fb
БългарияНовини

18 финалисти в надпревара за приза „Любима книга на България“ за 2015 г.

3 мин.

моята любима книгаНационалният конкурс „Моята любима книга – 2015” вече преминава в последния си етап, в който читателите ще могат да изберат своята любима книга сред осемнайсетте финалисти. От 11 до 17 април, желаещите да се включат в гласуването, ще могат да го напраят на сайта www.vsichkozaknigite.bg

Първият етап на конкурса продължи от 29 февруари до 8 април. В него гласуваха 7523 души, които определиха трите най-добри книги във всяка от шестте категории. Така читателите съставиха списъка с финалистите, които се изправят един срещу друг в надпревара за първото място. Ето и кои книги ще можете да подкрепите с гласа си:

Съвременна художествена проза и поезия
„Гатанки от небето“ от Ивинела Самуилова
„Дневник от панелните блокове“ от Никола Крумов
„И страж да бди на пост“ от Харпър Ли

Трилъри и криминална литература
„Адвокат на престъпници“ от Джон Гришам
„Кандидатът“ от Хорхе Букай
„Търси се“ от Стивън Кинг

Фантастика, фентъзи и хорър
„Бъдеще“ от Дмитрий Глуховски
„Приказни песни“ от Джордж Р. Р. Мартин
„Смрък“ от Тери Пратчет

Дамски романи
„Виж ме“ от Никълъс Спаркс
„Грей“ от Е Л Джеймс
„Японският любовник“ от Исабел Алиенде

Исторически романи
„Дамата с червения мундир“ от Марина Фиорато
„Орденът на асасините. Единство“ от Оливър Боудън
„Светлината, която не виждаме“ от Антъни Доер

Нехудожествена литература
„101 отбивки“ от Иван Михалев, Елина Цанкова
„50 места, които да посетите в България през 2016 г.“ от колектив
„51 приказни планински кътчета от България“ от Радослав Донев

Организаторите на конкурса споделят, че първият етап преминал изключително оспорвано. Заради малките разлики между отделните заглавия и постоянното сменяне на позициите, финалистите не били ясни до последния момент.

 „Във формата за гласуване осемнайсетте заглавия са подредени по азбучен ред, за да имат всички книги равни шансове за победа във финалния кръг на конкурса. По тази причина ще запазим в тайна класирането по жанрове и ще обявим любимата книга във всяка от шестте категории след края на конкурса заедно с обявяването на Любимата книга на България за 2015“, обясняват организаторите от „Всичко за книгите”.

Сред достигналите финала има както много популярни в световен мащаб автори, така и дебютанти. Първите три книги във всяка категория, с изключение на нехудожествената, са с разнообразни теми, стил, език, което говори за многообразието във всеки жанр. На финала отбелязваме сериозно българско участие – пет заглавия са от български автори, което е приблизително 30-проценто българско присъствие.

Една трета oт гласувалите са дали своя глас за книга само в една категория, тоест определили са за своя любима една-единствена книга от 2015 г., а 22,45% са гласували във всичките шест категории. За съвременна художествена проза и поезия са дадени  74,56% от гласовете, за  дамските романи – 43,42%, за трилърите и криминалните романи – 39,24%, за историческите романи –  36,11%, за фантастика, фентъзи и хорър –  41,69% и за нехудожествена литература –  45,33%.

През тази седмица на сайта „Всичко за книгите” ще бъдат публикувани критически статии за всяка една от шестте категории, но повече информация за цялото класиране на книгите в конкурса, както и по-подробни коментари организаторите обещават за след края на конкурса. Тогава ще бъдат раздадени и много награди за гласувалите и отличените заглавия.