fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 30 октомври 2022

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Истории от „Барът на Джералд“ от Джералд Дифи и Макс Алън  

Издава: „Прозорец”
Дата на публикуване: 24 октомври 2022 г.
Превод: Ирина Манушева
Редакция: Анета Пантелеева
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: „Романтика – пише Джералд. – Това продавам аз. Наслада за сетивата. Гледки, звуци, миризми, докосвания, вкусове.“
Джералд Дифи е прекарал четири десетилетия, потопен в света на храната, виното и гостоприемството. Истории от „Барът на Джералд“ е колекция от забавни, трогателни, проницателни и понякога нелепи случки от живота му в кухнята и зад бара. Започва с юношеството му в Обединеното кралство и спомените за храна и семейство и продължава с истории и съвети от четиресетте му години в бранша — пътувания и ястия, хора и места, от обяд до вулкан в Сицилия до вечеря на плаж в Източен Тимор. В книгата ще откриете не само разкази и рецепти, но и импресии, парченца живот и проницателни наблюдения.

„Първият, който умира накрая“ от Адам Силвера

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 25 октомври 2022 г.
Превод: Ирина Денева – Слав
Редакция: Десислава Иванова
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Sean Williams

За книгата: Орион Пейгън е чакал с години някой да му каже, че ще умре. Той страда от сериозно сърдечно заболяване и се обръща към Отряда на смъртта, за да научи кога ще настъпи краят му.
Валентино Принс започва живота си наново в Ню Йорк. Бъдещето му е безоблачно и многообещаващо. Той се обръща към Отряда на смъртта само защото сестра му едва не умира при катастрофа.
Орион и Валентино се срещат случайно на „Таймс Скуеър“ и веднага усещат, че помежду им има дълбока връзка. Но Отрядът на смъртта се обажда само на единия от тях, за да го информира, че това е последният му ден. Никой от двамата не знае какво точно ще им донесе този ден, но са сигурни в едно – че искат да го изживеят заедно. Дори това да означава, че сбогуването ще разбие сърцата им.

„Най-добрата мама на света“ от Себастиен Перез

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 25 октомври 2022 г.
Превод: Силвия Колева
Редакция: Мария Чунчева
Дизайн на корицата: Бенжамен Лакомб

За книгата: Има хиляда и един начина да бъдеш майка. Но коя тогава е най-добрата мама на света? Потърсете я и открийте отговора на този въпрос в трогателните портрети на майките от животинския (и не само!) свят.

„Отнесени от вихъра“, Том 1 от Маргарет Мичъл

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 25 октомври 2022 г.
Превод: Емил Минчев
Редакция:
Димитрина Ковалакова
Дизайн на корицата:
Тодор Пунгеров

За книгата: Скарлет О’Хара е южняшка красавица, разглезена от охолния живот в памуковата плантация „Тара“. Тя има изисканите маниери на аристократичната си майка, твърдоглавието и буйния нрав на ирландски си баща, най-тънката талия в три окръга и неустоим чар. Затова, когато решава, че ще се омъжи за умисления и романтичен съсед Ашли Уилкс, тя не допуска провал. Но той е сгоден за друга и скоро след сватбата си заминава за фронта.
Гражданската война води до немислимото – за няколко години Северът помита стария начин на живот на южняците. За Скарлет настъпват трудни времена. От предишното величие на „Тара“ не е останала и следа, а тя трябва да се бори за всеки залък. Тогава Скарлет се заклева, че никога повече няма да гладува. Дори да се налага да търпи арогантното поведение и изгарящия поглед на спекуланта Рет Бътлър.

„Изповедите на един буржоа. Исках да мълча“ от Шандор Мараи

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване
: 26 октомври 2022 г.
Превод: Мартин Христов
Редакция: Светла Кьосева
Дизайн на корицата: Текла Алексиева

За книгата: „Изповедите на един буржоа“ е без съмнение най-добрата книга на Шандор Мараи, когото мнозина определят като най-значителния унгарски писател на ХХ век. Тази стилно романизирана автобиография, написана през 30-те, носталгично възкресява буржоазния дух на Европа, необратимо разпаднал се след изстрелите в Сараево през 1914.

„Англо-американският управляващ елит“ от Каръл Куигли

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 27 октомври 2022 г.
Превод: Димитър Димитров
Отговорен редактор: Любен Козарев

За книгата: Рядко се публикува книга, която да промени завинаги начина, по който гледаме на света около нас. След прочитането ѝ ни е трудно да си обясним как сме могли да минем без придобитите от нея знания. „Англо-американският управляващ елит“ е точно такава книга. В нея проф. Куигли представя особено важни ключове, без които политическите, икономическите и военните събития на XX в. не могат да бъдат напълно разбрани.
През 1891 г. в Лондон се ражда тайно общество, което определя външната политика на Британската империя, а оттам и на целия свят. Неговите създатели са известни политически фигури, но самото общество и целите му дълги години тънат в догадки и спекулации. Именно Каръл Куигли изважда на бял свят неговото съществуване и намесата му в световната история. Англо-американският управляващ елит все още реди съдбините на света; въпросът е доколко действията му са в полза на обикновените хора.

