fb
БългарияНовини

Среща на две поколения поети в шестото издание на „Читатели четат поезия“

4 мин.

Читатели четат поезияСреща на две поколения поети ще отбележи шестото издание на интерактивното ателие “Читатели четат поезия” на 2 декември 2014, вторник, от 20:00 ч в бар “Ателието” (ул. Цар Самуил 50). Медиен партньор на събитието традиционно е „Аз чета“.

В центъра на декемврийското издание на събитието ще бъдат поетите Владимир Левчев и Поли Муканова и стихосбирките им “Любов на площада” (изд. Scalino) и „Мигове в кибритена кутийка” (изд. Алтера).

“В шестото издание на Ателието включваме един вече утвърден поет, който е събрал в последната си стихосбирка повече от 35 години творчество, и една млада поетеса, която с първата си книга търси своя стил. Това издание ще е своеобразна среща между поколенията, но и проверка на (не)познаването им, на съжителството и комуникацията им чрез езика на поезията, с читателите и между самите поети.”, споделя Петрана Петрова, организатор и иницатор на “Читатели четат поезия”.

По време на шестото издание на „Читатели четат поезия“ за втори път ще се проведе специален Jam Session, в рамките на който всеки може да се включи и с музикална импровизация на момента заедно с други музиканти и да експериментира с инструменти, глас или звук.

Читатели четат поезияЦелта на събитието е да провокира по-широк интерес и създаване на вкус към съвременната българска поезия през погледа, прочита и мисленето на читателя. Ателието предизвиква както читателите, така и самите поети като разменя традиционните позиции поет-поетична книга-читател с акцент на взаимодействието между тях под формата на игра. Провокира се творческо мислене, дава се възможност на всеки да се изразява и така участникът се превръща в своеобразен съавтор.

Припомняме как протича и самото ателие “Читатели четат поезия”:

В началото: На случаен принцип читателите избират стихотворение от двете книги и четат пред публиката. Ако желаещите да се включат са много, групират се по двойки и сами решават как да четат (тук организаторите дават пълна свобода от стандартно редуване до малък пърформанс).

В средата: Читателите са разделени на две групи. Пред всеки има различно стихотворение. След това се избира 1 стих/1 ред/1 абзац и се записва на отделен лист. Прави се размяна на листовете със стихове. Чете се от следващото стихотворение, избира се отново 1 стих/1 ред/1 абзац и така, докато първото стихотворение се върне до „притежателя си”. На белия лист вече всеки е получил нов текст.

След това: Четат се всички нови текстове.

В края: Разговор на живо с поетите пред читателите. За тази част всеки може да подготви (или не) предварително въпроси. Тук е моментът и читателите и поетите да разкажат защо, какво, къде, кога – интересни случки, свързани с издаването или “откриването” на книгите. Тайни и мистерии от листа до книжното тяло.

Междувременно: За всички, независимо дали са се включили в същинската част на събитието, има подготвено и табло с въпрос за поезията, на което да споделят своето мнение.

Петрана Петрова и Жоро Гомез

Петрана Петрова и Жоро Гомес

Интерактивното ателие “Читатели четат поезия” се провежда всеки първи вторник на месеца като за всяко издание се селектират двама поети и техни издадени поетични книги въз основа на въздействие на стиховете и общи теми, които присъстват в стихосбирките. Самите поети присъстват по време на ателието. До момента са проведени 5 издания на инициативата, а гостуващи поети са били Иван Ланджев, Владислав Христов, Димитър Кенаров, Белослава Димитрова, Яница Радева, Димитър Ганев, Галина Николова, Иван Христов, Иван Димитров, Яна Пункина.

Музикалната и звуковата среда на досегашните издания се е реализирала от Жоро Гомес (3 издания) и Иван Димитров (2 издания).

Може да се присъедините към фейсбук събитието на “Читатели четат поезия” .

Актуална информация за следващите издания на “Читатели четат поезия” може да следите на фейсбук страницата на инициативата.