fb
БългарияНовини

Поетесата Мария Донева получи военно отличие

2 мин.
Снимка: mdoneva.com

Военно отличие получи поетесата Мария Донева. Писателката сподели снимки от церемонията по награждаването, която се е провела в първите дни на 2022 година. Заслугата е за написването на текста на химна на Втора тунджанска механизирана бригада – Стара Загора.

„Решителност и чест! Тази година започна неописуемо за мен. Получих военно отличие! На специално тържество бригаден генерал Стоян Шопов ми оказа изключителна чест и ми връчи награда за това, че преди време написах текста на химна на Втора тунджанска механизирана бригада. Това стана на 4 януари сутринта, беше слънчево и много светло, тържествено и сериозно, а аз направо не знаех къде съм. Днес ми изпратиха снимки от онзи ден и аз пак се почувствах така“, написа поетесата в блога си mdoneva.com.

Мария Донева е автор на книги с разкази и стихотворения, и преводачка. Стихосбирките ѝ печелят куп награди и верни читатели. Драматург е на Драматичен театър „Гео Милев“ – Стара Загора. Пише текстове за песни – в тази област най-успешният ѝ проект е „Джазът пее на български“. Води младежки литературен клуб „Без заглавие”. От години се занимава с арт-терапия и е писала и поставяла пиеси заедно с деца и възрастни с психични заболявания и ментални увреждания в различни институции. Има блог, в който освен своите текстове в проза и поезия публикува отзиви за книги и спектакли. Шие кукли и други играчки.

Тук може да чуете и химна, написан от Мария Донева:

Прочетете още:

#ВкъщиСъмИЧета: Мария Донева за „човешкото“ писане

Жените в българската литература: Мария Донева

Как четеш: Мария Донева

Мария Донева ни подарява „Шепа лъскави череши“ [ревю]

Мария Донева – живот като поезия

За какво мечтаят зайците в поемата на Мария Донева [ревю]

[ + ]