fb
Ревюта

Как да имаме време за „Супер фокус“ според Майкъл Хаят

6 мин.

Стига ли ти времето за всичко, което ти се иска да свършиш?

Повечето хора не само не биха отговорили утвърдително на подобен въпрос, а и директно ще се изсмеят, ако им го задам по този начин. Изобщо не е нужно да си собственик на бизнес или мениджър в голяма корпорация, за да се чувстваш така, все едно ти трябват по още два-три часа в денонощие.

Ето защо бизнес книгите, посветени на темите планиране и управление на времето, отдавна са ми предпочитано четиво, доста преди да заработя в тази сфера и самата аз да започна да обучавам хората на техники за продуктивност. От години имам няколко любими автори, които освен че пишат и раздават съвети, прилагат написаното успешно и в практиката: за самите себе си и за клиентите, които консултират. Майкъл Хаят е сред тях.

Кариерата на Хаят започва в издателския бизнес още докато е студент. След като му се налага да повика Неволята, за да се научи сам как да структурира по-добре работното си ежедневие и да избегне прегарянето, през 2012 година той основава консултантска компания за ръководители като него. Оттогава тя помага по същия начин и на тях.

Хаят е автор на няколко книги, включително и такива на тема продуктивност. „Супер фокус“ (изд. „Locus Publishing“) е тази, която най-много харесвам, защото е най-приложима на практика. Именно поради тази причина приех предизвикателството да я преведа на български. Въпреки това ще се постарая да напиша ревюто от позицията на непредубеден читател, а не на екзалтиран фен или на човек, на когото след два прочита на английски и три на български тя леко е поомръзнала… :)

Както във всяка своя книга и статия, Хаят залага на лесните, изпълними съвети и тактики. „Супер фокус“ е съставена изцяло от такива и представлява пълна система за продуктивност, приложима към работното ежедневие на почти всеки човек. Всъщност тя е полезна не само в работата: целта ѝ е да ни помогне да работим по-умно, вместо повече, така че да имаме време за почивка и обновяване.

Точно с това започва книгата (и почти веднага ме спечели, защото моят подход към клиентите ми е абсолютно същият). Първото, което Хаят ни съветва да направим, е да спрем работа и да анализираме текущата ситуация, като започнем с общата си визия и цели. Хаят ни кара да си зададем въпрос, който не е лесен, но от отговора може да зависи професионалният ни успех и цялостното ни усещане за щастие и удовлетворение.

Майкъл Хаят (източник: Amazon)

Каква е вашата визия?

Тъй като повечето хора рядко си задават този въпрос, авторът дава прости и приложими указания за създаване на наша индивидуална визия, която да ни служи и да ни ориентира какво всъщност представлява добрата продуктивност лично за нас, според собствените ни критерии.

След като вече сме наясно защо работим и каква е основната ни цел, преминаваме към любимата ми част от „Супер фокус“.

Почти всяка система за продуктивност, с която съм работила, предлага определен начин да подредим и класифицираме ежедневните си задачи: по сложност, по приоритет, по проект, от който са част… и множество други критерии и комбинации от тях. Повечето системи се занимават с естеството на задачите, но обръщат много малко (или направо никакво) внимание на психологическия им ефект върху нас и на реакциите ни спрямо тях. Ако все пак ги отчитат, то обикновено е за да ни помогнат да преодолеем склонността си да ги отлагаме и да ни накарат да свършим нещо, което ни е неприятно. Без авторите да се задълбочават върху причините, поради които нямаме желание да свършим точно това, точно сега. А понякога именно там се крие ключът към нашата продуктивност и удовлетворението от работата.

Когато преминем през класифициране на всичките ни задачи посредством предложената от Хаят система, получаваме един списък със задачи, който доста се различава от обичайния. В него присъстват предимно дейности, които искрено обичаме да вършим и ни се удават, а всичко останало е ограничено до минимум – изцяло елиминирано или делегирано. При това чрез най-простата, ясна и ефективна система за делегиране, която съм срещала досега в която и да било книга или методология.

След като изхвърлим всичко излишно, подреждаме останалото в стройна система, отпускаша ни време за всичко: и за съсредоточена работа, и за дребните административни задачки, които все се чудим къде да вмъкнем… и дори (ако щете ми вярвайте) за почивка. Хаят предлага също толкова добра система за комбиниране на задачите ни по сходства. Ако я приложим, ще се изненадаме, когато установим, че сякаш неусетно вършим работата си по-ефективно и по-леко отпреди.

Бих казала, че „Супер фокус“ е книга не просто за четене, а за прилагане. Хаят неслучайно извежда малък брой основни правила и ги описва максимално подробно, с примери от живота на свои клиенти и конкретни стъпки, които да следваме. На моменти повторенията и обширните разяснения може дори да ни дотегнат, но точно те ще ни помогнат да си припомним онази част от системата, която ни трябва в ежедневието, в правилния момент.

Не се оставяйте заглавието да ви заблуди: „Супер фокус“ не е просто учебник по фокусирана работа, който ще ни помогне да не се разсейваме и да не отлагаме важните задачи. Тя е и още нещо: лесно приложим наръчник за една цялостна, стройна система за продуктивност, благодарение на която наистина ще работим по-умно, а не повече.

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

[ + ]