fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 1 декември 2019 г.

18 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Български митични създания“

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 25 ноември 2019 г.
Съставител:  Кристина Димитрова
Консултант: Доц. Вихра Баева
Художник:
Калоян Стоянов
Дизайн на корицата:
Радослав Донев

За книгата: Митичните създания от българския фолклор открай време вълнуват малки и големи. Днес те още играят ключови роли в безброй приказни истории, а до сравнително скоро свързаните с тях вярвания са били неизменна част от бита и ежедневието на народа. Благодарение на тези вълшебни същества българският дух се е съхранил през вековете. Тяхната сила и магичните им способности са оставили следа върху културата и обичаите, които спазваме и до днес. Енциклопедия „Български митични създания“ е книга за всички в семейството. В нея децата ще научат за героите, с които техните баби и дядовци са израснали, а по-старите поколения ще си спомнят как на тях са им разказвали за вълшебните сили на тези фантастични същества.

“Къщата на избраните” от Бронислав Вилдщайн

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 25 ноември 2019 г.
Превод: Магдалина Митева
Редакция: Мирослава Бенковска
Дизайн на корицата: Стефка Иванова

За книгата: Книгата представя годините на т.нар. преход – период на обществени и политически събития, променили живота на много хора. Проследява превръщането на телевизионния бос Збигнев Арски от младеж с идеали и възвишени цели в егоистичен кариерист, безчувствен циник и мизантроп. В образа на Самуел Брак, най-изтъкнатия съвременен полски философ и приятел на Арски от младини, Вилдщайн персонифицира Злото. Брак винаги остава в сянка, но се оказва реалната движеща сила на събитията, кукловода, двигателя на мелницата на надеждите. Дори когато демоничният ментор изчезва, Збигнев Арски продължава да го усеща край себе си, да чува гласа му – съветващ, насочващ, иронизиращ.

„ДНК: Първият случай на Хюлдар и Фрея“ от Ирса Сигурдардотир

Издава: „ЕМАС “
Дата на публикуване: 26 ноември 2019 г.
Превод: Айгир Сверисон
Редакция: Мария Чунчева
Адаптация на корицата: Живко Петров

За книгата: Той действа безмилостно и ненадейно. Ударът идва сякаш от нищото. Първо застига омъжена жена с три деца в жилището ѝ в Рейкявик. Не след дълго втора, този път възрастна, жена загубва живота си при подобни брутални обстоятелства. Единствената случайна свидетелка, за чието съществуване убиецът не знае, не е надеждна, защото е само на седем годинки. Полицията е изправена пред пълна загадка. С разследването е натоварен следовател Хюлдар. Но възниква още един неочакван проблем – полицаят ще трябва да работи с детската психоложка Фрея, с която е прекарал бурна любовна нощ след запивка в заведение, представяйки се с чуждо име. И е офейкал… А в това време млад радиолюбител получава кодирани послания, очевидно предназначени за други. И решава да проведе собствено разследване, без да подозира, че изпращачът е убиец, а адресатите – неговите жертви. И без да подозира на каква опасност се излага…

„Ставри и Прокопи. Истории до контейнера за смет“ от Ана Стоилова 

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 26 ноември 2019 г.
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: илюстрация Мая Лилова и Бела Лилова, техническо оформление: Тодор Пунгеров

За книгата: Ставри и Прокопи са приятели. Те споделят един дом, храната си, премеждия, истории, а понякога и еднакви виждания за света. Имат оживени социални контакти и се наслаждават на живота. Ставри и Прокопи са кучета и с удоволствие биха ви заговорили на улицата, но за жалост, вие няма да ги разберете – ще си помислите, че лаят. Те са персо-нажи от детството на две пораснали момичета и сега се завръщат, за да разместят местата на сериозното и забавното, на важното и незначителното, на страшното и обичаното, и дори да променят представата ни за времето. В новите им истории има малки недоразумения, прости обяснения на сложни казуси и мъдри заключения. Всичко е лесно, когато умееш да бъдеш приятел. И когато в небето над теб прелита ято чавки – сутрин на север, а вечер на юг.

