fb
Ревюта

„Покажи своето творчество“ обяснява как да не бъдем гладуващи, неразбрани артисти

4 мин.

Преди известно време попаднах на чаровния наръчник „Кради като артист“, който ме спечели с необичайния си формат и нестандартния поглед към творческия процес. От дистанцията на времето осъзнавам, че симпатично поднесените съвети на Остин Клиън може и да звучат съвсем простичко, но се оказват изключително ценни, когато ги приложиш на практика.

Неотдавна у нас излезе и втората му подобна книга – „Покажи своето творчество“ (изд. „AMG Publishing“). Тя е малко по-дебела от „Кради като артист“, но се чете със същата лекота и удоволствие. И тук го има характерния хумор на Остин Клиън, както и множеството цитати от известни личности и споделения му личен опит от артистичните среди. Разбира се, изданието пак е оформено хитроумно и разчупено, така че да напомня на джобен тефтер със записки или табло с лепящи се бележки.

Ако в „Кради като артист“ основната теза беше, че най-ценното вдъхновение можем да намерим чрез имитацията и любимите произведения от идолите ни (с важното разграничение от плагиатството, разбира се), то тук Клиън доказва, че образът на затворения в хралупата си творец, който ненавижда света, е морално остарял в ерата на социалните мрежи и постоянното споделяне.

Същевременно Клиън ни предупреждава да не се превръщаме в „човешки спам“ и дава съвети как да теглим чертата между разкриването на съществени и несъществени детайли от живота ни. С две думи, хвърля светлина върху това как да се покажем, без да се изложим. Той ни убеждава, че публиката искрено се интересува от работния ни процес, от погледа зад кулисите, в кухнята, в печката – наречето го както искате. Същността на всичките му съвети е да изградим връзка с аудиторията и колегите си, която ще ни облагодетелства в бъдеще.

Митовете, които този път разбива по забавен начин, са, че ако искаш да се занимаваш с изкуство, трябва:

1. Да си гений

2. Да пазиш тайните си като дракон.

Всъщност не е небходимо да заспиваме и да се събуждаме с мисълта за Нобелова награда, а най-доброто, което можем да направим някой ден, е да научим другите на това, което знаем. Двете глави, в които обсъжда тези въпроси, определено са ми любимите в цялата книга.

Остин Клиън (снимка: Raannt)

Ценни са и препоръките му как да се настроим психически за евентуалните атаки, които ще последват отварянето ни към света – естествено е да чуем коментари, които са далеч от ласкавото, но е важно да отсеем същественото и градивното от безсмисленото и подривното. За съжаление, често се съсредоточваме върху най-кресливите тролове и критици, защото изпъкват на фона на останалите, но за да пощадим себе си, сериозно трябва да пресмислим отношението си към тях.

И най-важното – трябва да се продадем. Без да бъдем манипулативни, отблъскващо арогантни или подлизурковци, а чрез най-обикновено и чистосърдечно споделяне на нещата, които правим. Именно в това се корени изграждане на пълноценна комуникацията с аудиторията ни.

За разлика от „Кради като артист“, която ми се стори подходяща за по-млада публика, съветите в „Покажи своето творчество“ са изключително важни за артисти на всякаква възраст и могат да бъдат приложени универсално. Уверено препоръчвам изданието на всеки, който се занимава с писане, рисуване, фотография или каквато и да било друга съзидателна дейност.

Наръчниците и селфхелпът обикновено са на дъното на списъка ми с предпочитани четива, изпитвам някаква вътрешна съпротива срещу тях. Абсолютната липса на назидателност и високомерие у Остин Клиън обаче ме предпразположи да го почувствам близък и съответно ме направи по-възприемчива към насоките му. Накратко – готина книга от готин автор, която наистина ще ви помогне да преодолеете резервите си към себеизтъкването.

Можете да вземете тази книга с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!

[ + ]