fb
@-книгиБуккросинг

Пътуващи книги превръщат градските пространства в открити библиотеки

2 мин.
pusni-kniga-na-svoboda

След слънчевите Великденски празници се впускаме отново в трескава подготовка на кампанията Пусни книга на свобода за Деня на книгата“

Буккросинг седмицата на „Аз чета“ започва още на 18 април, когато ще регистрираме книгите-дарения от различни издателства. Всеки е добре дошъл да се включи като доброволец в мисията ни на сайта TimeHeroes.org. Наш любезен домакин отново е ателие-книжарницата „Къща за птици“.

В същото време на 18 и 19 април нашите редактори Павлина Радославова и Петрана Петрова ще участват в нестандартното планинарско събитие „Лъчеви преходи III към х. Козя стена“„На планина с книга“. От двете страни на Стара планина ще тръгнат два лъча, водени от планински водачи и водачи, които имат какво да разкажат за четенето и книгите. Вечерта в  хижа „Козя стена“ Павлина и Петрана ще представят движението Буккросинг и ще регистрират част от книгите в „къщичката за книги“ на надморска височина 1600 м.

На 23 април – Деня на книгата и авторското право, над 500 книги ще тръгнат на пътешествие в търсене на нови читатели на най-неочаквани места в София и други градове в страната. Можеш да ги следиш в профила на „Аз чета“ на сайта bookcrossing.com, както и на страницата „Ловувай“ за цяла България, но те съветваме да изживееш пълноценно емоцията на тази световна литературна игра, като регистрираш своя книга и я освободиш в парк, обществен транспорт, заведение, или в някоя от обособените буккросинг зони.

Снимай мястото, където си я оставил, и изпрати снимката на bookcrossing [at] azcheta.com или я публикувай на фейсбук страницата на българската буккросинг общност. След края на кампанията ще публикуваме галерия с най-забавните и интригуващи снимки на книги “ в дивото“.

Идеята за пътуващите книги със сигурност ще се стори интересна и на децата, затова не пропускайте да им разкажете за Буккросинг и да ги мотивирате да участват в конкурса ни за детска рисунка „Книги-пътешественици“. Срокът за изпращане на рисунките е 24 април, а наградите са осигурени от издателствата Фют, Милениум и Софтпрес.

„Пусни книга на свобода за Деня на книгата“ се осъществява в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), ателие-книжарница „Къща за птици“, НЧ „Читалище.то-2014″, сайта Detskiknigi.com,“Шкафъ“ – Велико Търново, издателствата Сиела, Милениум, Еднорог, Лабиринт, Ергон, Жанет 45, Ентусиаст, Изток-Запад и др.