„Изчезващата стълба“ (Искрено коварен, кн. 2) от Морийн Джонсън

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 26 ноември 2019 г.
Превод: Стефан Георгиев
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Всичко, което Стиви Бел иска, е да открие ключа за разрешаването на мистерията в „Елингам“, но вместо това намира свой съученик мъртъв. И точно когато усеща, че е на ръба да сглоби всички парченца от пъзела, родителите ѝ я оттеглят от академията, за да е в безопасност. Е, поне няма нужда повече да вижда Дейвид – сина на презрения политик Едуард Кинг. После самият Кинг пристига в нейната къща, за да ѝ предложи сделка: ще върне незабавно Стиви обратно в „Елингам“. В замяна тя трябва да държи Дейвид под око. Ако Стиви е в „Елингам“, Дейвид ще се държи добре.. Загадките зад убийствата в „Елингам“ все още очакват да бъдат разкрити и Стиви нае, че е близо до тяхното разрешаване. Но пътят към истината крие повече неочаквани обрати, отколкото си е представяла…

„Нощни работи“  от Яхим Топол

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 26 ноември 2019 г.
Превод: Анжелина Пенчева
Художник на корицата и илюстрациите: Петя Давидкова

За книгата: Привидно това е разказ за всичко онова, което може да се случи нощем – в големия град или в най-затънтеното село, във физичен или в метафизичен план. Срещи с хора, веселие и насилие по кръчми, първа любов и греховна страст, панаирджийски забавления, забранени лечителства и невинни вещерски ритуали и детински изпитания за „мъжество“, търсене на тайни от миналото, спомени, фантазии и страхове… А когато действието се развива в Чехословакия през съдбовната 1968 г., всичко това е съпътствано от „братски“ танков обстрел, и от „работите“ на Държавна сигурност, арестите и преследванията на невинни хора. Тяхна жертва стават и двете деца, през чийто поглед четем тази история. И ако за бунтовно настроените пражани инвазията не е особено изненадваща, то за обикновения чешки селянин, който още лекува раните си от фашистката окупация, колоната от танкове е абсолютно необяснима. „Даже българите, те нали са морска държава“, казва един от героите …“Защо и те“?

„Среща под звездите“ от Джо Томас

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 26 ноември 2019 г.
Превод: Бойа Делибалтова
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата:  Доставката на две брачни халки до градче в шведската част на Лапландия е лесна задача за Халей. А успехът ще ѝ гарантира повишение. Нелепа ситуация с размяна на багаж обаче заплашва да провали не само нейния план, а и сватбата на клиентите ѝ. Единственият начин да я спаси е да приеме налудничевото предложение на интригуващия и загадъчен Бьорн и да се впусне в щуро приключение в магическата зимна красота на Лапландия. По време на пътуването под звездите, заедно със северни елени и чаровен непознат до огъня, Халей осъзнава, че трябва да се изправи пред призраците от миналото си, за да пусне топлината на любовта още веднъж в живота си. Джо Томас работи дълги години като репортер и продуцент на BBC. Романтичните ѝ книги бързо се превръщат в бестселъри и печелят множество награди, а влекателният ѝ стил и страхотната атмосфера, която изгражда в романите си, я правят фаворит на читателите.

„Блексед 3: Червена душа“ от Хуан Диас Каналес и Хуанхо Гуарнидо

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване:  27 ноември 2019 г.
Превод: Венелин Пройков
Сценарий: Хуан Диас Каналес
Рисунки и оцветяване: Хуанхо Гуарнидо

За книгата:Блексед е в Лас Вегас с финанси и морал, ударили дъното, работейки за богат хазартен тип. Неочаквана среща разтърсва новия му живот – неговият приятел Ото Либер, учен с висок профил, е в града за ядрена конференция.

„12 часа преди Коледа“ от Десислава Чучулайн

Издава: „Orange Books“
Дата на публикуване: 27 ноември 2019 г.
Редакция: Елена Павлова
Корекция: Ива Колева
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов

За книгата: Един книжар и една млада жена, отдавна изстинали към уюта на празниците, ще се отправят на пътешествие във времето, което ще предопредели не само тяхната съдба, но и Баланса на Реалността. Някъде на Земята има тайнствена книга, която ги свързва, и макар те да не го знаят, дванайсет часа преди Коледа, страниците ѝ ще засияят, а по ръбовете ѝ ще изпъкнат мистериозни символи. В търсене на своя нов Книжар Главната книга ще се телестранира на Земята и ще припомни на двама души кои са истински важните неща в живота. Шепа магьосници, катерица с глава на койот, призрак и един телепортер ще забъркат магории и смръкотии, за да притежават книгата. Но кой ще бъде избраният?