„В търсене на по-добър свят“ / „Целият живот е решаване на проблеми“ от Карл Попър

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 27 октомври 2022 г.
Превод:
Камен Лозев

За книгата: Един от най-големите философи на миналия век, Карл Попър, се присъединява към плеядата от автори на издателство „Парадокс“ с две книги, събрани в един том, който си тежи на мястото – „В търсене на по-добър свят“ (1984) и „Целият живот е решаване на проблеми“ (1994). Карл Попър е еднакво известен с отричането на емпирично-индуктивисткото обяснение на научния метод чрез издигане на емпиричната фалсифицируемост до критерий за разграничаване на научната теория от не-науката и с енергичната си защита на либералната демокрация и принципите на социалната критика. Според него „Отворените общества не поддържат един-единствен възглед за „истина“, а по-скоро се опитват да установяват закони и институции, които позволяват на хора с различни възгледи да живеят заедно в мир“.

„Няма далечни места“ от Франко Фаджани

Издава: „Книги за всички“
Дата на публикуване: 27 октомври 2022 г.
Превод: Ваньо Попов
Редакция: Пламен Тотев
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Двама мъже трябва да спасят ренесансови шедьоври сред вихъра на Втората световна война в изключителния роман на италианския писател Франко Фаджани. Професор Филипо Кавалканти е изпратен от Рим в Южен Тирол, за да провери пратка с произведения на изкуството, която ще отпътува за Германия. Заради несигурната ситуация в страната, професорът се обединява с млад крадец, с който да избягат заедно и да върнат обратно в Рим произведенията на изкуството. Недоверието между двамата толкова различни мъже бавно прераства в уважение, когато практическите умения на Куинтино и мъдростта на Кавалканти им помагат да оцелеят при сблъсъка с фашисти, престъпници и партизани. Но дори и в Рим ценният товар не е в безопасност…

„Погледът на пропастта“ от Йорген Бреке

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 27 октомври 2022 г.
Превод: Евгения Кръстева
Редакция: Светлана Янчева
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Университетският професор и изследовател на религиите Бьорн Соваж е жестоко убит, а на местопрестъплението е открита неговата студентка Фредрике – пияна и дрогирана, в безпаметно състояние, с окървавен нож в ръка. Полицейският инспектор Уд Сингсакер поема разследването и разкрива мрежа от страсти – изневери, алчност, обсебеност от езически религиозни ритуали. Случаят е разрешен. Седем години по-късно обаче, отивайки на почивка в планината, Уд Сингсакер и съпругата му Фелиша Стоун откриват труп, който подлага на съмнение резултатите от разследването на убийството на проф. Соваж. Обратите следват един след друг…

„Божи воини” от Анджей Сапковски  

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
28 октомври 2022 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Превод:
Васил Велчев
Редактор и коректор: Ива Колева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: От автора на „Вещерът“ Анджей Сапковски излиза зашеметяващото продължение на „Кулата на шутовете“ – „Божи воини“!
Рейнмар от Белава, лекар, билкар, благородник, магьосник, злополучен любовник, герой от войната, издирван престъпник и понякога кръгъл глупак, продължава своето пътешествие. Съдбата или някой, който умело направлява ръката ѝ, прави всичко възможно, за да вгорчи живота му. Но този път Рейнмар е готов. Войната го е променила и всяко чудовище, което застане на пътя му, ще научи на какво е способен един ядосан магьосник.

„Blade Runner 2019: Отново у дома“ от Майк Джонсън, Майкъл Грийн и Андрес Гуиналдо

Издава: „Студиото на А“
Дата на публикуване: 29 октомври 2022 г.
Превод: Здравко Генов
Редакция: Йоана Иванова

За книгата: Лос Анджелис, 2026 г. Бившият Блейд Рънър – ловец на хуманоиди – Аана Ашина, по прякор „АШ“, се завръща в Лос Анджелис, за да си разчисти сметките с бизнес магната Александър Сълуин, продал дъщеря си Клео, на Елдън Тайрел за провеждане на генетични експерименти.
В град, който все още изпитва отрицателните последици от Затъмнението, Аш се превръща от ловец в плячка, когато полицията на Лос Анджелис, подземният свят и група Репликанти бунтовници тръгват по петите ѝ. Без приятели и с награда за главата си, Аш няма къде да се скрие и се принуждава да потърси помощ от неочаквано място в своето търсене за следа, която да я отведе до Сълуин и кървавата разплата…

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q4 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.