fb
БългарияНовини

„Търси се“ на Стивън Кинг е „Любимата книга на България“ за 2015

2 мин.

търси сеРоманът на Стивън Кинг „Търси се“ събра най-много гласове във финалния етап на Националния конкурс „Моята любима книга“ и спечели приза „Любимата книга на България“.

„Търси се“ спечели първото място с вота на 13,2% от 4518-те гласували във втория кръг на конкурса. На второ място с 12,4% е книгата „101 отбивки” на Иван Михалев и Елина Цанкова, а на трето с 12,1% е „Дневник от панелните блокове“ на Никола Крумов.

Малък брой гласове разделиха „Гатанки от небето” на Ивинела Самуилова от третото място. Шансовете да заемат почетни места имаха и „Смрък“ на Тери Пратчет, както и „И страж да бди на пост“ на Харпър Ли.

„Съревнованието между книгите финалисти беше много оспорвано. Както може да се види от процентите, разликата в гласовете беше толкова малка, че наблюдавахме постоянно разместване в подреждането. Световноизвестни писатели се бореха за първото място с български дебютни автори“, разказват организаторите.

Книгите на челните места са получили най-много гласове в своите категории в края на първия кръг – съответно в „Трилъри и криминална литература“, „Нехудожествена литература“ и „Съвременна художествена проза и поезия“.

Гласували са читатели от цялата страна, но най-активни са били тези от София с 43%. Най-голяма част от гласувалите са читатели между 16 и 34 години.

„За нас е важно, че успяхме в продължение на почти два месеца да  обърнем специално внимание на съвременната литература. В днешния забързан ритъм на живот хората отделиха от времето си, за да подкрепят своите литературни фаворити, да споделят отношение към книгите.

Финалът на конкурса е добро начало за бъдещи дискусии за тенденциите в българската и световната литература, за развитието на жанровете, за начините на формиране на литературен вкус“, споделят организаторите.

Основен партньор на конкурса „Моята любима книга – 2015” са НДК и Литературен клуб „Перото”. Oсновен медиен партньор – БНТ. Кампанията се осъществява със съдействието на Столична община и катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване“ към ФЖМК на СУ „Св. Климент Охридски“. Медийни партньори: btvRADIO, ClassicFM, JazzFM, NJOY, Actualno.com, AzCheta.com, Stand.bg и Chetecut.com.