„Реката на свещената маймуна“ от Димитър Кръстев

Издава: „Ерове“
Дата на публикуване: 27 ноември 2019 г.
Превод: Йордан Тодоров
Редакция: Васил Койнарев, Тодор Станчев
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Свилен Димитров

За книгата: Река Усумасинта не е дестинация, към която човек потегля просто така. Не и през 60-те години на миналия век, когато в нея бродят огромни алигатори, а джунглата наоколо е диво място, обитавано от ягуари и повече от десет вида отровни змии. Разположена на границата на Мексико и Гватемала, тя се извива в продължение на 1000 километра, преди да се влее в Мексиканския залив. Опитите за изследването ѝ започват още в края на XIX век, но първият и единствен засега, който успява да преплава Усумасинта по цялото й протежение, е българинът Димитър Кръстев (1920 – 2013). Той прави това през далечната 1968 г.

„Живот на една гара“ от Октавиан Палер

Издава: „Гея Либрис“
Дата на публикуване: 28 ноември 2019 г.
Превод: Огнян Стамболиев
Редакция:
Емил Кръстев
Дизайн на корицата:
Галя Кръстева

За книгата: Един мъж и една жена се срещат на перона на една малка изоставена гара. Двама самотни герои – монади, неспособни да се приспособят към света. Той е учител по история, избягал от своя град, тероризиран от укротители на кобри. Тя се казва Елеонора и също е напуснала града си, превзет от дресьори на кучета. Гарата, където са двамата, е напълно откъсната от света, без телефон, с часовник без стрелки, с табела, на която няма разписание на влаковете, които всъщност не минават отдавна оттук. Наблизо има само гора и едно блато, а отвъд него – пустиня…

„Жените от Кино Рояль“ от Леа Коен

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 28 ноември 2019 г.
Дизайн на корица: Биляна Славкова

За книгата: Подземието на театъра крие 80-годишни тайни. Константин Радославов е звездата на българската журналистика – млад и свободолюбив, основен негов инструмент е иронията. През 2017 г. в подземието на столичен театър са открити човешки кости. От безобидно сензационно журналистическо разследване той е въвлечен в полицейското следствие. Смил Ангелов е началник на Пети полицейски участък през 30-те години. Образцов чиновник, верен на двореца, автор на „Пътеводитель на София“ – безценен наръчник за столичния живот между двете световни войни. Жак Асеов е тютюнев магнат, собственик и главен акционер на „Балкантабак“. Асеов е благодетел и меценат, обичан от служителите, но и влязъл в полезрението на Никола Гешев, началник на политическото отделение „А“. Какво свързва всички тези мъже? Разбира се, жените – чиновничка в общината, театрална дива и певица. В дъното на всяка история се крие по една жена

„Малка енциклопедия на приятелствата“ от Влади Киров

Издава: „Факел експрес“
Дата на публикуване: 28 ноември 2019 г.
Редакция: Георги Борисов
Корица и графики от цикъла „Графикатури“: проф. Иван Газдов

За книгата: София е моят роден град. За всеобщо най-голямо съжаление нито една голяма река не пресича града. Малките градски рекички отдавна са оковани в каменни канали, а те изглеждат ужасно мръсни. Липсва река като Темза, за да дели града на две части, подобно на Лондон, няма и лодкари, които да наемеш, за да отидеш на представление в театър „Глобус“. Нямаме нито скала, още по-малко река Тибър, та от скалата да хвърляме труповете на екзекутираните престъпници. То и бездруго смъртното наказание вече е отменено. По Перловската река е трудно да пуснеш хартиено корабче, камо ли речен кораб на подводни крила. Най-доброто, което може да ти се случи, безспорно е да се срещнеш очи в очи с огромен воден плъх. Нито сводът на Орлов мост, нито сводът на Лъвов мост, свърталища на троглодити, са описвани като места, под които минава любовта. Въпреки всичко приятелите ми, описани в тази книга, обитават или са обитавали и надявам се, ще обитават завинаги този вечен град, който подобно на всички големи градове притежава и герб, изработен от художника Хараламби Тачев, и естествено, бодър девиз. Вече не съм уверен, че девизът отговаря на същността на града, но това е моето простодушно съмнение и нищо повече. В края на краищата не само големите плавателни реки определят величието на един град, а и неговите истински обитатели. (из послеслова на автора)

„Коледата на едно дете в Уелс“ от Дилън Томас

Издава: „Лист“
Дата на публикуване: 29 ноември 2019 г.
Превод: Александър Шубанов
Илюстрации: Ина Христова

За книгата: Бялата приказка на уелсеца започва така: „Коледите толкова си приличаха през онези години, останали зад ъгъла на морското градче и съвсем заглъхнали, ако не се смятат далечните гласове, които чувам понякога миг преди да заспя, че никога не мога да си спомня дали е валял сняг шест дни и шест нощи, когато бях на дванайсет, или е валял дванайсет дни и дванайсет нощи, когато бях на шест.” После героят му се впуска в приключения с котки и снежни топки, за да стигне по някое време до въпроса „Какво ще направиш, ако видиш хипопотам по нашата улица?“

