоречивите до момента.

В съобщение от 25 юли, адресирано до автори, художници и агенти, Саржант не само обяви новините за промените относно библиотечните електронни книги, но и посочи библиотеките като фактор за намаляването на заплащането на авторите. Ето какво още каза той тогава: 

Изглежда, че пред избора между закупуването на електронна книга за $12,99 или безплатното й неограничено заемане, американският читател започва силно да клони към безплатното. Новите ни условия са създадени да защитават стойността на вашите книги по време на първоначалното им публикиване. Но те също така гарантират подкрепа за мисията на библиотеките.

По оценка на Саржант 45% от електронните издания на Macmillan в САЩ се заемат безплатно от библиотеки и тази тенденция е повлияна от множество фактори, включително “липсата на ограничения при заемането на електронни за разлика от физическите издания”, активния маркетинг, който “насърчава заемането пред купуването на книги”, както и различни мобилни приложения, които улесняват “заемането на електронни книги независимо от местоживеенето, включително заемане от библиотеки в различни щати и държави“. Въпреки множеството запитвания през годината, Macmillan отказват по-основно обсъждане на ембаргото или библиотечната програма за електронни книги на издателството.