fb
Ревюта

Нов прочит на Пепеляшка в „Предложение от джентълмен“

4 мин.

Мистериозна красавица се появява на бал с маски и танцува с най-желания „принц“ на вечерта. Когато часовникът удря полунощ, тя побягва и го оставя запленен, влюбен и решен на всичко, за да я открие. Преразказвам Пепеляшка? Не, още по-добре – „Предложение от джентълмен“ от Джулия Куин (изд. „Ибис“ в превод на Севдалина Караманска).

След като Дафни и Саймън („Херцогът и аз“, изд. „Ибис“, преводач: Диана Кутева) и Антъни и Кейт („Виконтът, който ме обикна“, изд. „Ибис“, преводач: Севдалина Караманска) постигнаха своето „и заживели щастливо до края на дните си“, погледите на английското аристократично общество, а и на читателите, логично са насочени към Бенедикт, втория син на семейство Бриджъртън.

Младият Бриджъртън е заклет ерген, който, за разлика от Антъни, не носи бремето на първороден син и се е отдал на забавления и на хобито си да рисува. Животът му се променя, когато непозната жена го пленява с чара и красотата си на бал с маски. Бенедикт не може да спре да мисли за нея и я търси във всяка жена, която среща. Две години след вълшебната нощ, той е загубил надежда, че някога ще я открие, когато случайно попада на прислужница в беда. Бенедикт спасява жената от опасна ситуация и ѝ предлага работа. Скоро с изненада открива, че е запленен от интелигентната Софи и нейното остроумие. Проблемът е, че все още още не е забравил своята мистериозна красавица, а и положението му на аристократ е пречка за връзка със Софи. Бенедикт обаче е свикнал да получава това, което иска, и не е склонен да се откаже.

Софи Бекет е незаконна дъщеря на граф Пенуд. След смъртта му, животът ѝ се превръща в ад – тя е принудена да слугува на съпругата на графа и двете ѝ дъщери, да понася обиди и лошо отношение. За една единствена вечер Софи си позволява да бъде щастлива, като тайно посещава бал с маски и за няколко часа е аристократката, каквато е родена да бъде. Балът приключва, но спомените за чаровния Бенедикт Бриджъртън не я напускат. Няколко години по-късно, животът на Софи е по-труден от всякога, когато пътищата им отново се пресичат. Дали Бенедикт ще я познае изобщо? И как ще се държи с нея, когато разбере истината за потеклото ѝ?

Докато първите две части на романите Бриджъртън определено са по-скоро повлияни от творбите на Джейн Остин, „Предложение от джентълмен“ е преразказ на класическата история за Пепеляшка. Имах притеснения дали романът няма да е скучен – всички сме запознати Пепеляшка и десетките книги и филми, вдъхновени от приказката. Куин обаче внася свежест с арогантните и чаровните си мъжки персонажи и остроумните си, неустоими героини. Бенедикт и Софи ми допаднаха повече от Антъни от Кейт и с удоволствие следях как преодоляват трудностите, които им пречат да бъдат заедно. Техните отношения са и по-сложни, като Куин обръща внимание на класовите различия между двамата и скандалът, който ги очаква, ако обществото разбере да връзката им. Всъщност на този етап Софи е любимата ми главна героиня от поредицата. Трудностите са я направили силна и независима, но без да е изгубила чувството си за хумор и доброто си сърце. Допадна ми, че въпреки положението си, успява да постави гордия Бенедикт на място – нещо, от което той определено имаше нужда. Забавните ситуации и романтичните моменти, заедно с любимите персонажи от семейство Бриджъртън и разбира се, пиперливият език на лейди Уисълдаун, направиха „Предложение от джентълмен“ достойно продължение на поредицата. Няма нужда да казвам, че чакам с още по-голямо нетърпение четвърта част, а именно историята на Колин.

Можете да поръчате „Предложение от джентълмен“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q2 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.