„Сам вкъщи” от Джон Хюз

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 29 ноември 2019 г.
Превод: Христо Блажев
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов (адаптация)

За книгата: „Сам вкъщи” – познатият и обичан филм, сега е илюстрована книга за цялото семейство, в остроумния преразказ на Джон Хюз и с очарователните коледни илюстрации на Ким Смит. Осемгодишният Кевин си пожелава цялото му семейство да изчезне. Но не си е и помислял, че желанието му ще се изпълни! Следва история, изпълнена с непохватни крадци, гениални капани и едно момче, което трябва да защити себе си и своя дом. Може ли да задържи крадците вън от дома си? Ще се върне ли семейството му за Коледа? И ако стиснем очи и много силно си го пожелаем, можем ли да поправим неправдите, които сами сме сътворили?

„Приключенията на Мотовете 4: Вълшебникът се смее последен“ от Радостина Николова и Андрей Михов

Издава: „Мармот“
Дата на публикуване: 29 ноември 2019 г.
Илюстрации: Мелина-Елина Бондокова

За книгата: От последната ни среща с мотовете изминаха толкова години, че някой дори написа в „Древната книга“ как злите модове са само страшна легенда. Магу порасна в пакостливо любопитно мотче. Но точно това нейно любопитство беше и причината легендата да напомни за себе си, а мотове и модове отново да се изправят едни срещу други в напрегната последна битка… Мачът ще свири един непохватен вълшебник, чийто опит в магията и въдворяването на ред се изчерпва с това да превръща предметите във вази. Иначе е добър по душа, просто е малко непохватен. Ще видите. Готови ли сте? Тогава, атака!

„Изкуството да живеем просто“ от Шумньо Масуно

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 29 ноември 2019 г.
Превод: Васил Велчев
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Открийте спокойствието и щастието въпреки хаоса в съвременния свят с този наръчник от лесни за усвояване и практични уроци по дзен. Прочутият будистки монах Шунмьо Масуно черпи от вековната мъдрост, за да ви помогне да прилагате дзен във всеки един ден от живота си. Тези сто упражнения ще внесат повече радост и удоволствие във всекидневието ви, без да е нужно да правите резки промени или да полагате неимоверни усилия. С всяка нова стъпка ще научавате как да откривате щастието не чрез необикновени преживявания, а чрез осъществяването на дребни промени в  живота, чрез откриването на едно ново усещане за мир и вътрешно равновесие. Ако светът отказва да се движи в посоката, в която желаете вие, може би е време да промените себе си. Тогава в какъвто и свят да попаднете, ще можете да се движите из него удобно и с лекота.

„Институтът“ от Стивън Кинг

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 30 ноември 2019 г.
Превод: Катя Перчинкова
Дизайн на корицата: „Мегахром

За книгата: Посред нощ в къща на тиха уличка в предградията на Минеаполис похитители убиват родителите на Люк Елис, а него натоварват в черен джип. Операцията отнема едва две минути. Люк се събужда в Института, в стая, която прилича досущ на неговата, само дето няма прозорци. А щом излиза през вратата, вижда други врати, зад които живеят други деца с особени дарби − телекинеза и телепатия, − озовали се там по същия начин като него: Калиша, Ник, Джордж, Айрис и  есетгодишният Ейвъри Диксън. Всички те са в Предната половина. Има и други деца, научава Люк, преместени в Задната половина, която по думите на Калиша е: „като призрачен мотел − децата ги настаняват там, но никога не си тръгват“. В тази злокобна институция директорката госпожа Сигсби и подчинените й са се посветили безмилостно на задачата да изцедят от децата силата на необикновените им дарби. Тук всички са безскрупулни. Ако си послушен, получаваш жетони за автоматите с храни и напитки. Ако не си, получаваш жестоки наказания. С всяка следваща жертва, изчезваща в Задната половина, Люк все по-отчаяно иска да избяга и да потърси помощ. Но никой не е успявал да избяга от Института.

„Мраколуние“ от Джей Кристоф

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 30 ноември 2019 г.
Превод: Милена Илиева
Редакция: Радка Бояджиева

За книгата: Многото бяха един. И пак ще бъдат. Трябва да възстановиш целостта на счупеното, Мия. Трябва да върнеш вълшебството на света. Да възстановиш равновесието между нощта и деня, както е било в началото. Едно слънце. Една нощ. Една луна. Равновесие. Фентъзи романът „Мраколуние“ от Джей Кристоф е книга трета от поредицата „Нивганощ“.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.