fb
БългарияНовини

Най-очакваните книги до края на 2019 г. (ПЪРВА ЧАСТ)

7 мин.

Краят на годината наближава, но преди да се поздравим с „Честита нова 2020 г.“ ще имаме възможност да прочетем още интересни и вълнуващи книги, а някои от тях все още дори не са излезли на пазара. Помолихме издателствата да ни представят по едно свое заглавие, което планират да публикуват до 31 декември 2019 година, за да можем да го включим в нашия списък „Най-очакваните книги до края на 2019 г.“ и понеже много от тях се отзоваха на нашата молба, се наложи да разделим списъка на две части. Първата част съдържа 9 заглавия, подредени в хронологичен ред, според планираната дата на публикуване. 

 

Аз съм динамит. Животът на Ницше

Като се опира на документи, проучвания, писма, както и на трудовете на Ницше, в Аз съм динамит. Животът на Ницше (изд. „Ера“) британската писателка и историк Сю Прюдо обрисува света на един блестящ, ексцентричен и дълбоко смутен човек, хвърляйки светлина върху събитията и хората, формирали живота и работата му.

От християнското му възпитание, засенчено от мистериозната смърт на баща му, през учителската му кариера, отношенията му с видните интелектуалци на неговото време, самотното философстване по високите планини, до драматичния му психически срив. Сю Прюдо успява с малко щрихи ярко да пресъздаде интелектуалната, културната и политическата атмосфера в Европа от втората половина на ХIХ в. Книгата ще е на пазара още през следващата седмица – на 8 октомври.

 

„Изкуството да създаваме спомени“

    Третата книга от автора на световния бестселър „Малък наръчник по хюга“ – „Изкуството да създаваме спомени“  (изд. „Хермес“) ще излезе на българския пазар на 22 октомври. В тази книга Майк Викинг, изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген, разглежда хубавите спомени като част от щастието. Като се позовава на глобални проучвания, научни експерименти и лични преживявания, той разкрива как се формират те и ни съветва как сами да създаваме незабравими моменти.

За да поддържаме хубавите си спомени живи, трябва да ангажираме сетивата си, да използваме силата на първите неща и да осъзнаваме чувствата и емоциите си. Разбира се, препоръчително е да запечатаме моментите на щастие на снимка. Или просто да си ги припомняме, като разказваме с носталгия истории за добрите стари времена.

 

Моята история“

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама е една от най-вдъхновяващите жени на планетата. Биографията ѝ Моята история“ (изд. „Софтпрес“), която изключително бързо се превърна в световен бестселър, ще излезе на българския пазар в края на октомври.

В „Моята история“ Мишел Обама хронологично проследява най-важните събития в живота си – от незабравимите моменти от детството в южната част на Чикаго, през годините като изпълнителен директор, когато балансира между ролята на майка и тази на работеща жена, до времето, прекарано като първа дама на САЩ. Тя откровено говори за успехите и грешките в личния и публичния си живот и разказва своята история така, както я е изживяла – със свои собствени думи, по своите собствени правила.

 

„Българска енциклопедия на виното“

В края на октомври ще излезе и най-чаканата книга до края на годината на издателство „Труд“ – „Българска енциклопедия на виното“ на Ясен Бориславов.  Първото издание на тази книга се появи през 2004 година, за да запълни една отдавна назряла потребност на книжния пазар – нуждата от справочник, който да въведе винолюбивия български читател в света на виното с неговата дълга, сложна и богата на културни напластявания история, неговите технологии, стилове, вкусове и ритуали.

Оттогава във винарския бранш у нас се промениха много неща. Появиха се нови изби и хиляди нови вина. Утвърдени в миналото производители фалираха, а новите винарни засадиха собствени лозя и строго контролират качеството на гроздето. Докато се случваше всичко това, трите издания на тази книга се изчерпаха и това ѝ даде шанс да се прероди с актуализирано съдържание и нова информация.

