fb
БлоговеМнения

От „Хари Потър“ до „Дивергенти“ – кратка история на young adult литературата

5 мин.

Материалът е базиран на статията на Ашли Стрикланд за www.cnn.com

Последните години young adult литературата набира все по-голяма популярност и доста често сред най-хитовите заглавия попадат именно романи, насочени към тийн аудиторията. Достатъчно е да спомена поредиците „Хари Потър”, „Здрач”, „Игрите на глада”, „Дивергенти”,  „Реликвите на смъртните”, романите на Джон Грийн, a мога да продължавам още и още. Нека си признаем, въпреки че тези книги са предназначени предимно за тийнейджъри, много често към тях посягат и отдавна пораснали деца. Приключенията на магьосника Хари Потър се четат дори и от хора навършили няколко пъти по 12 години, а по Джейкъб и Едуард от вампирската поредица „Здрач” въздишаха не само девойки, а и доста жени, които имат деца по близки до възрастта на главните герои.

Всъщност young adult литературата съществува доста отдавна. Според Майкъл Карт, автор и бивш президент на Young Adult Library Services Association, романът „Seventeenth Summer” на Морийн Дейли, публикуван през 1942 г., е първият, насочен изцяло към юношите и разглежда трепетите на първата любов. След него започват да се издават книги на романтична тематика за момичетата и спорт за момчетата. Самият термин „young adult”е въведен от Young Adult Library Services Association през 60-те г. на XX век и има за цел да обхване младежите от 12 до 18 години. Романите от онова време предлагат зрял съвременен реализъм, насочен към подрастващите. Фокусът върху сериозни теми, касаещи тийнейджърите, утвърждава пътя на авторите, пишещи откровено за проблемите на младите през 70-те години, казва Карт. seventeenth_summer

Магьосниците, вампирите и антиутопиите не винаги са доминирали в книгите за млади читатели, които достигат своя първи пик на популярност през 1970 г. с успеха на противоречиви романи като тези на Джуди Блум. Първата златна ера на този тип литература се асоциира с авторите Джуди Блум, Луис Дънкан и Робърт Кормиър. Young adult книгите от 70-те години са се превърнали в истински капсули на времето за живота в училището тогава и драмата на неразбраните юноши.

Но когато сюжетите се съсредоточават върху все едни и същи проблеми като развод, злоупотреба с наркотици и т.н., те омръзват на тийнейджърите. 80-те години на XX век бележат навлизането на нови теми, с появата на ужасите от Кристофър Пайк и началото на серията „Fear Street” от Р. Л. Стайн. През 90-те години young adult литературата претърпява известен упадък, дължащ се на спада в раждаемостта от средата на 70-те години. Бейби бумът от 1992 г. води до ренесанс сред тийнейджърите читатели и новият век бележи началото на нова златна ера. Междувременно young adult литературата успява да обхване вълненията на тийн аудиторията в разнообразие от поджанрове.

slumberЗа първи път книгоиздателите започват да разработват маркетингови стратегии директно насочени към тийнейджърите. Обширни секции за young adult литература се появяват в книжарниците, привличайки ги да открият своя жанр. Добре уцелената във времето серия за Хари Потър на Дж. К. Роулинг направо взривява пазара и вдъхновява цяла поредица от фентъзи романи. Промяната води до успеха на вампирската поредица „Здрач” на Стефани Майер и антиутопията „Игрите на глада” на Сюзан Колинс.

Въпросът е защо паранормалните и антиутопични романи се приемат толкова добре от тийнейджърите. Според Дженифър Лин Барнс, автор на young adult

… тийнейджърите се намират в онази междинна възраст между два свята на детството и зрелостта. В young adult романите те могат да намерят баланс между тях, както и в двойствеността на друго светове.

Според Лизи Скурник, която е автор и издател, young adult романите засягат въпросите за трансформацията, независимо дали тя е реалистична или паранормална. И това според нея е единственият жанр, в който тя може да бъде и двете. Освен това показва тийнейджърският живот в пълен хаос, а това означава и непрекъсната промяна. Което от своя страна им помага лесно да се асоциират с героите в романите.

Когато през 90-те години на XX век Дейвид Левитан сътрудничи на Scholastic да пуснат тийн импринтa Push, той и екипът му провеждат проучвания и разговорят  директно с тийнейджъри, за да разберат това, което търсят и искат да прочетат. През 2001 година PUSH пуска на пазара серия от романи на дебютиращи писатели, които са базирани на проведените проучвания.
Писателите на young adult не се притесняват да изследват и пишат за най-мрачните и тежки проблеми, с които се сблъскват тийнейджърите. Нищо не е спестено на читателите – обхванати са темите за иhari potar i filosofskiat kamakдентичността,  сексуалния тормоз, злоупотребата с алкохол и наркотици и самоубийството. Автори като Джон Грийн пишат смело както за най-хубавото, така и за най-лошото, което може да те сполети в ранната ти младост. „По този начин изграждат доверие у читателите“, споделя Шанън Питърсън, бивш президент на Young Adult Library Services Association.

Най-голямото предимство на жанра се крие в разнообразието, което предлага. От научна фантастика и фентъзи, паранормални и антиутопични сюжети до класически романтични истории и мистерии. Това е жанр, който непрекъснато се изменя, а читателите са нетърпеливи да се потопят в новите светове.

Според проучване на Bowker Market Research, през 2012 година, 55 % от young adult романите са купени от хора на възраст между 18 и 44 години. Една кратка виртуална разходка из блоговете посветени на литература (списвани от пораснали читатели) ще ви покаже, че почти във всеки можете да откриете отзиви за young adult книги.

превод: Преслава Илиева

[ + ]