fb
@-книгиЕ-книги

Microsoft пускат собствена електронна книжарница на 11 април

1 мин.

Собствена електронна книжарница със стотици хиляди книги на различни езици планира да пусне технологичният гигант Microsoft, съобщава Good E-Reader. MS Digital Bookstore ще бъде стартиран на 11 април заедно с поредния ъпдейт на операционната система Windows 10 – Creators Update.

Всяка от закупените електронни книги ще може да бъде четена на браузъра Microsoft Edge, който замени класиката Internet Explorer. Личният онлайн помощник Cortana също ще играе роля, като ще дава възможност за търсене на думи в текста, осъществяване на преводи и т.н. За да улеснят допълнително четенето от екран, Microsoft са разработили и функцията Night Light, която ще намали синята светлина на дисплеите и ще редуцира ефекта на по-трудно заспиване след четене от екран.

По първоначални данни, MS Digital Bookstore ще стартира в САЩ и Канада, но потенциалът и в Европа не е никак малък. Microsoft имат максимално покритие при потребителите на персонални компютри, което може да се окаже сериозно конкурентно предимство пред настоящите лидери на пазара Amazon, Apple, B&N, Kobo и Google.

Преди няколко години компанията опита да стъпи на пазара на дигитално съдържание, купувайки бизнеса с електронни книги на Barnes & Noble за $300 млн. долара. Начинанието обаче се оказа неуспешно и през 2014 г. Microsoft бяха принудени да продадат обратно дяловете си на B&N с големи загуби на финална цена от $125 млн.