 

„Истории от 90-те“

Сборникът с вълнуващи истории за първите години след падането на комунизма „Истории от 90-те“ (изд. ICU) ще бъде в книжарниците на 10 ноември 2019 г. – точно трийсет години след онази дата, която направи 90-те възможни в цялото им еуфорично разнообразие и крайности.

Съставител и редактор на книгата е Невена Дишлиева-Кръстева, а авторите, включени в изданието, са: Ангелина Александрова, Борис Ангелов, Борислав Лазаров, Велина Минкова, Веселина Седларска, Веселин Златков, Георги Господинов, Димитър Коцев-Шошо, Деляна Манева, Десислава Желева, Евгени Димитров, Еми Барух, Ерол Ибрахимов, Зорница Христова, Ива Колева, Калояна Климентова, Капка Тодорова, Катя Атанасова, Марина Евгениева, Милена Делева, Мирослава Кацарова, Митко Новков, Наталия Делева, Петя Кокудева, Райчо Ангелов и Силвия Недкова. Откъс от „Истории от 90-те“ може да прочетете тук.

 

„Едно на милион“

Най-новият трилър на Лий Чайлд за Джак Ричър –  „Едно на милион“ (изд. „Обсидиан“) трябва да излезе на пазара в средата на ноември. В началото на романа Джак Ричър пътува с автобус из Америка без конкретна цел, без да бърза за никъде.

Той обаче слиза от автобуса, за да помогне на възрастен човек, който само след секунда ще стане жертва на обир. Едно добро дело води до друго и Ричър се оказва най-издирваният човек в град, в който се разгаря война между две съперничещи си банди. Той трябва да остане на поне една крачка пред лихварите, рекетьорите и наемните убийци. Изгледите за успех не са на негова страна.

 

„Веда Словена“

Епосът „Веда Словена“ (изд. „Ракета“), който разкрива спомени за древни времена отпреди приемането на християнството по българските земи, за първи път е публикуван през XIX век, благодарение на един български учител – Иван Гологанов, и на един босненец – Стефан Веркович.

Текстове предизвикват небивал научен и медиен интерес. Европейската публика е първоначално очарована, но впоследствие отказва да приеме текстовете за автентични. Повече от 150 години по-късно издателство „Ракета“ създава проект за публикуване на част от стиховете във „Веда Словена“. Оригиналният текст е адаптиран от дфн Росен Р. Малчев към съвременния езиков изказ. Книгата също трябва да е на пазара през ноември.

 

“Крадецът на ягоди“

Четвъртата книга от поредицата „Шоколад“ на изд. „Прозорец“ –  “Крадецът на ягоди“ на Джоан Харис, ще излезе на пазара в края на ноември или началото на декември. Книгата разказва историята на Виан Роше и Розет, нейното „специално дете“.

Виан притежава магазин за шоколад в малко селце и живее спокойно до момента, в който възрастната цветарка Нарсис не умира и не ѝ завещава парцел земя. В селцето пристигат близките на Нарсис, а на мястото на цветарницата, точно срещу магазина, е отворен нов, мистериозен магазин. Назряват конфликти и сътресения, а може би се подготвя и убийство.

 

„Тайните, които не разкрихме“

Историята в „Тайните, които не разкрихме“ на Лара Прескот ( изд. „Orange Books“) е вдъхновена от реални исторически събития – плана на ЦРУ да влезе под кожата на съветска Русия не чрез пропаганда, а чрез най-великата любовна история на ХХ век – „Доктор Живаго“.

В разгара на Студената война две машинописки получават задачата на живота си: тайно да изнесат „Доктор Живаго“ от СССР, където никой не смее да го публикува, и да помогнат на великата творба на Пастернак да намери своето място сред читателите по света. „Тайните, които не разкрихме“ съчетава легендарната любовна история между Борис Пастернак и неговата муза, любовницата му Олга Ивинская, със съдбата на две силни жени, чиито животи са необикновено интригуващи и опасни. Книгата ще е на пазара през ноември.

Снимка: Pixabay